Suspendarea taxei de poluare pentru autovehiculele înmatriculate în România înainte de anul 2007

(ETIENNE LAURENT / AFP / Getty Images)
Epoch Times Staff
31.01.2012

La propunerea Ministerului Mediului şi Pădurilor, Guvernul României a aprobat în şedinţa de Luni Ordonanţa de Urgenţă pentru suspendarea aplicării prevederilor din Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule referitoare la achitarea taxei de poluare pentru autovehiculele înmatriculate în România înainte de anul 2007.

Suspendarea este valabilă până pe 31 decembrie 2012, inclusiv.

Cei care au plătit taxa vor primi banii înapoi

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că persoanele care au achitat deja taxa pentru maşinile înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007 pot solicita restituirea acesteia, de la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă aprobate luni de Executiv.

“Celor care au plătit această taxă, în perioada 13 ianuarie şi data la care intră în vigoare această ordonanţă, li se vor restitui banii, la cerere. (...) Eu cred că se va publica în Monitorul Oficial în cel mult două zile. Cum apare în MO, imediat intră în vigoare această ordonanţă', a spus Borbely, la finalul şedinţei de luni a Executivului.

Totodată, actul normativ reglementează şi situaţia în care contribuabilii au achitat deja taxa pentru maşinile înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007, cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (2) din Legea nr. 9/2012, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a acestei legi şi data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

Aceştia pot solicita restituirea taxei, la organul fiscal competent, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală.

Celelalte prevederi ale Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rămân în vigoare. Astfel, se menţine reducerea taxei de poluare cu până la 25% precum posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.

Modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită. Aceasta se calculează pe baza unor criterii obiective (tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare), luând în considerare şi deprecierea autoturismului.

Potrivit ordonanţei de urgenţă, supusă dezbaterii publice săptămâna trecută pe site-ul Ministerului Mediului, suspendarea pentru un an a plăţii taxei de poluare pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007 va aduce pierderi de 336 milioane de lei în bugetul Fondului pentru Mediu.

Taxa de poluare urma să fie aplicată atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care se înmatriculau pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007, pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă, aceasta fiind suportată de către cumpărător.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost iniţiată de MMP, după ce Curtea Europeană de Justiţie a declarat vechea taxă auto ca fiind discriminatorie.

Potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din cadrul Poliţiei Capitalei, numărul autoturismelor încadrate în intervalul de vechime 6-20 de ani şi peste, era, la finele anului 2010, de aproape 2,9 milioane de unităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor