George Maior îl contrazice pe Iliescu: CIA nu a avut centre speciale în România

George Maior, directorul SRI a fost audiat la Comisia SRI din Parlamentul României în legătură cu Proiectul Roşia Montană
George Maior, directorul SRI a fost audiat la Comisia SRI din Parlamentul României în legătură cu Proiectul Roşia Montană (Epoch Times România)

Fostul director al SRI George Maior a negat, vineri, că în România ar fi fost autorizate centre speciale CIA, aşa cum a lăsat fostul preşedinte Ion Iliescu să se înţeleagă într-un interviu acordat publicaţiei germane Spiegel Online, relatează Mediafax.

Potrivit sursei citate, Maior a susţinut că afirmaţiile fostului preşedinte Ion Iliescu potrivit cărora a aprobat, în perioada 2002-2003, o solicitare venită din partea Statelor Unite privind înfiinţarea unui centru al CIA pe teritoriul României, a fost fie interpretată greşit fie "decontextualizată."

"Nu ştiu contextul în care domnul fost preşedinte al României Ion Iliescu a dat acest interviu şi dacă nu cumva există o decontextualizare a afirmaţiilor sale. E de analizat. Ceea ce pot să vă spun e faptul că nu s-au aprobat asemenea - vă daţi seama, ar fi ridicol - centre speciale despre care se discută în plan internaţional în România." a declarat George Maior.

Potrivit fostului şef SRI, CSAT a aprobat o serie de elemente de cooperare, platforme de cooperare pe diverse domenii de importanţă pentru securitatea noastră naţională şi securitatea naţională a SUA, în colaborarea dintre servicii, în ceea ce priveşte contraterorismul sau contraproliferarea, ceea ce, potrivit lui Maior este "cu totul altceva" decât centre speciale, un eufemism pentru centre speciale de detenţie.

Maior a mai adăugat că această chestiune a presupusului centru CIA nu ar trebui supradezvoltată, mai ales în actualul context destul de sensibil pentru securitatea naţională.

"Au fost depistate zboruri, sunt inserate în acel raport aprobat de Parlament toate aceste chestiuni. Pe de altă parte, având în vedere o anumită dezvoltare în mass-media, nu într-un raport oficial internaţional în legătură cu aceste centre - ştiu că există şi o investigaţie la nivelul Parchetului General în legătură cu această chestiune - deci lucrurile pot fi lămurite. Dar ar trebui să privim mult mai calm această chestiune, să nu o supradezvoltăm, mai ales într-un context destul de sensibil pentru securitatea naţională a statului român", a menţionat George Maior, adăugând că asemenea afirmaţii, nebazate pe "o evaluare factuală serioasă", pot creşte gradul de risc în ceea ce priveşte ameninţarea teroristă.

"Aş recomanda mai multă reţinere câteodată! Probabil că nu a fost intenţia domnului Iliescu de a face o asemenea afirmaţie. Sper! Realitatea este aceasta pe care v-am transmis-o", a încheiat George Marior.

Reamintim că, într-un interviu acordat Der Spiegel, fostul preşedinte Ion Iliescu, a declarat că, în perioada 2002-2003, a aprobat o solicitare venită din partea Statelor Unite privind înfiinţarea unui centru al CIA pe teritoriul României, însă susţine că nu ştia că este vorba despre o unitate de detenţie pentru că detaliile operaţiunii au fost lăsate în grija fostului şef al Administraţiei Prezidenţiale de la acea vreme, Ioan Talpeş.

"Aliaţii americani ne-au cerut să oferim o locaţie. Era vorba despre un gest de bunăvoinţă în perioada dinainte aderării noastre la NATO. Noi nu ne-am amestecat în activităţile lor de acolo", a declarat Ion Iliescu, care pretinde că nu ştia că "locaţia" respectivă va fi utilizată pe post de centru special pentru detenţie, potrivit Mediafax.

Afirmaţiile lui Ion Iliescu, despre care mai tânărul său (fost) coleg de partid, Sebastian Ghiţă a caracterizat-o drept antiromânească şi flagrant greşită, au fost apărut în presa germană, potrivit evz.ro, sub titlul "Tortură în România: Fostul preşedinte Iliescu admite existenţa închisorilor CIA".

Amintim că subiectul presupuselor închisori negre ale CIA a inflamat presa după ce, pe 9 decembrie 2014, Senatul american a prezentat versiunea publică a raportului privind tehnicile de interogare utilizate de CIA, din care reieşea că Agenţia Centrală de Informaţii din SUA a utilizat metode "brutale", de multe ori "ineficiente", pentru interogarea suspecţilor de terorism, închişi în închisori negre de pe teritoriul unor state europene.

Ulterior, într-un amplu articol dedicat acestui subiect, Washington Post relatat că în raportul comisiei sunt menţionate închisori negre în cinci ţări - Polonia, România, Lituania, Afghanistan şi Tailanda – care erau desemnate prin culori.

Presupusa "închisoare neagră" din România figura în versiunea publică a raportului având denumirea de "detention site black (locul de detenţie negru t.r.-)", în timp ce pentru Polonia este folosită culoarea albastră, pentru Lituania violet, pentru Tailanda verde, iar pentru Afganistan, unde ar fi existat mai multe închisori, s-au folosit patru culori diferite.

În versiunea de 527 de pagini din cele aproximativ 6.700 ale documentului, se fac mai multe referiri la România, precizându-se că CIA a decis amplasarea unor centre de detenţie în Româna şi Lituania în 2002 şi 2003. În închisoarea din România ar fi ajuns, în mai 2005, şi Abu Faraj al-Libi, considerat de CIA a treia persoană în ierarhia Al-Qaeda şi una dintre persoanele care s-ar fi implicat în atacurile de pe teritoriul american.

După publicarea raportului Senatului SUA, MAE al României e precizat, pe 16 decembrie 2014, că autorităţile române nu deţin probe referitoare la centre de detenţie ale CIA sau acţiuni de privare de libertate întreprinse de Agenţie pe teritoriul naţional, însă nu pot ignora acuzaţiile aduse şi şi-au exprimat disponibilitatea pentru elucidarea acestor afirmaţii.

Mai mult, ca urmare a raportului Senatului SUA, în februarie 2015, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie potrivit căreia comisiile pentru Libertăţi civile, Afaceri externe şi Drepturile omului din PE vor reîncepe ancheta privind presupusele transferuri şi detenţii ilegale de prizonieri desfăşurate de CIA în statele membre UE.

În România a existat o anchetă parlamentară asupra acestei chestiuni, constituită în luna decembrie a anului 2005, după ce Human Rights Watch a făcut dezvăluiri pe acest subiect, dezvăluirii urmate în 2006 de un raport al Consiliului Europei din 2006 care confirma existenţa unui centru secret de detenţie al CIA în România, în cadrul programului Agenţiei Centrale de Informaţii de "extrădări extraordinare" vizând suspecţi de terorism.

Concluzia anchetei desfăşurate în 2006 de autorităţile române au fost că avioanele militare americane au aterizat pe aeroporturile româneşti exclusiv din motive tehnice şi că în România nu există închisori pentru deţinuţi suspecţi de terorism

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne