Un tibetan şi-a dat foc în Nepal

Tibetani în exil după încercarea de sinucidere a unui călugăr. Incidentul a fost cel de-al o 100-lea de acest gen din Kathmandu, Nepal, 13 februarie 2013.
Tibetani în exil după încercarea de sinucidere a unui călugăr. Incidentul a fost cel de-al o 100-lea de acest gen din Kathmandu, Nepal, 13 februarie 2013. (Prakash Mathema / AFP / Getty Images)

Un tibetan călugăr exilat s-a udat cu benzină şi şi-a dat foc într-o cafenea din Kathmandu, capitala Nepalului, în cea de-a 100-a auto-incendiere în semn de protest împotriva regimului comunist chinez din Tibet. Cele mai multe auto-incendieri au avut loc în ultimele 18 luni.

Martorii au relatat pentru grupul de drepturi Free Tibet că bărbatul a intrat în baia cafenelei înainte de ieşi în stradă şi a-şi da foc. Bărbatul neidentificat a scandat sloganuri împotriva conducerii regimului chinez din Tibet în timp ce ardea.

Oficialii poliţiei au declarat pentru Associated Press că după ce bărbatul s-a prăbuşit, ofiţerii şi localnicii au reuşit să stingă flăcările şi l-au dus la spital. El este în stare critică.

Prasant Tamang, un chelner la Golden Eye Cafe, a relatat pentru agenţia de ştiri că a găsit o canistră de benzină, o geană şi o jachetă în baie.

"El semăna cu sutele de tibetani care au venit azi în Boudhanath şi nu m-am gândit că are de gând să-şi dea foc", a spus Tamang. Boudhanath este un district din Kathmandu.

Campania Internaţională pentru Tibet a declarat că incidentul din Nepal marchează cel de-al 100-lea tibetan care şi-a dat foc într-o campanie de protest care a început în februarie 2009.

Grupul a declarat miercuri că tocmai a primit informaţii că un călugăr de vreo 30 de ani şi-a dat foc acum două săptămâni în interiorul Chinei, în provincia Sichuan.

Anul trecut s-a înregistrat o creştere a numărului de auto-incendieri, în special în apropierea celui de-al 18-lea Congres al Partidului Naţional, din luna noiembrie. Majoritatea tibetanilor care au recurs la această practică disperată au fost călugări sau călugăriţe budiste, care cer încheierea restricţiilor referitoare la libertatea religioasă şi care vor întoarcerea lui Dalai Lama în Tibet.

Auto-incendierile din afara Chinei sunt rare şi sunt privite ca acte disperate împotriva opresiunii Partidului Comunist Chinez. Dar anul trecut, un tibetan de 26 de ani şi-a dat foc în New Delhi, India, tocmai când liderul chinez de atunci Hu Jintao a vizitat ţara.

Protestele prin auto-incendiere par să fi afectat Partidul Comunist Chinez, care a impus măsuri dure de securitate în zonele tibetane în ultimele luni, inclusiv oprirea completă a energiei electrice şi telecomunicaţiilor în urma auto-incendierilor.

Săptămâna trecută, postul oficial CCTV a difuzat un documentar care a dat vina pe agenţia media americană Vocea Americii pentru incitarea la auto-incendieri. Între timp, zeci de tibetani au fost arestaţi ca urmare a protestelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe