Institutul Confucius, oficina de spionaj a Chinei, organizează tabere de copii în România
alte articole
Astăzi, 27 mai, Institutul Confucius a lansat în România prima tăbără în limba chineză, de 11 zile, lângă Bran.
Dacă ne surâde ideea de a asigura copiilor noştri un viitor cât mai bun şi cunoştinţe de limba chineză care să-i ajute în cariera viitoare, poate ar fi de notat faima sumbră a institutului care organizează aceste cursuri - Institutul Confucius - acuzat în mai multe ţări occidentale de spionaj în slujba Chinei.
Deşi în ţara noastră Institutele Confucius au funcţionat până în prezent în zona cvasi-anonimatului, în multe ţări ele au început să fie închise, în urma scandalurilor privind activităţile în domeniul serviciilor de informaţii.
Prezentăm mai jos cazul Canadei, unde iniţiativa Institutelor Confucius de a se afilia la universităţi, iar apoi chiar la licee din Toronto, a declanşat proteste de stradă şi audieri în care au fost citaţi martori din conducerea serviciilor secrete canadiene.
*********
Atunci când fostul director al serviciilor secrete canadiene pentru Asia-Pacific, Michel Juneau-Katsuya, a cerut Consiliilor Şcolare canadiene să dea afară Institutele Confucius, în tonul său nu era nicio urmă de echivoc.
Juneau-Katsuya a publicat numeroase cărţi şi articole despre spionajul din Canada, fiind unul dintre cei mai mari specialişti în domeniu citaţi de mass media canadiană. Momentan, Juneau-Katsuya este preşedintele şi CEO al Northgate SSI, o firmă de consultanţă în domeniul securităţii, având şi o catedră de criminalistică la Universitatea din Ottawa.
“Nimeni nu dispută valoarea educaţiei şi culturii”, a declarat el în faţa unui comitet al Toronto District School Board (TDSB), organizaţia care supervizează liceele celui mai mare oraş canadian. Doar că organizaţii precum Institutul Confucius sunt extrem de similare cu Calul Troian.
“Institutul Confucius reprezintă o ameninţare pentru guvernul canadian şi o ameninţare pentru publicul canadian”, a declarat Juneau-Katsuya.
“Există informaţii publice care arată că agenţiile occidentale de contra-spionaj au identificat Institutele Confucius drept forme folosite de spionii guvernului [chinez], aflate în slujba guvernului [chinez]”.
Juneau-Katsuya este doar unul dintre numeroşii oficiali care au cerut să depună mărturie în faţa Comitetului, atunci când TDSB a trebuit să decidă dacă va abandona permanent parteneriatele cu Institutele Confucius, în urma scandalului declanşat de acuzaţiile publice privind spionajul.
Promovată ca organizaţie non-profit finanţată de regimul comunist de la Beijing pentru a preda limba şi cultura chineză, Institutul Confucius a fost prezentat inclusiv de oficialii chinezi ca unealtă de promovare a soft-power-ului regimului chinez.
Fostul şef al serviciului secret canadian, Richard Fadden afirma într-o declaraţie din 2010, în timp ce era pe funcţie, că Institutele Confucius sunt controlate de ambasadele şi consulatele Chinei, fiind adânc implicate în eforturile Beijing-ului de a influenţa linia politică a Canadei.
Fostul şef al propagandei Partidului Comunist Chinez, Li Changchun, afirma la rândul său că Institutele Confucius sunt “o parte importantă a sistemului de propagandă al Chinei în străinătate”.
Fostul lider comunist Hu Jintao a clarificat şi el problema, afirmând că folosirea numelui Confucius de către regim nu implică adoptarea învăţăturilor acestuia (în timpul Revoluţiei Culturale pornite de Mao Tsedun, Confucius a fost declarat duşman al poporului de către liderii comunişti, deşi era mort de mii de ani).
Hu Jintao a mers mai departe, clarificând că folosirea numelui faimosului cărturar şi filozof chinez permite Partidului să-şi proiecteze influenţa. Conform remarcilor lui Hu Jintao publicate în chineză, “după mulţi ani de eforturi am găsit calea de a cultiva şi pregăti suporterii Partidului nostru”.
“Fondarea şi răspândirea institutelor Confucius în întreaga lume va creşte influenţa Partidului pretutindeni”.
Institute Confucius închise
“De fapt numărul de Institute Confucius din Canada nu creşte, ci dimpotrivă, se micşorează” a declarat Juneau-Katsuya comitetului TDSB.
Universitatea McMaster şi Universitatea Sherbrooke le-au închis pe ale lor, iar în SUA, Pennsylvania State University şi University of Chicago au decis recent să înceteze orice colaborare cu Institutele Confucius afiliate lor.
“Au trecut prin experienţa colaborării cu Institutele Confucius, au trecut prin etapa colaborării cu guvernul chinez şi au decis până la urmă să întrerupă aceste colaborări”, a punctat Juneau-Katsuya.
“Tatăl meu obişnuia să-mi amintească des că oamenii înţelepţi reuşesc să înveţe din experienţele altora şi să nu aştepte prosteşte să vină vremea să facă aceleaşi greşeli”.
Într-o declaraţie din iunie 2014, American Association of University Professors (AAUP), care reprezintă mii de membri ai cercurilor academice, a presat universităţile americane să nu facă parteneriate cu Institutele Confucius, avertizând că acestea sunt agenţii ale statului chinez.
Declaraţia AAUP reflectă o luare similară de poziţie a organizaţiei canadiene omoloage, Canadian Association of University Teachers (CAUT), care cerea instituţiilor de învăţământ canadiene să înceteze orice legături cu Institutele Confucius.
Spionaj
Există numeroase dovezi ale activităţilor de spionaj folosite în Institutele Confucius, conform fostului director al CSIS, Juneau-Katsuya.
Anchetele au arătat că, în anumite provincii canadiene, angajaţii Institutelor Confucius au încercat să obţină acces la conturi şi informaţii guvernamentale secrete.
Mai periculos, serviciile de spionaj ale statului chinez nu planifică în termeni de ani, ci de generaţii.
“Au dezvoltat un sistem prin care pot să recruteze oameni, sau să identifice ţinte ale recrutării, de la vârste foarte fragede. Aşteaptă o lungă perioadă de timp şi până la urmă, reuşesc să „captureze” spiritul afinităţii pe care persoana ţintă o poate avea pentru cultura chineză”, a declarat Juneau-Katsuya, punctând unul dintre motivele pentru care există un risc al introducerii Institutelor Confucius în liceele canadiene din Toronto.
Într-un alt exemplu, Juneau-Katsuya a menţionat cazul unui membru al cercurilor academice, care a fost invitat în excursie în China. Acolo a fost tratat regeşte, fiind făcut să se simtă „extrem de important”.
Odată ce persoana devine îndatorată regimului chinez, agenţii vor folosi presiunea şi şantajul pentru a-l face să urmeze planuri ale regimului chinez.
“Chinezii exploatează acest sistem foarte bine şi sunt buni la acest gen de troc al relaţiilor cu oamenii, folosind metoda extrem de des”.
CSIS, agenţia de informaţii a Canadei, a observat acest tipar în foarte multe cazuri, susţine Juneau-Katsuya - oficiali aleşi sau reprezentanţi ai instituţiilor majore pleacă în vizite în China, iar când se întorc încep brusc să implementeze politici favorabile Beijing-ului la locurile lor de muncă, indiferent dacă sunt de nivel municipal, provincial sau federal.
Rickard Fadden, pe vremea când conducea CSIS, a declarat la rândul său într-un interviu cu CBC în 2010 că unii politicieni municipali şi membri ai cabinetelor provinciale se află sub influenţa unei puteri străine – lăsând să se înţeleagă că regimul de la Beijing este cel mai agresiv atunci când vine vorba de câştigarea influenţei în Canada.
Iar spionajul nu este totul, Institutele Confucius fiind şi mijloacele care ajută la căutarea de oameni care să devină agenţi ai regimului chinez, a mai declarat Juneau-Katsuya.
“Institutele Confucius nu au numai activităţi de educaţie, … ci de asemenea acţionează în sectorul privat”.
Oameni naivi din sectorul privat iau parte la cursurile Institutelor Confucius sperând să înveţe chineza şi să stabilească relaţii care să-i ajute în activitate. Cu toate acestea “există o strategie în spatele acestora de a recruta, sau pur şi simplu de a obţine informaţii de la aceşti oameni”.
Agenţi de influenţă
Institutele Confucius sunt parte a unei reţele mari construite de Partidul Comunist Chinez pentru a-şi extinde influenţa în străinătate, conform afirmaţiilor lui Juneau-Katsuya.
“Toate aceste organizaţii folosesc soft power şi sunt identificate în mod explicit în cadrul serviciilor occidentale [de contra-spionaj] ca structuri folosite pentru spionaj în Occident”, a declarat Juneau-Katsuya.
De fapt, multe organizaţii care funcţionează în cadrul comunităţii chineze şi care sprijină Institutele Confucius sunt strâns legate în structura mamă a regimului chinez.
“Important pentru China este să aibă anumite organizaţii în comunitate, care să devină agenţi de influenţă, care să fie capabili să identifice opoziţia şi să facă lobby la guvernul fiecărei ţări”, a declarat el.
“Genul acesta de strategie a fost aplicat la diverse niveluri. Îl veţi găsi la nivel de asociaţii studenţeşti, culturale, de business, în orice formă de organizare politică sau de prietenie”.
Chen Yonglin, un fost diplomat care lucra la Ambasada Chineză din Australia înainte să ceară azil politic în 2005, a declarat pentru Epoch Times că structura piramidală a acestor organizaţii este coordonată de Ambasada Chinei şi consulatele din Canada, cu scopul precis de a controla şi influenţa comunitatea chineză şi guvernul canadian.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.