Industria hârtiei din China dăunează grav mediului

Epoch Times România
07.02.2012

China ocupă primul loc în lume în ceea ce priveşte consumul şi producţia hârtiei şi cartonului. Totuşi, tehnologiile învechite ce sunt folosite în fabricarea celulozei, poluează extrem de grav mediul.

Potrivit raportului publicat de Comisia Naţională Chineză pentru Dezvoltare şi Reforme (CNDR), China importă 40% din materia primă necesară pentru industria hârtiei. Doar în 2010, China a importat 11 milioane de tone de celuloză şi peste 24 de milioane tone de deşeuri de hârtie. În 2011, importurile de celuloză au crescut cu 27% ridicându-se la 14 milioane de tone, în timp ce cheltuielile totale au crescut cu 35% şi au depăşit cifra de 12 miliarde de dolari SUA.

Potrivit unui alt raport oficial, producţia şi consumul hârtiei în China, în perioada 2000 – 2010, a crescut cu 204% şi respectiv 156,6%.

Raportul CNDR menţionează faptul că 35% din capacităţile de producţie din industria hârtiei din China utilizează tehnologii uzate moral şi fizic, ce nu corespund cerinţelor incluse în „Standardul privind calitatea apei, după poluarea acesteia, la întreprinderile din industria hârtiei”. În 2010, volumul producţiei obţinute prin utilizarea echipamentului învechit a fost de 32,44 de tone. Raportul menţionează că doar pentru 10 de tone din capacităţile de producţie sunt prevăzute modernizări ale echipamentului, pentru anii 2011-2015. Aceasta înseamnă că utilajul pentru celelalte 20 de tone, urmează să rămână în funcţiune şi să continue să polueze, după 2015, râurile din China.

Producerea unei tone de celuloză necesită peste 300 tone de apă. Apa poluată în urma producerii conţine compuşi organici de o concentraţie sporită, precum şi substanţe chimice toxice, ce sunt dăunătoare pentru natură şi mediul acvatic.

Potrivit raportului Şcolii Sănătăţii Publice de pe lângă Universitatea John Hopkins, încă cu şase ani în urmă, 75% din cele mai mari râuri din China nu mai erau potrivite pentru habitatul peştilor. Cele mai poluate râuri sunt Liao, Huai, etc. În plus, multe zone ale râului Galben sunt cancerigene, se spune în raport.

În China, numărul cazurilor noi de cancer creşte cu 2 milioane în fiecare an şi 1,4 milioane de persoane mor anual din cauza acestei maladii. Potrivit presei chineze, cancerul constituie cauza fiecărui al cincilea deces. În multe oraşe, numărul bolilor de cancer a depăşit numărul maladiilor cardiovasculare şi aici cancerul deţine întâietatea printre cauzele ce duc la deces. Un expert din cadrul Asociaţiei producătorilor de hârtie relatează faptul că în multe regiuni ale Chinei a început cultivarea rapidă a pădurilor destinate necesităţilor industriei hârtiei.

Profesorul, Jiang Gaomin de la Institutul Botanic din China, este de părere că plantarea pădurilor în scopul producerii pastei de lemn va duce la dispariţia pădurilor naturale. Jiang explică acest fapt prin aceea că copacii, cum ar fi eucaliptul, reţin foarte slab apa. Cultivarea acestor păduri necesită o cantitate enormă de apă şi provoacă o diminuare rapidă a apelor subterane. În acelaşi timp, aceste păduri, create de om, absorb masiv substanţele nutritive ale solului, epuizându-l. În plus, arborii de eucalipt produc substanţe chimice ce nu permit altor plante să coexiste, fapt prin care reduc diversitatea biologică, transformând mediul vegetal într-un „deşert verde”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor