Iohannis şi-a ales noii ambasadori. George Maior propus pentru Washington

George Maior
George Maior (Epoch Times România)

Fostul director general al SRI, George Maior, a fost nominalizat de preşedintele Klaus Iohannis, pentru postul de ambasador al României în SUA.

Maior, demisionat de la conducerea SRI-ului după ce s-a lansat într-o serie de atacuri fără precedent la adresa Curţii Constituţionale a României şi a opozanţilor legilor de tip Big Brother este unul dintre cei 14 noi ambasadori nominalizaţi de preşedintele ţării, după consultări cu premierul Victor Ponta.

Preşedintele Iohannis a mai nominalizat alte 13 persoane ca ambasadori, după cum urmează:

Mihnea Ioan Motoc este nominalizat pentru postul de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Motoc este actualmente ambasador, Reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană.

Bogdan Mazuru este nominalizat pentru postul de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Austria. În prezent, Mazuru este ambasador în Republica Franceză şi în Principatul Monaco.

Jurnalistul Emil Hurezeanu este nominalizat pentru postul de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Federală Germania.

Luminiţa Teodora Odobescu este nominalizat pentru postul de ambasador, Reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană.

Adrian Cosmin Vieriţă este nominalizat pentru postul de Reprezentant permanent pe lângă Oficiul ONU Geneva.

Carmen Liliana Podgorean este nominalizată pentru postul de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Argentina şi Republica Paraguay.

Iulian Buga este nominalizat pentru postul de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Suediei. Buga este actualul ambasador în SUA, pentru postul sau fiind nominalizat George Maior.

Mihai Constantin Coman este nominalizat pentru postul de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Arabiei Saudite.

Constantin Mihail Grigorie este nominalizat pentru postul de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Cehă.

Adrian Mihai Cioroianu este nominalizat pentru postul de ambasador, Delegat permanent pe lângă UNESCO. Cioroianu a fost ministrul de Externe al României.

Ion Jinga este nominalizat pentru postul de Reprezentant permanent pe lângă Oficiul ONU. Jinga este în prezent ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Viorel Moşanu este nominalizat pentru postul de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Belarus.

Adrian Davidoiu este nominalizat pentru postul de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Norvegiei.

Potrivit Administraţiei prezidenţiale, vor fi rechemaţi din funcţii 10 ambasadori, după cum urmează:

Mihnea Ioan Motoc, ambasador, Reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană

Iulian Buga, ambasador în SUA

Maria Ciobanu, ambasador, şeful Misiunii României pe lângă Oficiul ONU Geneva

Silvia Davidoiu, ambasador în Republica Austria

Daniela Grigore Gîtman, ambasador în Republica Cehă

Bogdan Mazuru, ambasador în Republica Franceză şi în Principatul Monaco

Ion Jinga, ambasador în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

Nicolae Manolescu Apolzan, ambasador, delegat permanent pe lângă UNESCO

Răduţa Matache, ambasador în Regatul Suediei

Simona Miculescu, ambasador, Reprezentant permanent la ONU- New York

Persoanele nominalizate de Preşedinte vor fi audiate în comisiile parlamentare de resort, acestea având un vot consultativ. Preşedintele poate numi ambasadori chiar dacă votul este unul nefavorabil.

"În privinţa numirilor, conform reglementărilor şi cutumelor în materie, urmează solicitarea agrementului statelor/organizaţiilor aferente şi audierile în Comisiile de Politică Externă ale Parlamentului, iar apoi emiterea decretelor de numire", mai informează Administraţia Prezidenţială.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne