Calitatea de suspect a premierului în dosare DNA şi o coincidenţă de 1 aprilie

Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei România Liberă, că, în acest moment, premierul Victor Ponta nu are calitatea de suspect sau inculpat în niciun dosar instrumentat de DNA.

”Până la acest moment nu are calitatea de suspect sau inculpat în niciun dosar DNA”, a declarat Kovesi, întrebată dacă Victor Ponta este anchetat în vreun dosar al DNA.

Întrebarea a fost pusă în contextul unor discuţii despre Laurenţiu Ciurel, directorul Complexului Energetic Oltenia, urmărit penal în dosarul lui Dan Şova şi implicat şi in cazul procurorului DNA Dănuţ Volintiru, realizatorul interviului, Dan Turturică, întrebând de ce DNA nu cere şi arestarea preventivă a lui Ciurel. Raspunsul lui Kovesi a fost unul evaziv.

Reamintim ca Dan Laurenţiu Ciurel este urmărit penal de procurorii DNA în dosarul în care este cercetat şi Dan Şova, în legătură cu modul în care i-a atribuit firmei de avocatură a celui din urmă contracte de asistenţă juridică. Extrem de controversat ca manager, Ciurel a fost numit în funcţie de PSD şi Victor Ponta, fiind acuzat nu doar de fapte penale ci şi că a reuşit non-performanţa de a tranforma o companie considerată rentabilă până în urmă cu câţiva ani într-un colos cu datorii uriaşe, ajuns în pragul insolvenţei.

Nu demult, sindicaliştii de la Complexul Energetic Oltenia opinau că Laurenţiu Ciurel este ţinut în continuare în fruntea complexului de Victor Ponta, de teama că acesta se va duce la DNA şi va turna afacerea Şova.

"Eu cred că lui Ponta îi este frică de Ciurel în momentul de faţă şi nu mai are curajul să îl schimbe din funcţie", declara în urmă cu ceva vreme Constantin Mitrescu, vicepreşedintele FNME.

Principalul protagonist al scandalului Turceni-Rovinari este însă senatorul PSD, Dan Şova, un apropiat al premierului Ponta şi partener cu acesta în firma sa de avocatură. Senatul a respins recent cererea DNA de arestare a acestuia, în condiţii care au stârnit un scandal uriaş, opinia cvasi-generală fiind că Şova a fost protejat pentru că, odată arestat, există riscul să-l toarne pe Ponta.

"Chiar înainte de dezbaterea pe tema imunităţii parlamentare, anticipăm că Dan Şova va fi salvat, cu riscul unor costuri imagologice şi electorale foarte mari pentru PSD. Şi cu riscul blocajului constituţional în care suntem acum. Era o asumpţie riscantă şi doar aparent contra-intuitivă. Mă aşteptam, însă, în logica firească a acţiunilor lui Victor Ponta, ca un abuz procedural să fie o bagatelă pentru acesta. Aş fi preferat să nu am dreptate atunci. Teama lui Victor Ponta, probabil, era că prietenul lui, Dan Şova, se va comporta ca în confesional şi va face denunţuri prin care s-ar putea ajunge la foşti asociaţi, de aici şi indicaţia clară de partid ca Şova să fie salvat.", a declarat deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi pentru Epoch Times.

Laura Codruţa Kovesi a infirmat şi că Victor Ponta este un potenţial inculpat în dosarul privind ordonanţa de urgenţă prin care un vicepreşedinte al ASF a fost înlăturat din funcţie, dosar în care ar fi trebuit anchetat şi fostul ministru de finanţe, Daniel Chiţoiu.

"Dosarul a fost finalizat prin trimiterea în judecată a lui Dan Ruşanu, premierul nu are calitate în acest dosar. Cât despre domnul Chiţoiu nu am primit aviz de începere a urmăririi penale din partea Parlamentului motiv pentru care nu am putut să investigăm acea parte din dosar. Nu am putut să facem nicio investigaţie cu privire la acea infracţiune pentru care îl suspectăm. Nu am putut să îi luăm nici măcar declaraţii. Acea parte a anchetei este închisă din cauza Parlamentului.", a răspuns Kovesi.

Premierul nu are calitate de suspect nici în dosarul Duicu, cel care, potrivit procurorilor DNA a făcut trafic de influenţă chiar din biroul lui Ponta, a declarat Kovesi.

”Dosarul este finalizat prin trimiterea în judecată, se judecă la Curtea de Apel Bucureşti. Nici în acest dosar, premierul Victor Ponta nu are nicio calitate. Din probele administrate în cauză nu a rezultat că ar fi avut vreo implicare în faptele comise de domnul Duicu. Aici noi vorbim de probe şi de ce putem dovedi. Nu ne putem baza învinuirile pe prezumţii sau percepţii”, a mai spus Kovesi.

Reamintim că baronul de Mehedinţi, venit la biroul premierului să facă o serie de aranjamente pentru şeful Poliţiei Mehedinţi, Ştefan Ponea, pentru ca acesta să-i rezolve un dosar la ANI, s-a lăudat că Ponta l-a chemat pe şeful Poliţiei la Guvern pentru a face aranjamente.

"Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul Afacerilor Interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei Ordine Publică, solicitare cu care numitul Tobă Petre s-a arătat de acord", scrie în referatul procurorilor.

Procurorii anticorupţie nu îl citează direct pe Tobă însă fac referire în raportul lor la depoziţia acestuia, menţionând "declaraţia martorului Tobă Petre, inspectorul general al Poliţiei Române, din care rezultă faptul că s-a întâlnit cu inculpatul Duicu Ioan-Adrian în sediul Guvernului, prilej cu care acesta din urmă a făcut 'aprecieri pozitive' la adresa inculpatului Ponea Constantin Ştefan (fostul şef al Poliţiei Mehedinţi, n.r.)".

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a confirmat că a fost chemat la Guvern de premierul Victor Ponta pentru a discuta cu Adrian Duicu, baronul PSD acuzat că a făcut trafic de influenţă chiar din biroul premierului, reiese din referatul procurorilor DNA în cazul fostului şef al CJ Mehedinţi.

Procurorii anticorupţie nu îl citează direct pe Tobă însă fac referire în raportul lor la depoziţia acestuia, menţionând "declaraţia martorului Tobă Petre, inspectorul general al Poliţiei Române, din care rezultă faptul că s-a întâlnit cu Duicu Ioan-Adrian în sediul Guvernului, prilej cu care acesta din urmă a făcut 'aprecieri pozitive' la adresa lui Ponea Constantin Ştefan.

În ceea ce priveşte posibila implicare a premierului Victor Ponta în dosarul votului din străinătate, prim-procurorul şef al DNA a spus că acest dosar se află în lucru. Laura Codruţa Kovesi a explicat că este vorba despre un dosar complex, care necesită audierea mai multor persoane.

”Dosarul se află în lucru, este un dosar complex care vizează foarte multe persoane care au domiciliul în străinătate, sute de persoane. Avem nevoie de foarte multe informaţii din străinătate şi de aceea nu cred c-o să îl putem finaliza într-o lună, două. Pot să vă spun însă că se lucrează la el”, a mai declarat Laura Codruţa Kovesi.

DNA a înregistrat în noiembrie un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la modalitatea de organizare şi desfăşurare a votului în Diaspora, unde românii au stat la cozi nesfârşite în faţa prea puţinelor secţii de vot, mulţi dintre ei fără să poată vota.

Reamintim în context că, odată excluşi din PSD, senatorul Mircea Geoană şi edilul Sectorului 5, Marian Vanghelie i-au acuzat pe Victor Ponta şi pe Liviu Dragnea că au sabotat deliberat votul românilor din străinătate.

"Ponta ştia, iar Dragnea l-a oprit să facă secţiile de votare. Eu cred că pentru ca şi-au bătut joc de români, trebuie să se înceapă urmărirea penală pentru aceşti vinovaţi. Să nu se mai ascundă în spatele MAE", a afirmat Marian Vanghelie, care a mai precizat că deţine de asemenea informaţii potrivit cărora Guvernul ar fi primit sesizări de la ambasadori cu privire la procesul de votare din străinătate.

La rândul său, Mircea Geoană a făcut un apel la Ministerul Afacerilor Externe să facă publice solicitările pe care ambasadele şi consulatele le-au adresat pentru organizarea unor secţii suplimentare de vot.

"Votul anti-Ponta a fost generat de modul în care s-a organizat votul din Diaspora. Asta a declanşat emoţia, revolta de pe reţelele de socializare, în primul rând. Sunt convins şi există suficiente informaţii, cu privire la faptul că a fost un act deliberat de limitare a exercitării dreptului constituţional la vot", a declarat Mircea Geoană.

Interviul acordat de Kovesi publicaţiei România Liberă poate fi cititi aici.

Dosarele Turceni şi Rovinari şi o coincidenţă de început de aprilie

Amintim că, pe 1, jurnalistul Cătălin Prisăcariu anunţa, la emisiunea "Butonul de Panică" de la B1 TV, faptul că numele lui Victor Ponta apare oficial în dosarul lui Dan Şova legat de complexurile Turceni şi Rovinari. Informaţia apărea într-un răspuns trimis de DNA publicaţiei electronice psnews.ro.

Pe 4 aprilie, Prisăcariu era anunţat că emisiunea sa a fost din grilă.

"Victor Ponta este, oficial, cercetat în dosarul de la DNA al lui Dan Şova. Asta este ştirea, de fapt, şi e doar o coincidenţă că, pe 1 aprilie (nu, nu era nici o glumă) am vorbit despre asta la TV iar sîmbătă, pe 4 aprilie, eram anunţat telefonic că emisiunea a fost scoasă de pe post." scrie Prisăcariu pe blogul său. Înregistrarea emisiunii din 1 aprilie poate fi urmărită aici.

Prisăcariu mai reamintea în emisiunea sa din 1 aprilie că, în plus faţă de răspunsul trimis de DNA către Psnews un raport al Inspecţiei Judiciare din 15 ianuarie 2014 arată că numele lui Ponta apare în două dosare, respectiv dosarul 122/P/2012 şi dosarul 123/p/2012.

Ambele dosare îl priveau pe Victor Ponta (şi alţii) şi vizând cheltuieli făcute de persoane cu funcţii de conducere din cadrul complexurilor Rovinari şi respectiv Turceni, în perioada 2006 - 2011, fapte ce au dus la prejudicierea patrimoniului respectivelor societăţi. Primul dosar era instrumentat de DNA Tg Jiu iar cel de al doilea pornea de la o sesizare din oficiu a Serviciului Teritorial Craiova şi a fost preluat în aprilie 2012 de DNA Structura Centrală.

Pe 31 martie a.c. Psnews a întrebat recent DNA ce se mai întâmplă cu cele două dosare, iar răspunsul DNA suna la modul următor:

“La solicitarea dvs. din data de 20 martie 2015, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat sa va comunice următoarele:

Cele doua dosare la care faceţi referire au fost conexate printr-o ordonanţă a procurorilor anticorupte, iar în legătură cu stadiul cercetărilor nu vă putem furniza alte informaţii decât cele precizate în comunicatele cu numerele: 1194/VIII/3 din 13.08.2014, 1210/VIII/3 din 20.08.2014 şi 494/VIII/3 din 13 martie 2015, postate la www.pna.ro”

Primul din cele două comunicate se referă la dosarul lui Dan Şova şi Turceni şi Rovinari, al doilea comunicat se referă la directorul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, iar cel de al treilea comunicat se referă la arestarea lui Şova. Mai multe depre dosarele lui Ponta, puteţi citi aici.

"Aşadar, oficialii Direcţiei nu afirmă în niciun moment că Victor Ponta are vreo calitate în vreun dosar. Menţiunea însă că cele două dosare ale premierului au fost conexate poate fi interpretată în sensul că Victor Ponta are în momentul de faţă dosar la DNA. Iar din cea de-a doua menţiune privind stadiul cercetărilor şi trimiterea către dosarul lui Dan Şova, ar putea reieşi că prim-ministrul este cercetat în dosarul lui Dan Şova.", scria la momentul respectiv PSNEWS.

Contactat de Epoch Times pe această temă, deputatul Ovidiu Raetchi - unul din invitaţii lui Prisăcariu în emsiunea din data de 1 aprilie - a declarat: "Faptul că jurnalistul Cătălin Prisăcariu a rămas fără emisiune la două zile după ce a vorbit de o posibilă prezenţă a lui Ponta în cazul Şova, e îngrijorător. Deşi potrivit declaraţiilor Laurei Codruţa Kovesi: ”Până la acest moment nu are calitatea de suspect sau inculpat în niciun dosar DNA”, atitudinea lui Victor Ponta arată un lucru simplu, pe care îl poate vedea oricine, chiar şi fără date minimale de psihologie umană: lui Ponta îi este, din raţiuni pe care doar el le ştie şi pe care noi doar le putem intui, frică. Iar prin mecanismele de activare ale fricii, ai două opţiuni: să persişti, fiind paralizat de frică, şi să greşeşti sistematic sau să te retragi, să îşi faci procese de conştiinţă şi să nu îţi sacrifici credibilitarea şi sprijinul rămase. "

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.