"USR n-a luat în calcul retragerea lui Iohannis" - Ce spune un cunoscut politolog după demisia-surpriză a preşedintelui
![](https://image.epochtimes-romania.com/2024/09/2024_09_13_472_1726211419_rsz_crp_top.jpg)
Ce câştigă USR-ul din demisia lui Klaus Iohannis pe care a forţat-o aderând la demersul de suspendare al celor de la AUR-POT-SOS? Politologul Cristian Pîrvulescu a venit cu explicaţii pe acest subiect într-o declaraţie pentru Observatorul News.
Jurnalist: M-aş opri un pic la ce câştigă USR-ul din demisia lui Klaus Iohannis. Spuneaţi că nu vă e foarte clar dacă, până la urmă, câştigă ceva. Mă întreb pe termen scurt. În cursa electorală, în cazul în care doamna Lasconi nu renunţă, până la urmă, la această candidatură, dacă transferă vreun punct din această reuşită pe care şi-o revendică cu o amplitudine vocală mult mai mare izolaţioniştii decât USR, dacă-şi extrage şi doamna Lasconi nişte puncte pentru sine?
Cristian Pîrvulescu: Bănuiesc că USR-ul a plecat de la premisa că are ceva de câştigat. Ei n-au luat în calcul retragerea preşedintelui Iohannis. Nimeni n-a luat-o în calcul. Toţi au mizat pe faptul că preşedintele va continua şi că vor pune majoritatea într-o situaţie dificilă. Tocmai de aceea majoritatea a făcut presiuni asupra preşedintelui. În mai mare măsură PNL şi UDMR decât PSD, în orice caz PSD nu le-a făcut atât de vizibile, pentru că ar fi fost foarte dificil să gestioneze situaţia.
Dar gândiţi-vă că acum, după ce am trecut de etapa demisiei preşedintelui Klaus Iohannis, vor urma presiunile pentru demisia prim-ministrului Ciolacu din cauza scandalului Nordis. Vorbesc deja de moţiunile de înlocuire a preşedinţilor Camerei şi Senatului, moţiunea de cenzură împotriva guvernului şi aşa mai departe. Sigur că, teoretic, nu au şanse. Teoretic, nu avea şanse nici moţiunea de suspendare.
Dar, în realitate, creează dezordine, anarhie, iar această anarhie nu face decât să ducă la imaginea unei Românii imposibil de guvernat. Şi asta va avea costuri economico-financiare foarte mari, pentru că ştim foarte bine ca România trăieşte prin împrumuturi, iar instabilitatea politică duce la scăderea cotei. Iar scăderea cotei României este la limită acum. Urmează declararea în faliment dacă continuăm pe linia aceasta.