Noi iniţiative glorioase în Parlament. Şerban Nicolae vrea clemenţă pentru cei ce au adus prejudicii statului

Senatorul PSD Şerban Nicolae a pledat ieri, în Senat, pentru eliminarea termenului de un an în care deţinuţii graţiaţi trebuie să returneze prejudiciile cauzate, pe motiv că această prevedere ar fi exagerată şi pune sub semnul întrebării însăşi semnificaţia gestului de clemenţă.
Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat), (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
15.02.2017

Comisia juridică a Senatului a demarat, marţi, dezbaterile pe tema controversatului proiect de lege privind graţierea, adoptat de Guvernul Grindeanu odată cu OUG 13. Printre amendamentele pe care vrea să le introducă PSD în mult hulita ordonanţă, se numără şi eliminarea termenului de un an în care să fie recuperate prejudiciile produse de cei graţiaţi. Propunerea a fost susţinută de însuşi preşedintele Comisiei, senatorul PSD Şerban Nicolae.

Potrivit digi 24.ro, Nicolae a susţinut ieri, în Comisie, că proiectul guvernamental trebuie amendat „din temelii” şi s-a arătat împotriva condiţionării graţierii de achitarea în termen de un an a prejudiciului constatat în dosar:

"Nu înţeleg de ce se vorbeşte de acea dispoziţie de recuperare a prejudiciului. Este exagerată şi pune sub semnul întrebării semnificaţia gestului de clemenţă", a declarat Nicolae, în opinia căruia nu ar trebui să existe un termen până când un condamnat eliberat să returneze prejudiciul creat. Senatorul a mai insistat că, dacă persoana este dusă în penitenciar nu mai are mijloacele necesare să returneze acest prejudiciu, asta deşi prevederea din OUG susţinea returnarea prejudiciului DUPĂ ce deţinutul este eliberat.

Mai merită menţionat că, în general, prejudiciile produse de corupţi sunt atât de mari încât nu se returnează dintr-un salariu ci prin vânzarea bunurilor obţinute ilicit sau din banii depozitaţi prin offshore-uri.

Reamintim că în prezent, proiectul de lege asumat de Guvern prevede că „Graţierea prevăzută la art. 1-2 este condiţionată de achitarea, în termen de 1 an de la condamnarea definitivă sau, după caz, de la punerea în libertate, a despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă. Nerespectarea condiţiei (...) atrage revocarea graţierii, pedeapsa stabilită sau restul rămas neexecutat urmând să se execute în regim de detenţie”.

Revenind la dezbatere, de cealaltă parte, reprezentanţii opoziţiei au cerut respingerea proiectului de lege, arătând că măsurile propuse nu vor rezolva problema supraaglomerării din penitenciare şi că de legea graţierii, în forma propusă de Guvern, ar beneficia şi infractori condamnaţi pentru mărturie mincinoasă, incest, profanare de morminte, infracţiuni la vot sau infracţiuni împotriva înfăptuirii justiţiei.

Dezbaterile pe tema proiectului privind graţierea vor fi reluate pe 21 februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor