Ioana Petrescu anunţă introducerea accizei pe carburanţi

Ioana Petrescu, Ministru de Finanţe
Ioana Petrescu, Ministru de Finanţe (Loredana Diacu/Epoch Times)

Proaspăt numită în funcţie, Ioana Petrescu, noul ministru al Finanţelor , vine cu veşti nepopulare pentru români: acciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburaţi de va introduce de la 1 aprilie. Invitată luni seara la Antena 3, Ministrul de Finanţe a reconfirmat introducerea taxei, afirmând însă că nu crede că efectele vor fi atât de grave pe cât s-a afirmat în presă.

"Nimănui nu-i place să pună taxe, nici măcar ministrului de Finanţe, dar această acciză a fost necesară şi a fost calculată pentru acest buget, pentru acest an. Nu cred că va avea un efect atât de mare cât s-a comentat în presă", a afirmat Ioana Petrescu.

Reamintim că specialiştii estimează că, odată cu introducerea accizei, preţul carburanţilor va cunoaşte o nouă majorare de 5-7%, după ce la 1 ianuarie acesta a crescut deja cu 5%, din cauza modificării cursului la care sunt calculate accizele începând din 2014.

Ioana Petrescu a abordat şi problema majorării pensiilor, afrimând că îşi doreşte ca acestea să fie indexate şi anul viitor, însă va trebui să discute cu ministrul Muncii pentru a stabili dacă există spaţiu bugetar pentru aşa ceva.

"Dacă doamna Plumb vrea să crească pensiile, o să avem o discuţie, să vedem în ce mod putem face acest lucru. Trebuie să discutăm dacă există spaţiu bugetar de a face aşa ceva, dar eu o susţin pe doamna Plumb şi măsurile sociale pe care le propune" a declarat Ioana Petrescu.

Aflat în studio, premierul Ponta a intervenit peste ministrul său, corectând-o:

"Da, se indexează pensiile, aşa cum le-am indexat şi în 2014, cu 3,75%. Avem în strategia fiscal-bugetară păstrarea indexării cu acea medie rată a inflaţiei şi creşterea salariului mediu brut. Deci, există planificat aplicarea legii, până la urmă, este legea care priveşte indexarea pensiilor. Pensiile se indexează cu siguranţă", a afirmat Ponta, probabil convins că "există spaţiu bugetar."

Ioana Petrescu a mai explicat luni, în studioul Antena 3, că a gândit un plan pe următorii doi ani, plan cu care premierul este la curent. Ideea ei este că România trebuie să aibă un sistem mai eficient de colectare a taxelor. Pentru a atinge acest deziderat, Ministrul de Finanţe se bazează pe două principii: încurajarea conformării voluntare şi reducerea evaziunii fiscale.

Ca măsuri pentru încurajarea conformării voluntare (avizate de premierul Ponta), Ioana Petrescu şi-a propus să îmbunătăţească modul în care îşi desfăşoară activitatea Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), care, remarcă ministrul, la modul cum este organizată funcţionează doar pe hârtie, în realitate, contribuabilii izbindu-se de o mulţime de probleme când merg să-si plătească taxele, gen cozi, birocraţie. Ioana Petrescu vrea, prin dialog cu cetăţenii, să identifice aceste probleme şi să le elimine.

Ministrul de Finanţe a afirmat că îşi propune un dialog mai bun şi cu mediul de afaceri şi cu sindicatele. Dialogul ar trebui să fie mai transparent, crede Ioana Petrescu, care şi-a propus şi o nouă strategie de comunicare cu presa, bazată de asemenea pe transparenţă şi ea.

Pentru a reduce evaziunea fiscală, Ioana Petrescu şi-a propus plafonarea plăţilor în numerar. "Cred că este foarte important pentru România să avem o asemenea măsură. Se foloseşte prea mult cash-ul", a declarat Ministrul de Finanţe, afirmând că românii ar trebui încurajaţi să folosească cardul, ceea ce va face sistemul de plăţi mult mai transparent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie