Iohannis: Rusia trebuie să înceteze acţiunile destabilizatoare în estul Ucrainei

11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru  funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis
11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Acţiunile ruse de destabilizare a Ucrainei trebuie să înceteze, pentru că transformarea estului Ucrainei într-o nouă Transnistrie ar afecta pe termen lung securitatea în regiune, a transmis sâmbătă, în cadrul unui comunicat de presă, prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis.

"Urmăresc cu preocupare ultimele evoluţii ale situaţiei din estul Ucrainei şi împărtăşesc pe deplin îngrijorarea manifestată de aliaţii noştri americani şi europeni. Consider că acţiunile ruse de destabilizare a Ucrainei trebuie să înceteze, pentru că transformarea estului Ucrainei într-o nouă Transnistrie ar afecta pe termen lung securitatea în regiune. Pentru a evita acest fapt, este necesar ca Moscova să oprească transferul de echipament militar şi consilieri. În plus, prelungirea şi intensificarea conflictului sporeşte numărul victimelor civile şi amplifică tragedia celor prinşi în mijlocul luptelor”, a afirmat Iohannis.

Liderul liberal a amintit că miniştrii de Externe ai Uniunii Europene au subliniat la reuniunea care a avut loc vineri, 15 august, că orice livrare de asistenţă umanitară trebuie să se facă cu respectarea legislaţiei internaţionale şi numai cu acordul autorităţilor ucrainene. Iohannis susţine că apreciază, totodată, şi consensul înregistrat la acea reuniune în ceea ce priveşte continuarea sancţiunilor asumate de UE şi întreprinderea de paşi suplimentari dacă va fi nevoie, pentru că autorităţile ruse să se implice în mod real şi activ în de-escaladarea situaţiei din estul Ucrainei.

„Demersurile partenerilor noştri din NATO şi UE trebuie ferm susţinute de România, pentru că ţara noastră este direct interesată ca acest focar de instabilitate regională să dispară, ca normele dreptului internaţional să fie respectate de toate statele din zonă”, a concluzionat acesta.