INTERVIU Bucureşti: Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului One World România, jurizat în premieră de liceeni

One World România 2013, cea de a şasea ediţie a festivalului anual de film documentar dedicat drepturilor omului, va avea loc între 11 şi 17 martie. Sub sloganul "Pentru o karma mai bună", această ediţie a festivalului aduce în 2013 peste 50 de filme documentare din 27 de ţări, majoritatea în premieră românească.
Liviu Şerbănescu
28.02.2013

alte articole

Festivalul de film One World (One World)
Liviu Şerbănescu
28.02.2013

One World România 2013, cea de a şasea ediţie a festivalului anual de film documentar dedicat drepturilor omului, va avea loc între 11 şi 17 martie. Sub sloganul "Pentru o karma mai bună", această ediţie a festivalului aduce în 2013 peste 50 de filme documentare din 27 de ţări, majoritatea în premieră românească.

În cele şapte zile, filmele vor fi proiectate la Cinema Corso, Cinemateca Eforie, Cinema Union, Cinema Elvira Popescu – Institutul Francez şi Studioul Horia Bernea – Muzeul Ţăranului Român. Gala oficială de deschidere a festivalului va avea loc luni, 11 martie, la Cinema Patria.

Pentru o mai bună înţelegere a conceptului acestui festival, Epoch Times a realizat un scurt interviu cu Alexandra Ivan, coordonator pentru comunicare şi parteneriate media la One World România.

Reporter Epoch Times: Cum a apărut ideea realizării unui astfel de festival şi care este scopul întregii manifestări în sine?

Alexandra Ivan: One World România se numără printre puţinele festivaluri dedicate filmului documentar din ţară şi este singurul care abordează problematica drepturilor omului.

Unul dintre principalele noastre scopuri este de a promova filmul documentar şi de a-l face cunoscut publicului românesc. Considerăm acest lucru vital atât pentru dezvoltarea producţiei de filme documentare în România, cât şi pentru popularizarea acestui gen în rândul tinerilor spectatori.

La fiecare ediţie, festivalul reuneşte unele dintre cele mai bune filme documentare realizate în anul precedent, filme premiate la festivaluri internaţionale importante şi filme care investighează încălcări ale drepturilor omului în întreaga lume.

O dimensiune importantă este şi cea locală, în consecinţă documentarele româneşti nu lipsesc în nici un an din selecţia finală, iar proiecţiile acestora sunt unele dintre cele mai de succes evenimente din cadrul festivalului.

Workshop-ul de documentar răspunde unei necesităţi acute – oportunităţile cineaştilor români de a se pregăti pentru cerinţele pieţei internaţionale de film documentar sunt limitate. Festivalul are menirea de a umple parţial acest gol, de patru ani de când organizează atelierul.

Pe termen lung, sperăm ca One World România să contribuie la promovarea culturii cinematografice şi la familiarizarea publicului cu filmul documentar.

Într-o societate care se bazează în foarte mare măsură pe vizual, acesta tinde să devină una dintre cele mai importante metode prin care publicul tânăr poate fi educat şi prin care se poate crea o comunitate mai implicată şi o societate civilă puternică.

Această componentă educaţională se manifestă prin proiecţiile-matineu dedicate liceenilor şi nu numai.

Creşterea pe care a reuşit-o festivalul One World România în doar cinci ediţii dovedeşte că este un eveniment necesar în România.

Faptul că publicul tânăr este din ce în ce mai implicat în dezbateri, subliniază importanţa şi valoarea sa – de a contribui la educarea şi la formarea unei generaţii mai implicate cultural, social şi politic, o generaţie al cărei apetit pentru film, pentru documentar în special este în creştere.

Václav Havel, fostul preşedinte al Cehoslovaciei, a fost patronul spiritual al manifestării, din câte am aflat. În ce măsură a fost implicat Václav Havel în acest festival în ultimii ani ai vieţii sale?

Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului „One World România” şi-a desfăşurat primele patru ediţii, deci până în 2011 inclusiv, sub patronajul lui Václav Havel. Václav Havel a fost extrem de implicat în tot ceea ce înseamnă One World, fiind unul dintre iniţiatorii festivalului din Cehia.

Ediţia din 2012 a One World România a fost dedicată memoriei lui Havel şi toate secţiunile tematice ale festivalului au fost însoţite de pasaje din scrierile sale.

Şi ediţia de anul acesta este dedicată memoriei lui Václav Havel, dată fiind implicarea sa în festival şi în alte activităţi care abordează tematica drepturilor omului chiar şi în ultimii ani de viaţă.

Cam câte persoane participă, în medie, la festival?

Festivalul a crescut în fiecare an, atât ca număr de filme prezentate şi ca serii de evenimente conexe organizate, cât şi ca număr de participanţi. Recordul a fost înregistrat anul trecut – în jur de 10.000 de spectatori – dar sperăm să stabilim un nou record cu ediţia de anul acesta.

Ce fel de public are festivalul? Dacă puteţi face un scurt portret-robot al spectatorului tipic pentru Festivalul One World România...

Publicul One World România este unul destul de divers şi nu cred că există un tipar în care se încadrează spectatorii noştri.

Ceea ce îi uneşte este pasiunea pentru film documentar, în primul rând şi în al doilea rând, nevoia de a vorbi despre situaţii şi probleme de care ne lovim zi de zi, care se regăsesc în filmele din selecţie.

One World România va avea anul acesta aproximativ 30 de invitaţi din străinătate şi din ţară, printre care se numără şi nouă regizori ai unora dintre filmele care vor fi proiectate, dar şi producători, specialişti în domeniul drepturilor omului şi o serie de reprezentanţi ai altor festivaluri de film documentar din ţară şi din străinătate.

Una dintre componentele esenţiale ale festivalului este dialogul şi iniţierea unei dezbateri în societate pe o anumită temă relevantă, pornind de la un film.

Fiecare proiecţie este urmată de discuţii cu publicul şi cu invitaţii români şi străini, precum regizori, producători, protagonişti, specialişti în diferite domenii, reprezentanţi ai ONG-urilor, critici de film şi diplomaţi.

Referitor la personalităţile invitate să participe la festival, dar şi la dezbateri, ce consideraţi că este mai special în programul acestei ediţii?

Ediţia de anul acesta este specială, în primul rând pentru că este mai complexă decât cea din anii trecuţi – festivalul începe mai devreme, şi durează exact o săptămână, dar este şi precedat de alte evenimente marca One World România.

În weekend-ul premergător festivalului organizăm o proiecţie-maraton a filmului "Shoah", realizat de Claude Lanzmann în 1985.

Documentarul va fi proiectat pentru prima oară în România, deşi peste hotare este extrem de cunoscut. Mai multe detalii despre această proiecţie găsiţi aici:

http://oneworld.ro/2013/l/ro/evenimente/31/proiecţie-maraton-shoah/.

Un alt lucru special la ediţia de anul acesta este că, pentru prima dată, avem un juriu - şi nu orice juriu, ci unul format din elevi de liceu. Ei vor viziona în perioada festivalului 10 filme, dintre care va fi ales un câştigător, care va fi anunţat duminică, 17 martie.

În plus, avem anul acesta o retrospectivă a unui cineast danez foarte popular în lume, care a revoluţionat lumea documentarului prin filmele sale – Jon Bang Carlsen.

Pe lângă retrospectivă, Carlsen va susţine şi un masterclass miercuri, 13 martie, de la ora 12.00, în cadrul căruia va explica pe larg cum lucrează şi ce tehnici foloseşte în realizarea filmelor sale.

Un alt invitat special este Andy Glynne – câştigător al unui premiu BAFTA pentru film documentar, producător, autor şi psiholog, care vine la Bucureşti pentru a susţine un masterclass (joi, 14 martie, ora 12.00) şi un workshop – The Filmmaker’s Development Toolkit (15, 16 martie).

Se acordă şi premii la acest festival?

În al şaselea an, ne-am hotărât să acordăm un premiu la One World România. Am ezitat multă vreme să facem asta, deoarece ideea de ierarhie şi competiţie pe teritoriul documentarului sau pe acela dedicat drepturilor omului, ni se pare străină.

Dubiile noastre s-au calmat atunci când am găsit soluţia ca aceasta competiţie să fie jurizată de oameni foarte tineri, iar procesul în sine, cel al judecării filmelor, să fie o experienţă educativă.

Suntem foarte onoraţi că acest premiu este decorat de măna lui Dan Perjovschi. Valoarea lui este – cu asupra de măsură – simbolică: o cutie albă, similară celor de detergent, desenată de unul dintre cei mai importanţi artişti români, a cărui implicare socială este recunoscută. Iar în cutie câştigătorul are şansa de a găsi o karma mai bună :).

Preţurile biletelor

Preţul unui bilet este de 8 lei pentru filmele proiectate la Cinemateca Eforie, Cinema Union şi Cinema Corso. Proiecţiile speciale de la Studioul Horia Bernea sunt cu intrarea liberă.

Preţul pentru un bilet catalog-program este de 10 lei, iar preţul unui catalog este de 5 lei.

Un abonament la întregul festival, care se face nominal, costă 70 de lei. Abonamentul asigură accesul la toate proiecţiile din cadrul festivalului. Cei care cumpără acest tip de abonament primesc cadou catalogul festivalului şi sacoşa aniversară a ediţiei a VI-a.

Un abonament pentru cinci intrări (nenominal) costă 30 de lei şi include catalogul festivalului.

Abonamentele pot fi cumpărate de pe site-ul Eventbook, iar în timpul festivalului acestea vor putea fi cumpărate din cinematografe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor