Regimul chinez curtează Africa cu Institute Confucius şi burse de studiu
focus
alte articole
Într-o mişcare despre care criticii spun că este menită sporirii influenţei chineze în Africa, regimul chinez plănuieşte să ofere mii de burse locuitorilor de pe continent, în timp ce înfiinţează zeci de Institute Confucius - centre de învăţământ care au fost criticate pentru promovarea ideologiei Partidului şi a unei istorii revizioniste.
Partidul Comunist Chinez a anunţat în iulie un plan pentru următorii trei ani, numit Planul "Talentele Africane", care are drept scop instruirea a circa 30.000 de africani şi acordarea a 18.000 de burse sponsorizate de guvern, în conformitate cu mass-media de stat Xinhua.
Anunţul a fost făcut pentru prima dată de Hu Jintao, şeful partidului, şi a inclus o linie de credit de 20 de miliarde de dolari pentru naţiunile africane, pentru investiţii în infrastructură, agricultură şi producţie.
Recent a fost organizată o conferinţă în Stellenbosch, un oraş din Africa de Sud, pentru a "trasa planul pentru dezvoltarea viitoare" a Institutelor Confucius din continent.
Directorul General al Institutului Confucius, Xu Lin, a susţinut că Partidul Comunist Chinez (PCC) a înfiinţat 31 de astfel de şcoli în 26 de ţări africane, unele acordând diplome acreditate în acele ţări.
Dar în spatele generozităţi se află de fapt un plan de creştere a influenţei Chinei pe continent, potrivit dizidenţilor chinezi şi criticilor regimului.
Gong Lei, un scriitor independent din provincia Shandong, a declarat pentru radiodifuzorul chinez al NTD Television: "Motivul principal pentru care PCC investeşte în Africa este că regimul doreşte buletine de vot în cadrul ONU".
Mai multe voturi în cadrul Naţiunile Unite ar putea ajuta regimul chinez să blocheze criticile şi investigaţiile privind abuzurile asupra drepturilor omului ce au loc în China, sau ar putea fi utilizate pentru a împiedica eforturile depuse de Statele Unite şi de alte ţări pentru impunerea unor sancţiuni asupra guvernelor dictatoriale care comit acte de violenţă faţă de proprii cetăţeni.
"China vrea suporteri în cadrul ONU... Ea cheltuie banii câştigaţi cu greu de poporului chinez în schimbul unor buletine de vot. De fapt, mulţi chinezi trăiesc într-o sărăcie cumplită, dar PCC-ului nu-i pasă", a afirmat Gong Lei.
PCC a investit multă vreme în Africa, dar în timp ce în deceniile anterioare accentul s-a pus pe lupta revoluţionară împotriva forţelor imperialismului, acum Partidul încearcă să influenţeze continentul prin iniţiative economice şi culturale, susţin analiştii.
Până în 2011, China a fost cel mai mare partener comercial al Africii trei ani la rând, volumul de tranzacţionare fiind de aproximativ 166 de miliarde de dolari, potrivit cifrelor ONU. Ministrul chinez al comerţului, Chen Deming, a declarat că aproximativ 2.000 de companii chineze au investit direct în Africa.
Bursele şi Institutele Confucius reprezintă partea culturală a ecuaţiei, menită să "impună imaginea" PCC în Africa, a relatat artistul chinez He Guoquan din Guangzhou, China, care urmăreşte politica chineză, într-un interviu cu NTD.
Institutele Confucius, care raportează direct Ministerului chinez al Educaţiei, au şcoli şi în Statele Unite şi în alte ţări occidentale, existând 387 de institute şi 509 de şcoli primare şi secundare în întreaga lume.
Yao Zhe, un profesor din California de Sud, a declarat pentru The Epoch Times în 2009 că, potrivit propriei experienţe, Institutul Confucius învăţa studenţii lucruri cum ar fi: "a iubi Partidul [Comunist] înseamnă patriotism."
La începutul acestui an, secţiunea "Kids (Copii)" a site-ului online a Institutului Confucius a prezentat o secţiune despre războiul din Coreea, intitulată "Războiul de rezistenţă împotriva agresiunii SUA şi pentru ajutorarea Coreei".
Secţiunea a explicat că China a "zdrobit ambiţiile imperialiste agresive" şi "a consolidat prestigiul internaţional al Chinei". Aceasta a fost eliminată după ce un intelectual a adus-o în atenţia colegilor printr-un e-mail.
Frank Cohee, secretarul Asociaţiei Veteranilor Războiului Coreean, a declarat pentru The Epoch Times că povestea Institutului este "o minciună sfruntată" şi că "e strict propagandă".
Între timp, Institutele Confucius au fost aspru criticate de utilizatorii de Internet din China pe site-urile sociale, fiind considerate o risipă de bani. Unii au spus că şcolile ar trebui închise şi banii trimişi înapoi pentru a promova sistemul de învăţământ din China.
Gong Lei a remarcat faptul că Partidul "nu se teme să cheltuiască bani".
El a adăugat: "PCC are bani. A lansat Jocurile Olimpice, World Expo... Vrea să îşi creeze o imagine măreaţă şi nu-i pasă că trebuie să cheltuiască bani".