Iohannis: Digitalizarea va reduce corupţia. E esenţial ca cetăţeanul să ştie ce se întâmplă cu bugetele
alte articole
Este esenţial ca cetăţeanul să poată să cunoască ceea ce se întâmplă cu bugetele publice, cu impozitele pe care le plăteşte, cum sunt luate deciziile care îl privesc şi care este eficienţa cheltuirii banului public, a declarat joi, în cadrul Forumului Internaţional România Digitală – Industrie 4.0, preşedintele Klaus Iohannis.
"Am agreat împreună cu Guvernul să fie elaborat un cadru strategic pentru accelerarea procesului de digitalizare. Aşa a luat naştere Manifestul pentru România Digitală, ca document de viziune şi angajament ce trece dincolo de politică şi de mandate, astfel încât, în plan programatic, România digitală să însemne pe de o parte, o administraţie publică aflată în slujba cetăţeanului, care să ofere servicii accesibile în mod transparent, printr-o simplă apăsare de tastatură, atât pentru românii din ţară, cât şi pentru cei din diasporă. Pe de altă parte, un vector de inovaţie şi un furnizor de soluţii în tehnologia informaţiei, securitate cibernetică, tehnologie pentru oraşe inteligente, care să aducă beneficii directe şi imediate la nivelul cetăţeanului", a precizat Iohannis.
Potrivit preşedintelui, astăzi, discutăm mai mult decât oricând despre transparenţă şi despre simplificarea prezenţei statului în viaţa cetăţeanului şi în funcţionarea mediului de afaceri. Însă, în opinia lui, nu este suficient să existe tehnologiile adecvate pentru ca administraţia publică să fie una transparentă, trebuie ca şi administraţia să înţeleagă acest sens al schimbării şi să se pună, şi prin tehnologia digitală, la dispoziţia cetăţeanului.
"Este esenţial ca cetăţeanul să poată să cunoască ceea ce se întâmplă cu bugetele publice, cu impozitele pe care le plăteşte, cum sunt luate deciziile care îl privesc şi care este eficienţa cheltuirii banului public. Acestea sunt lucruri normale într-o democraţie şi într-o economie de piaţă. Acum, digitalizarea ne va permite să grăbim pasul acestei normalităţi, acestei normalizări. Este evident că digitalizarea va contribui la reducerea corupţiei, iar acesta este poate cel mai important avantaj pe termen scurt.
A face politică înseamnă, bineînţeles, a interacţiona cu cetăţeanul. Însă a face administraţie publică pentru cetăţean înseamnă ca fiecare cetăţean să fie respectat, odată ce nimeni nu mai este personal favorizat. În acest sens, prin soluţii digitale, interacţiunea dintre stat şi cetăţean va deveni mai simplă, mai ieftină şi mai apropiată de logica normală a parteneriatului. Cheia dezvoltării noastre stă în regândirea relaţiei dintre stat şi cetăţean", a mai precizat Iohannis.
Pentru a citi discursul integral susţinut de preşedinte intraţi aici.