Smaranda Enache: "Se pare că există acest interes de a satisface o aşteptare a Ambasadei Chinei"
alte articole
Oraşul Bistriţa se confruntă cu o situaţie nemaiîntâlnită în niciun oraş din Europa: amplasarea în fosta cetate medievală a unei statui a fostului lider comunist chinez Deng Xiaoping. Fost preşedinte al Republicii Populare Chineze, acesta este cunoscut pentru că a ordonat folosirea tancurilor şi a armelor de foc împotriva manifestanţilor neînarmaţi în Piaţa Tiananmen din Beijing în iunie 1989, că a permis nomenclaturii comuniste şi cercurilor de putere să se îmbogăţească rapid, cerându-le în schimb loialitate absolută faţă de Partid şi pentru politica unui singur copil în familie.
Ziarul Epoch Times doreşte să aducă în dezbaterea opiniei publice, decizia Consiliului Municipal din Bistriţa de a-i ridica o statuie fostului lider comunist Deng Xiaonping.
În acest context, doamna Smaranda Enache, co-preşedinte al Ligii Pro Europa, a avut amabilitatea să ne răspundă la întrebarea: "Ce ne puteţi spune despre faptul că autorităţile locale din Bistriţa şi-au dat acordul de principiu pentru amplasarea în oraş a unei statui a liderului comunist chinez Deng Xiaoping?"
Doamna Smaranda Enache: Această decizie este una care într-adevăr poate să producă consternare pentru că, după cum aflăm din ştire, este o decizie a prefectului de Bistriţa, care într-un fel este reprezentantul Guvernului, şi care cere Consiliului Local, peste autonomia acestui consiliu, să amplaseze o statuie a lui Deng Xiaoping la Bistriţa şi asta se întâmplă totuşi în anul 2012. Este foarte clar pentru fiecare politician român că Deng Xiaoping, chiar dacă a introdus reforme economice în China, numele lui a fost şi rămâne legat de represiunea de la Tiananmen, care a arătat adevărata esenţă a regimului comunist chinez. Mai este problema ca România, prin preşedintele său, în urma adoptării raportului Tismăneanu chiar în parlamentul României, a fost primul stat postcomunist care a condamnat comunismul ca un regim criminal. Deci există o mare contradicţie între linia politică şi de valori europene pe care noi am ales-o şi această idee de a amplasa un monument unui lider comunist într-o piaţă publică din România.
Cred că această decizie a fost luată în pripă. Cred că Ambasada chineză ar dori să aibă asemenea rezultate pentru ca ei au mai făcut asemenea lobyuri. România a mai făcut un asemenea compromis cu statuia lui Geidar Aliev - şi el un lider comunist şi apoi un dictator din Azerbaigian - a cărui statuie a fot amplasată în Parcul Tei în anul 2007. Pot să vă spun că m-am documentat şi există statuia lui într-o serie de ţări ca Ucraina, R.Moldova, Georgia, Turcia, Rusia şi Şerbia. Dar niciuna din aceste ţări nu este un membru al Uniunii Europene cu orientare pro occidentală.
Acum se pare că există acest interes de a satisface o aşteptare a Ambasadei Chinei şi să se amplaseze statuia lui Deng Xiaoping. Dar eu cred că atitudinea noastră, chiar în spiritul unei prietenii faţă de China ar fi aceea de a populariza în România valorile autentice ale Chinei. Poate că ar fi fost primită cu plăcere ideea de a avea un bust al lui Confucius undeva, dar în niciun caz al unui lider comunist, şi anume al lui Deng Xiaoping. Cu atât mai mult cu cât acest gen de represalii de la Tiananmen s-au repetat: au existat represalii şi în Tibet. În China există restrângerea drepturilor de exprimare a bisericilor creştine, a celor care aparţin grupării Falun Gong. Şi aceste lucruri sunt în fiecare raport al Amnesty Internaţional.
Din moment ce am declarat comunismul ca un regim criminal, este absolut neavenit să amplasăm un bust, o statuie sau însemnele oricărui lider comunist de oriunde pe teritoriul ţării noastre.
Pentru a ieşi din această capcană, cred că lucrul cel mai potrivit ar fi ca Consiliul Local Bistriţa, care are jurisdicţie şi autonomie locală, să refuze amplasarea acestui bust şi să fim consecvenţi cu propriile noastre declaraţii. Din moment ce am declarat comunismul ca un regim criminal, este absolut neavenit să amplasăm un bust, o statuie sau însemnele oricărui lider comunist de oriunde pe teritoriul ţării noastre.
Doamna Smaranda Enache este activistă pentru drepturile omului, fondatoare şi co-preşedinte executiv al Ligii Pro Europa şi membru al Grupului de Dialog Social.
A absolvit Facultatea de limbi romanice, clasice şi orientale din cadrul Universităţii Bucureşti.
În perioada 1998-2001 a fost ambasador al României în Finlanda. Din anul 2008 până în anul 2010 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PNL, când a demisionat din partid.