Iordache: Am fost în stradă să văd care e percepţia oamenilor. Nu ştiau la ce anume se referă legile

L-a văzut cineva pe Florin Iordache în Piaţa Victoriei? Fostul ministru al Justiţiei, artizanul controversatelor "ordonanţe-elefant" care au scos în stradă peste jumătate de milion de români, susţine că a fost în mijlocul protestatarilor şi a descoperit că aceştia erau practic neinformaţi.
Andrei Pricopie
11.02.2017

alte articole

Florin Iordache(PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
11.02.2017

Foarte mulţi dintre românii care au ieşit în stradă nu au citit conţinutul ordonanţelor privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, nu ştiau la ce se referă legile respective, a declarat vineri, în faţa presei, fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, care pretinde că a fost în Piaţa Victoriei pentru a vedea "care este percepţia oamenilor".

"Trebuia o mai largă comunicare, pentru că, din punctul meu de vedere, s-au făcut nişte demersuri normale, constituţionale şi aceste demersuri cred că, printr-o mai bună comunicare, acei oameni care stau în stradă.... Pentru că am fost în stradă şi oamenii nu ştiau demersurile care sunt şi la ce anume se referă legile. Am vrut şi eu să văd care este percepţia oamenilor. Sunt oamenii nemulţumiţi, fără îndoială, de aceea am şi hotărât să-mi dau demisia. Nu este normal în acest moment să avem România ruptă în două, cu două mitinguri, unul în Piaţa Victoriei, altul la Palatul Cotroceni, cu oameni care scandează, iar foarte mulţi dintre ei nu au citit conţinutul actelor normative", a precizat Iordache.

Fostul ministru al Justiţiei continuă să pretindă că nu a făcut nimic greşit, în ciuda tuturor criticilor venite din partea principalilor actori din sistemul judiciar care au arătat efectele devastatoare care însoţeau controversatele iniţiative.

"Am înţeles mesajul public şi de aceea mi-am asumat şi mi-am depus aseară demisia. Fără îndoială, avem nevoie de întărirea statului de drept şi de o justiţie independentă. Este anormal să avem o Românie divizată, este anormal ca atunci când încerci să rezolvi anumite probleme, pentru că, din punctul meu de vedere, hotărârile Curţii Constituţionale sunt obligatorii. Cred că, prin mai mare dialog, aceste probleme vor fi rezolvate, pentru că altfel există imposibilitatea instanţelor să se pronunţe", a punctat Florin Iordache.

Adoptate într-o marţi noaptea, într-un mod total lipsit de transparenţă, iniţiativele legislative promovate de Iordache şi girate de premierul Sorin Grindeanu au stârnit valuri de revoltă, critici, îngrijorare, atât pe plan intern cât şi extern. Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi, moneda naţională a suferit scăderi, iertarea hoţiilor sub 200.000 de lei a ajuns de notorietate internaţională etc.

În pofida celor spuse de ministru, specialiştii au arătat că supraaglomerarea din închisori e un mit (căci, în timp ce unele penitenciare sunt într-adevăr foarte pline, altele sunt ocupate în proporţie de sub 60%), că amenda de la CEDO e un bau-bau inventat şi că, prin modificările Codurilor penale, Guvernul excede cu mult deciziile pronunţate de CCR.

Astfel, nu există nicio decizie a CCR care să ceară stabilirea unui minim de prejudiciu pentru infracţiunea de abuz în serviciu - cum a făcut Guvernul, la fel cum nicio decizie a CCR nu spune că printr-un act normativ nu se poate face abuz în serviciu sau favoriza infractorul, lucru inclus de Guvern în ordonanţa de modificare a Codului Penal. Şi exemplele pot continua.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor