Promisiunile lui Ponta: Din 2015 vrem să reducem TVA la 9% la legume-fructe şi apoi la carne

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a anunţat duminică, în cadrul unei emisiunii TV, cât prin reducerea TVA la produsele de panificaţie, Guvernul intenţionează ca, din 2015, să reducă TVA la 9% la legume-fructe şi apoi la carne.

"Am avut succes cu reducerea TVA la produse de panificaţie. Asta înseamnă că anul viitor putem începe, eu sau cei care vor fi la Guvern, proiectul pentru legume-fructe unde avem o mare evaziune fiscală şi concurenţă neloială la legume şi fructe venite din străinătate, şi după aceea la carne. Cel mai mare impact pe buget este la carne, dar şi efectul cel mai bun este la carne, deci putem reduce la 9%. (...) Sunt foarte convins că în 2015 avem spaţiul fiscal necesar ca să mergem mai departe la legume-fructe şi carne. Eu precizez de fiecare data şi produsele bio, pentru că acolo impactul este foarte mic", a declarat Victor Ponta, citat de Agerpres.

Premierul Ponta a explicat că măsura de reducere a TVA s-a luat mai întâi în domeniul produselor de panificaţie, motivul principal fiind că acolo era evaziunea cea mai mare.

În timp ce Victor Ponta, aflat în plină campanie electorală, vorbeşte despre un mare succes înregistrat prin reducerea TVA la produse de panificaţie, Consiliul Fiscal este de cu totul altă părere şi evidenţiază că scăderea TVA nu a avut nici pe departe efectele ţintite de Executiv.

"Veniturile au scăzut cu 50 la sută şi numărul de contribuabili a scăzut cu patru la sută. Măsura nu a făcut un miracol la nivel de evaziune fiscală, nu a dus la creşterea conformării voluntare", a explicat Ionuţ Dumitru, şeful Consiliului Fiscal în cadrul unei dezbateri online organizate de Gândul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne