Ioan Avram Mureşan şi-a pus toate speranţele în Victor Ciorbea

Liderul PNTCD, Victor Ciorbea. (www.wikimedia.org)
Bogdan Costea
24.07.2012

Fostul ministru Ioan Avram Mureşan, primul înalt demnitar condamnat la închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri şi abuz în serviciu, îşi ispăşeşte cei 7 ani de condamnare la Penitenciarul Gherla şi visează încă la eliberare, noii săi avocaţi, Victor şi Luminiţa Ciorbea, aşteaptând motivarea deciziei pentru a face plângere la CEDO. "Toată lumea crede că voi sta 7 ani... Nu voi sta 7 ani aici! Voi sta foarte puţin. Mă bazez pe faptul că sunt nevinovat şi că voi demonstra acest lucru. Până-n toamnă. Căile de atac extraordinare, cum ar fi recursul în anulare, trebuie folosite . Pe mine mă interesează faptul că nu am fost judecat corect, că probele pe care le-am cerut în apărare n-au fost luate în calcul şi, slavă Domnului, sunt o grămadă, şi cele testimoniale, şi cele cu documente...”, spune fostul ministru într-un interviu acordat celor de la “Jurnalul naţional.

Procesul lui Mureşan a durat aproape 9 ani şi fostul ministru ‘ţărănist spune în interviu că niciodată nu s-a gândit că va ajunge la închisoare. La 28 mai 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe fostul ministru al Agriculturii la 7 ani de închisoare, pentru deturnare de fonduri şi abuz în serviciu. În aceeaşi zi a fost dus în arestul IPJ Maramureş, apoi transferat pentru câteva ore la Penitenciarul Baia Mare, iar de aici la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Gherla. Mureşan spune că la prima întâlnire pe care a avut-o cu directorul Penitenciarului, i-a declarat: "Uitaţi, eu vă înţeleg pe dumneavoastră, că trebuie să vă faceţi jobul. Eu sunt nevinovat, m-aţi pus cu toţi deţinuţii de drept comun, eu sunt deţinut politic şi am să mă comport ca atare!”.

Acum împarte camera de detenţie cu încă şase persoane. "Sunt nouă paturi în cameră, supraetajate. Nu e bine deloc, pentru că o cameră are 15 metri pătraţi, iar normele sunt de 4 metri pătraţi, pentru fiecare deţinut, cel puţin. Nu eu le-am făcut, că, ştiţi, le-au adus de la Uniunea Europeană şi le-am implementat direct aici, fără să se uite cam ce sistem avem noi. Asta e o problemă pe care i-am spus-o şi domnului director, că mie mi se pare că e prea mare aglomeraţie”. Cei cu care împarte celula nu sunt condamnaţi definitiv. "Sunt în procese. Unul e pentru omor (…) un băiat e pentru trafic de droguri (…) unul care a făcut ceva foarte grav, nu vrea să spună ce e... l-au adus la noi pentru că-l băteau în altă cameră şi cred că ceva grav în sens de pedofilie sau chestii de genul acesta (…) a mai fost un băiat, sărăcuţ, care a furat un telefon de la Metro... Şi mai este domnul Bica care e la spitalul din Dej. (…) Dânsul a fost vicepreşedinte la Consiliul Judeţean Cluj”.

A făcut cerere ca să iasă la muncă. Poate să facă asta, sub pază, în afara penitenciarului, sau să presteze diverse servicii, în interior. "Am fost la bibliotecă”, povesteşte Mureşan, "am văzut că au un calculator destul de slăbuţ, pe care, eu sunt inginer de calculatoare, chiar dacă am fost ministrul Agriculturii, mai ştiu să tehnoredactez şi să scriu şi să mut două texte cu copy/paste, cum mută ăştia la plagiatul lor de doctorat. Asta este un proiect”. Mai are unul care, zice el, depinde de perioada în care va sta în penitenciar. "Mi-am adus o grămadă de cărţi, citesc, fac notiţe, vreau să fac o lucrare legată de 1 decembrie 1918. Fără copy/paste, da. Mai ales că toate lucrările pe care le-am văzut legate de 1 decembrie 1918 sunt aiureli totale. Mi se pare că de acolo vine greşeala fundamentală a construcţiei acestui stat, că nu s-a respectat declaraţia de la Alba Iulia, declaraţia de la Chişinău şi declaraţia de la Cernăuţi. Nu fac lucrare de doctorat, că nu vreau să intru în rând cu plagiatorii şefi”.

De când e în penitenciar, se trezeşte la ora 6:00 pentru a-şi face injecţiile, fiind dependent de insulină pentru diabetul pe care îl are. Injecţiile şi le face singur, la cabinetul medical, la ora 6:00, la 12:00, la 18:00 şi la 22:00.

Se trezeşte, face insulina, mănâncă. "Micul dejun mănânc ce mi-am adus de-acasă. Că nu pot să mănânc de astea de pe aicea. Cartofi, pâine, orez, paste... Acuma am înţeles că se va schimba, adică noi o să primim mămăligă care are indicele glicemic jumătate din pâine... Mănânc fulgi, din ăştia, musli, de grâu, cu lactate, e un magazin aicea, chiar astăzi am zi de cumpărături, lunea şi joia mergem la cumpărături, lactate, sucuri, atât... Conserve mâncăm. De la popotă am mâncat o ciorbă de fasole. Fasole foarte multă e, care şi-asta e... imediat îmi creşte glicemia foarte mult”. După ce mănâncă citeşte. "Acuma citesc memoriile lui Alexandru Vaida Voievod. Patru volume am. Am "Istoria românilor” scrisă de Hitchins, de englezi, am "Manualul Dictatorului”, care tocmai a apărut la Polirom... Şi cărţile le dau săptămânal acasă, după ce le citesc. Până acuma, de când am venit, cred că am citit vreo 12 cărţi. Citesc foarte mult. N-am ce să fac altceva”.

Familia Mureşan trăieşte acum din vânzarea unor terenuri şi case, soţia fostului ministru neavând serviciu. "Trăieşte din banii noştri. Din terenurile pe care le-am vândut. Am vândut cel puţin vreo 20 de locuri de vilă. Sunt acolo, toată lumea le ştie în oraş. Şi am prins exact până a fost criză, cam din 2009 n-am mai avut... Iar cu banii am trăit, ce să facem? Aveam tot ce ne trebuie: casă, am avut trei case moştenite de la părinţi, de la bunici, de la soţia. Le-am vândut. Şi cu banii am construit o casă la Firiza (n.r. – lângă Baia Mare), în care stăm. O casă şi două maşini. Am terenuri lângă lacul de acumulare, am poziţii foarte bune. Familia mea a fost o familie foarte bună. Iar soţia mai are la Târgu Mureş, de unde e, case, terenuri...”

Sunt nouă paturi în cameră, supraetajate. Nu e bine deloc, pentru că o cameră are 15 metri pătraţi, iar normele sunt de 4 metri pătraţi, pentru fiecare deţinut, cel puţin.

Aşa cum nu se aştepta la condamnare, nu se aşteaptă nici să plătească ceva, deşi instanţa a estimat prejudiciul la 680.000 de euro, iar Mureşan ar trebui să “cotizeze” cu peste 220.000 de euro la recuperarea lui. Are încredere în băiatul lui, care "a venit repede acasă, el lucrând prin străinătate, când mi s-a întâmplat lucrul acesta, şi a preluat oarecum frâiele”, şi în Victor şi Luminiţa Ciorbea, pe care i-a angajat ca avocaţi.

Devine tăios atunci când vorbeşte despre "judecătoresele cu bigudiuri pe cap” şi despre Băsescu, despre cei care l-au lucrat "dinăuntrul partidului, împreună cu cei dinafară, care vroiau să distrugă PNŢ-ul”.

Ioan Avram Mureşan (53 ani) a absolvit Institutul Politehnic din Cluj-Napoca şi a lucrat, în perioada 1984-1992, ca inginer automatist. În 1990 a devenit membru PNŢCD şi a obţinut două mandate de parlamentar, candidând din partea acestui partid. A fost chestor al Camerei Deputaţilor, şi apoi ministrul relaţiei cu Parlamentul. În 1997, pentru câteva luni, a fost ministrul Reformei, iar din 1998 până în 2000 – ministrul Agriculturii şi Alimentaţiei. Din 2000, după ce n-a mai fost ministru, Mureşan şi-a înfiinţat o firmă de consultanţă în domeniul economic şi politic. La sfârşitul anului 2001 a intrat în ancheta Parchetului Naţional Anticorupţie. La 18 decembrie 2003 a fost trimis în judecată alături de alţi trei inculpaţi, sub acuzaţiile de "deturnare de fonduri, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată şi fals intelectual”.

Anchetatorii au stabilit că, în 1999, Mureşan ar fi schimbat destinaţia fondului de contrapartidă aferent împrumutului extern acordat Guvernului României de Agenţia de dezvoltare Internaţională a Statelor Unite (conform convenţiei încheiate la 5 aprilie 1993), folosind acest fond în alte scopuri decât cele prevăzute de HG 949/1999 şi cauzând astfel Ministerului Agriculturii o pagubă de 29.507.688.963 de lei vechi. La 28 mai 2012, ÎCCJ a hotărât, definitiv şi revocabil, condamnarea lui Mureşan la pedeapsa de 7 ani închisoare, obligându-l să plătească, în solidar cu ceilalţi doi inculpaţi condamnaţi, suma cu care a fost prejudiciat Ministerul Agriculturii.

Mureşan este inculpat şi în dosarul "Caltaboşul”, în care, alături de un alt fost ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, este acuzat de corupţie. Potrivit DNA, în septembrie 2007 Remeş ar fi primit, prin intermediul lui Mureşan, 15.000 de euro şi ţuică şi caltaboş în valoare de 1.500 RON, cu titlul de mită. La 14 februarie 2012, ÎCCJ i-a condamnat pe cei doi foşti miniştri la pedeapsa de 3 ani închisoare. Decizia nu este definitivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor