Iohannis nu vrea să negocieze voturile românilor. PPE se implică total în alegerile din România

În timp ce prezidenţiabilul PSD, Victor Ponta, îşi consolida marţi poziţia formând alianţe cu trei foşti candidaţi, respectiv Călin Popescu Tăriceanu, Vadim Tudor şi Teodor Meleşcanu, contracandidatul său, Klaus Iohannis, ieşea la rampă explicând că el, spre deosebire de Ponta, nu are de gând să negociază şi să tranzacţionează voturile românilor din primul tur de scrutin şi să promită premieri "de rezervă" ca acesta.
Andrei Pricopie
05.11.2014

alte articole

Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
05.11.2014

În timp ce prezidenţiabilul PSD, Victor Ponta, îşi consolida marţi poziţia formând alianţe cu trei foşti candidaţi, respectiv Călin Popescu Tăriceanu, Vadim Tudor şi Teodor Meleşcanu, contracandidatul său, Klaus Iohannis, ieşea la rampă explicând că el, spre deosebire de Ponta, nu are de gând să negocieze şi să tranzacţioneze voturile românilor din primul tur de scrutin şi să promită premieri "de rezervă" ca acesta.

"Treaba cu negocierea este foarte simplă. Eu nu concep să fie tranzacţionate voturile românilor ca o marfă. Nu se poate aşa ceva, din acest motiv am spus că nu voi negocia cu candidaţii care nu au intrat în turul doi pentru voturi. Nu am ce să negociez, ei nu au în buzunar aceste voturi. Aceste voturi sunt la români, fiecare cu votul lui. Aceste voturi ale românilor mă interesează. Ce vreţi, să mă apuc şi eu de trocuri politice, să-i promit că-l fac prim-ministru de rezervă? Sau că îl fac consilier de obiecte sau de lucruri? Nu pot să fac aşa ceva. Eu doresc votul românilor, nu doresc negocieri care duc niciunde", a fost poziţia fermă a lui Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.

Anterior acestor declaraţii ale lui Iohannis, premierul Ponta anunţa că prima sa opţiune de premier este preşedintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu, care la rândul său şi-a declarat susţinerea necondiţionată pentru cel care l-a numit şef al Senatului. Victor Ponta a explicat însă că mai are şi variante de rezervă - primului-viceguvernator Florin Georgescu şi şeful SRI George Maior. În ceea ce îl priveşte pe Meleşcanu, Ponta a promis că, dacă va fi ales preşedintele României, îl va numi pe acesta consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională.

Întrebat cum comentează aceste numiri ipotetice, Klaus Iohannis a replicat: "Eu am înţeles aşa: dacă e vreme bună, e Tăriceanu; dacă e vreme rea, e Georgescu; dacă e vreme grea e Maior. Nu ştiu cine va fi prim-ministru şi cred că este o întreagă ameţeală şi mi se pare cumva un tratament curios faţă de aceşti parteneri. Cu domnul Tăriceanu m-am lămurit, probabil următorul pas este să se înscrie în PSD, doar, doar îl numeşte prim-ministru".

"Acum am înţeles ce înseamnă pentru Victor Ponta marea unire: unirea PSD cu PRM, cu domnul Corneliu Vadim Tudor. E un lucru care trebuie să ne dea de gândit, dacă alianţa de la guvernare reface patrulaterul roşu”, a mai precizat Iohannis.

Până în prezent Iohannis are promisă susţinerea PPMT, care însă în termeni de procente este nesemnificativ în contextul general. Prezidenţiabilul PPMT Szolt Silaghi a obţinut 0,56% din voturile românilor. În schimb Ponta şi-a asigurat ieri susţinerea lui Tăriceanu, clasat pe locul trei cu 5,36%, a liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor - 3,68%, precum şi a lui Meleşcanu - 1,09%.

Să nu uităm că Victor Ponta avea deja cu puţin peste 10 procente mai mult decât Iohannis (40,44 % - 30,37%), astfel că, cel puţin matematic, situaţia nu pare deloc bună pentru candidatul ACL.

Dacă electoratul PMP (5,20%) şi al Monicăi Macovei (4,44%) îl va susţine aproape sigur pe Iohannis, este puţin cunoscut ce va face electoratul lui Dan Diaconescu, de exemplu. Fostul star al OTV a ales să nu negocieze în mod direct voturile alegătorilor săi, ci să organizeze o dezbatere televizată în care vor fi invitaţi "cei doi finalişti", iar susţinerea electoratului său va merge către acela care va avea în programul său de guvernare cele mai multe dintre cele 100 de măsuri propuse de fondatorul PP-DD.

Salvarea vine de la PPE?

Marţi, preşedinţele PPE, Joseph Daul, făcea apel public către toate partidele din România membre ale formaţiunii populare europene, respectiv PDL, PNL, PMP, UDMR şi PNŢCD, să îl susţină în turul 2 al prezidenţialelor pe Klaus Iohannis.

Prezidenţiabilul ACL a explicat ulterior că, la nivelul PPE, există o înţelegere scrisă potrivit căreia toate partidele membre din România vor susţine candidatura sa la prezidenţiale, exprimându-şi speranţa că, în final, şi UDMR îşi va lua această cale.

Iohannis a explicat că nu este vorba despre o recomandare, ci despre "o înţelegere fermă, scrisă, între partidele membre în PPE", inclusiv UDMR.

"Include pe toţi membrii PPE, deci nu este o chestiune opţională. Este o obligaţie asumată în cadrul PPE", a subliniat Iohannis, care urmează să se întâlnească luni cu preşedintele PPE, care va veni în România pentru a-l susţine.

UDMR la două capete ca de obicei

Poziţia UDMR este momentan incertă. Preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, a anunţat luni că Uniunea nu a decis încă ce candidat va susţine în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, urmând ca joi, în şedinţa Consiliului Permanent, după "foarte multe analize", să se ia o decizie finală.

Întrebat dacă va discuta în această perioadă cu Iohannis, Kelemen Hunor a negat: "Nu. Păi, dl Iohannis a zis că nu discută cu nimeni, deci eu degeaba aş vrea să discut cu el, dacă el nu vrea. Deci, din acest punct de vedere, eu am înţeles mesajul, el nu discută cu nimeni. Este o declaraţie care trebuie respectată eu nu am cum să nu respect această declaraţie. Noi am înţeles mesajul, asta este viaţa".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor