Planul Moscovei pentru Bucureşti: Limba rusă ar putea fi inclusă din nou în programa şcolară
alte articole
Limba rusă, care a fost predată intens în comunism şi nu a mai apărut în programele şcolare din ţară după Revoluţie, ar putea fi din nou obiect de studiu în şcolile din România. Fundaţiile finanţate de Vladimir Putin susţin reintroducerea materiei în instituţiile de învăţământ, prin programe gratuite şi concursuri internaţionale organizate la Moscova, informează Adevărul.
Fundaţia Lumea Rusă a fost înfiinţată prin decretul semnat de Vladimir Putin în anul 2007, fiind finanţată din fonduri guvernamentale şi implicată în deschiderea a peste 80 de centre culturale în diverse ţări de pe glob.
Centrele culturale finanţate de Federaţia Rusă sunt asemănătoare cu Institutele Confucius fondate de regimul comunist chinez. Există peste 300 de institute în întreaga lume, fiind prezentate ca promotoare ale limbii şi culturii chineze. Totuşi, securitatea canadiană (CSIS) precum şi mulţi analişti le consideră organizaţii însărcinate cu extinderea “puterii lente” a Chinei. Un oficial chinez senior a declarat ca aceste institute sunt o “parte importanta a mecanismelor chineze de propaganda din străinătate”, fiind conduse de guvernul chinez. Scopul institutelor este să avanseze subtil politica si interesele Chinei Comuniste si sa denigreze profesional (mai ales in mediul academic) pe oricine isi permite păreri critice faţă de regimul comunist în general, şi despre cel chinez în special.
Predarea limbii ruse
În urma iniţiativei de creare a acestor centre de către Federaţia Rusă, în anii 2009 şi 2011 s-au înfiinţat două astfel de centre pentru predarea limbii ruse, şi anume în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj.
Centrele organizează şi diverse evenimente de promovare a culturii ruseşti, iar cursurile pentru începători sunt gratuite. În ce priveşte predarea limbii ruse în licee, din anul şcolar 2012-2013 aceasta a fost inclusă în programa Colegiului Economic "Virgil Madgearu" din Bucureşti, după mulţi ani în care nu a mai fost studiată în niciun liceu din Capitală. Odată cu începerea anului şcolar, cursurile opţionale de limba rusă vor fi introduse şi în alt liceu.
Olimpiadele de limba rusă
Un mod prin care Federaţia Rusă încearcă să-i atragă pe tinerii care studiază limba rusă este organizarea unor olimpiade internaţionale de limba rusă din patru în patru ani.
La Olimpiadă Internaţională de Limba Rusă care a avut loc anul acesta la Moscova au participat 30 de ţări, iar delegaţia României a ocupat locul I. Din delegaţia românăi au făcut parte 18 eleve, fiind cea mai mare delegaţie dintre cele 30 de ţări participante.
Româncele au obţinut cel mai mare număr de premii dintre toate echipele prezente, respectiv 21 de premii. Toate elevele din delegaţia noastră au fost întrebate dacă sunt interesate de universităţile din Rusia după terminarea liceului.
Din datele deţinute de Ministerul Educaţiei, se estimează că în afara etnicilor care studiază limba rusă ca limbă maternă, cca 500 de elevi din România studiază această limbă ca limbă modernă 2 sau 3.