Decizia SUA privind Institutele Confucius a atras un răspuns acerb în China

O statuie a lui Confucius în Changchun, China.
O statuie a lui Confucius în Changchun, China. (China Photos / Getty Images)

O directivă a Departamentului de Stat al SUA privind Institutele Confucius a provocat o puternică reacţie în mass-media din China, site-urile oficiale şi semi-oficiale publicând relatări negative despre ştiri, iar un editorial lung din People's Daily, ziarul principal al Partidului Comunist Chinez (PCC), exprimând "şoc" şi "confuzie".

Departamentul de Stat a informat pe 17 mai că Institutele Confucius (CI) au utilizat în mod necorespunzător persoanele desemnate ca personal academic pentru predarea K-12 şi că aceste persoane vor trebui să se întoarcă în China pentru a obţine o nouă viză, la sfârşitul trimestrului şcolar, în luna iunie.

Practicile actuale privind personalul "nu sunt conforme cu reglementările privind programele de schimb", a spus Departamentul de Stat.

Sina News, un portal web major din China, a perceput politica drept un atac direct împotriva Institutelor Confucius (CI), care sunt susţinute de regimul comunist şi care fac parte din aparatul de propagandă al PCC în străinătate, potrivit experţilor. Articolul afirmă că reglementările au fost "motivate de forţe politice."

"În societatea americană ... au existat unele forţe politice care au atras atenţia asupra Institutelor Confucius, care discreditează activităţile lor didactice", a susţinut articolul.

Un articol de pe Sohu, un alt portal major de internet, a indicat că "obstacolele îndreptate împotriva Institutelor Confucius nu vor fi benefice pentru relaţiile chinezo-americane."

Pe 24 mai, termenul "Institutul Confucius" a devenit cel de-al doilea subiect ca popularitate pe Sina Weibo, o versiune chineză a Twitter, existând aproape 50.000 de menţiuni. Părerile cu privire la această chestiune au fost împărţite.

"Haha! Poliţia lumii este, de asemenea, zgârcită", a comentat un utilizator.

Alţii au pus la îndoială rolul IC-urilor în primul rând: "Profesorii se întorc din cauza unor reguli privind vizele. Nu este asta normal? ... Institutele Confucius au primit fonduri de la guvern. Mai bine am folosi resursele pentru a construi săli de clasă decente şi pentru a găti suficientă mâncare pentru copiii din zonele rurale sărace ", a scris un internaut.

Ca răspuns la reacţiile din presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hong Lei, a declarat că "autorităţile chineze comunică cu SUA" în legătură cu problema, în conformitate cu 163.com, un site de ştiri din China.

Ghidul Departamentului de Stat al SUA privind institutuele Confucius a indicat că deţinătorilor de vize J-1, categoria în care se încadrează profesorii IC, le este permisă numai angajarea în cercetare şi asistenţă academică la instituţii acreditate. Deşi IC sunt sponsorizate şi au sediul în SUA, cele mai multe cursuri de limbă servesc elevilor de clasa K-12. Acum, deţinătorii de viză J-1 nu vor mai putea fi utilizaţi ca personal didactic.

În prezent stabilite în 96 de ţări, Institutele Confucius reprezintă "o instituţie publică afiliată Ministerului chinez al Educaţiei ... angajată în predarea limbii chineze şi în furnizarea de resurse şi servicii culturale la nivel mondial", potrivit site-ul web al Hanban, un organ afiliat Partidului Comunist ce le supraveghează. Hanban este condusă de Liu Yandong, un membru al Biroului Politic al Partidului Comunist, care a condus anterior pentru scurtă vreme Departamentul de Muncă al Frontului Unit.

Institutele Confucius sunt criticate că ar fi instrumente de propagandă ale Partidului Comunist şi soft-power-ul acestuia în străinătate, pentru că exportă practici discriminatorii împotriva grupurilor persecutate din China. Profesorii voluntari de la institute nu au voie să aibă vreo înregistrare în legătură cu practica Falun Gong, o practică spirituală chineză suprimată de partid, în conformitate cu liniile directoare prezentate online.

Sonia Zhou, care s-a înscris pentru poziţia de profesoară la una din sucursalele organizaţiei din Canada, a declarat că, în timpul formării, profesorii au fost instruiţi să prezinte linia Partidului, atunci când vor fi întrebaţi despre anumite aspecte politice sensibile. Aceasta includea, de exemplu, că Taiwanul face parte din China şi că Tibetul a fost "eliberat" de regimul comunist chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe