Ponta îşi anunţă favoritul pentru funcţia de premier - Călin Popescu Tăriceanu. Iohannis reacţionează

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, după şedinţa liderilor coaliţiei, că, în cazul în care va fi înscăunat la Cotroceni, principala sa opţiune pentru funcţia de premier va fi cel pe care l-a numit şi preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, relatează b1.ro

"Am propus şi consider ca fiind cea mai bună soluţie de prim-ministru pe preşedintele Partidului Liberal, domnul Călin Popescu Tăriceanu, care este fondator, alături de colegii săi, ai Uniunii Social Liberale şi care garantează faptul că principiile care au stat la baza USL, schimbarea regimului Băsescu, echilibrul social, dezvoltarea economică, vor fi continuate şi în 2015 şi 2016", a precizat Victor Ponta.

Însă Tăriceanu nu este singura variantă. S-a vehiculat şi varianta unui premier tehnocrat, în persoana primului viceguvernator BNR, Florin Georgescu, iar, dacă se va dori un expert pe probleme de securitate naţională, atunci va fi propus şeful SRI, George Maior.

"Dacă pe parcursul următoarelor zile sau săptămâni vom consideră că trebuie să dăm un semnal foarte clar de păstrare a disciplinei fiscal-bugetare, atunci nu exclud posibilitatea de a avea un prim-ministru tehnocrat în persoana primului-viceguvernator Florin Georgescu. Dacă pentru România apar pericole de securitate strategică, şi pentru a da foarte clar garanţii privind continuarea dezvoltării democratice, a obligaţiilor noastre internaţionale, de asemenea, putem lua în considerare şi cred că ar fi o persoană competentă în acest sens - domnul George Maior", a precizat premierul.

Victor Ponta a mai afirmat că, dacă va câştiga alegerile pe 16 noiembrie, va rămâne prim-ministru până în 22 decembrie, când se încheie mandatul actualului şef al statului, Traian Băsescu.

Reacţia lui Iohannis

"Eu am înţeles aşa: dacă e vreme bună e Tăriceanu, daca e vreme rea e Georgescu, daca e vreme grea e Maior. Nu ştiu cine va fi prim-ministru şi cred că este o intreagă ameţeală. Şi cred că este un tratament curios fată de aceşti parteneri. Cu domnul Tăriceanu m-am lămurit, probabil următorul pas e sa se inscrie în PSD, doar, doar îl numeşte prim-ministru", a comentat prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis.