Festivalul Producătorilor de Film Independenţi: 38 de pelicule, prezentate timp de trei zile
alte articole
Specialiştii din domeniu şi publicul larg vor putea participa, timp de trei zile, la cea de a şaptea ediţie a Festivalului Indie al Producătorilor de Film Independenţi, care va avea loc între 17 şi 19 decembrie 2012, la Cinema Studio din Capitală (Bd. Magheru nr. 29). Acolo vor rula 38 de filme, dintre care 36 care au avut premiera în ultimul an.
Festivalul este dedicat producătorilor de film independenţi, iar juriul va stabili companiile de producţie de film care s-au remarcat prin realizările lor în anul cinematografic 2011-2012 şi care vor fi premiate.
“Vor fi prezentate filmele studenţeşti care au rulat la CinemaIubit, scurtmetraje şi lungmetraje care au avut premiera în ultimul an şi care, în general, nu pot fi urmărite în alte părţi. Am realizat o selecţie foarte bună a filmelor care vor fi prezentate în fiecare zi în intervalul 13.30-18.30, iar seara, de la ora 19, vom avea galele”, a declarat, pentru Epoch Times, Dinu Gheorghe, preşedintele Uniunii Producătorilor de Film şi Audiovizual din România.
Gala Premiilor IPIFF7 nu va fi rezultatul unei competiţii a producţiilor cinematografice, ea se doreşte a fi rezultantă a fenomenului cinematografic românesc – o imagine a lui pe care o pot da numai companiile de producţie de film prin realizările lor, prin programul lor de manageriat cultural – artistic, prin viziunea lor asupra prezentului şi viitorului filmului românesc, au precizat organizatorii Festivalului.
În zilele festivalului, spectatorii pot urmări, între orele 13.30 şi 18.30, o selecţie a celor mai bune scurtmetraje şi filme documentare de lungmetraj realizate în 2012. Este vorba despre 36 de pelicule ale unor producători independenţi.
“Nu este vorba despre o competiţie, ci despre o etalare a activităţii şi a portofoliului companiilor de producţie din România. Premiile vor fi date unor companii de filme şi nu unor pelicule. Vom avea două zile de comemorări dedicate lui Andrei Blaier şi lui Mihnea Gheorghiu, evenimente la care vor fi rostite câteva speech-uri şi va fi urmărit câte un film al celor doi – Pădurea pierdută al lui Blaier şi Prin cenuşa imperiului – Mihnea Gheorghiu, iar miercuri seara va avea loc gala de decernare a premiilor. Audienţa a fost surprinzător de bună la ediţia de anul trecut şi sperăm să fie la fel şi acum. E o reuniune de breaslă mai mult, dar e bine să vină şi oameni care sunt interesaţi de film”, a precizat Dinu Gheorghe.
Prima seară a Festivalului va fi dedicată celui care a fost, timp de 20 de ani, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România- academicianul şi cineastul Mihnea Gheorghiu, iar în a doua seară va fi comemorat Andrei Blaier.
La Gala decernării premiilor Uniunii Producătorilor de Film şi Audiovizual din România, vor fi înmânate diplome de excelenţă şi premii în bani seniorilor octogenari ai filmului românesc.
Ultima seară se va încheia cu un concert de colinde susţinut de Corul de copii şi tineret Symbol, condus de prof. Jean Lupu.
Premii vor fi acordate, pe baza deciziei juriului, pentru cea mai bună companie de producţie de film, cel mai bun lungmetraj de ficţiune, lungmetraj documentar, scurtmetraj de ficţiune, lungmetraj indie de ficţiune, scurtmetraj indie de ficţiune, cea mai bună producţie a şcolilor de film. În plus, se vor mai acorda un premiu de excelenţă şi diplome de excelenţă.
Programul festivalului
-luni 17 decembrie: - 13.30- 18.30 Proiecţii de filme de lungmetraj documentar, scurtmetraj şi şcoli de film
- 19.00 Deschiderea oficială IPIFF 7
- Un an - In memoriam Mihnea Gheorghiu
- Acad. Răzvan Teodorescu despre Mihnea Gheorghiu.
- Vicepreşedintele UCIN, Constantin Pivniceru, despre Mihnea Gheorghiu
- Proiecţie cu filmul „ Pădurea pierdută”, regia - Andrei Blaier, scenariul - Mihnea Gheorghiu.
- 21.00 - cocktail.
- marţi 18 decembrie: - 13.30- 18.30 Proiecţii de filme de lungmetraj documentar, scurtmetraj şi şcoli de filme
- 19.00 - a doua seară a festivalului va fi dedicată unui clasic al filmului românesc – Andrei Blaier
- Un an - In memoriam Andrei Blaier
- Fragmente din ultima apariţie într-o emisiune TVR
- Laurenţiu Damian, Andrei Blaier şi Dinu Tănase despre „Ilustrate cu flori de câmp” şi nu numai ...
- Constantin Vaeni – „copilul” din „ora H”
- Proiecţie cu filmul „Prin cenuşa imperiului”
- 21.00 - cocktail
- miercuri 19 decembrie: - 13.30 - 18.30 Proiecţii de filme de lungmetraj documentar, scurtmetraj şi şcoli de filme
- 19.00 - Gala decernării premiilor Uniunii Producătorilor de Film şi Audiovizual din România
- "Producătorii independenţi onorează seniorii filmului românesc" - înmânarea diplomelor de excelenţă şi premiilor seniorilor octogenari ai filmului românesc
- Concert de colinde susţinut de Corul de copii şi tineret SYMBOL
- 21.00 - cocktail.
Festivalul este organizat de Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România şi Uniunea Cineaştilor.