Barack Obama, acuzat într-un documentar că doreşte să distrugă SUA
alte articole
Teza filmului 'Obama's America', ce a adus deja încasări de 6,5 milioane de dolari, este aceea că preşedintele american a moştenit de la tatăl său kenyan - pe care abia l-a cunoscut - o viziune anticolonialistă a lumii şi că profită de poziţia sa de putere pentru a slăbi SUA.
Filmul sugerează ideea că o realegere a lui Obama ar însemna sfârşitul SUA ca putere mondială, un argument care a rezonat la o anumită categorie de populaţie în această perioadă de campanie electorală.
Documentarul a fost scris de Dinesh D'Souza, un comentator politic conservator care a semnat de asemenea o carte în 2010 în care îl acuza pe Barack Obama că vrea să submineze cu orice preţ hegemonia americană. Argumentele dezvoltate în film sunt similare cu cele din cartea intitulată 'Roots of Obama's Rage' ('Originile furiei lui Obama').
În documentar, D'Souza se filmează mergând în locurile unde a crescut Barack Obama sau unde are rude (Indonezia, Kenya, Hawai) pentru a vorbi cu apropiaţi ai şefului de la Casa Albă. Filmul îl arată de asemenea pe preşedintele însuşi citind din cartea sa, 'Dreams from my Father', din care cineastul pare a-şi extrage informaţiile interpretând mai multe pasaje. El notează, spre exemplu, că titlul cărţii implică transmiterea a ceva şi nu un vis asupra a ceva.
Revista Variety scrie despre documentar că este 'realizat cu abilitate, provocator şi agresiv', alternând interviuri şi comentarii la prima persoană cu scopul de a-l prezenta pe Obama ca un 'pericol al cărui mod de a guverna a fost influenţat indelebil de tatăl său' şi de numeroase alte figuri din tinereţea sa. Printre acestea se numără militantul de extremă stânga Bill Ayers, reverendul Jeremiah Wright, Roberto Unger, care a fost profesorul său la Harvard, Frank Marshall Davis, un militant comunist care l-ar fi pregătit în tinereţea sa la Hawai, şi filosoful Edward Said, prezentat drept un teoretician antisionist.
După cum notează mai multe articole, argumentele avansate de D'Souza se bazează rareori pe fapte şi par mai degrabă interpretări, uneori chiar opinii tranşante. Finalul filmului 'este pesimist, aproape conspiraţionist', notează Atlanta Journal-Constitution.