Încă un punct de conflict: Serghei Lavrov susţine că intervenţia SUA în Venezuela este inacceptabilă
alte articole
Înaltul oficial rus a precizat: “Suntem uniţi în ceea ce priveşte necesitatea de a fi depăşite neînţelegerile existente în ţară prin mijloace paşnice, printr-un dialog la nivel naţional, cât mai curând posibil, fără niciun fel de presiune externă, ca să nu mai vorbim de inacceptabilitatea ameninţărilor cu intervenţia militară în problemele interne ale acestei ţări”.
Ministrul a adăugat că majoritatea ţărilor latino-americane condamnă de asemenea posibilitatea unor astfel de acţiuni.
Declaraţia a fost făcută după o întâlnire care a avut loc miercuri între Lavrov şi omologul său bolivian Fernando Huanacuni Mamani.
La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele american Donald Trump a menţionat posibilitatea unei “opţiuni militare” pentru a rezolva criza din Venezuela.
Regimul din Caracas a condamnat declaraţia lui Trump, iar ministrul venezuelean al Apărării, Vladimir Padrino Lopez, a susţinut că este o “nebunie”. Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a ordonat de asemenea exerciţii militare la nivel naţional pentru a preveni o posibilă invazie “imperialistă”.
Washingtonul a adoptat o poziţie dură împotriva lui Maduro şi a altor oficiali venezueleni după un referendum care a avut loc luna trecută pe tema creării unei Adunări Constituante, care este considerată “ilegală” de SUA.
De asemenea, SUA a adăugat opt oficiali venezueleni pe lista sa de sancţiuni, care deja îl include pe preşedintele Maduro. Conform sancţiunilor, cetăţenilor americani li se interzice să facă afaceri cu cetăţenii venezueleni vizaţi.
SUA a declarat că Adunarea Constituantă a fost creată „printr-un proces nedemocratic instigat de guvernul preşedintelui Nicolas Maduro pentru a submina voinţa poporului venezuelean” şi pentru a „dizolva instituţii de stat venezuelene”.
Venezuela este cuprinsă de mai mulţi ani de o criză economică tot mai profundă, care a alimentat tensiunile politice în naţiunea bogată în petrol. Demonstraţiile periodice anti-guvernamentale s-au transformat în proteste zilnice în ultimele câteva luni.
Începând cu luna aprilie, peste 120 de persoane au fost ucise în ciocnirile care au avut loc aproape zilnic între manifestanţi ce au aruncat cu pietre şi forţele de securitate înarmate cu gloanţe de cauciuc, tunuri cu apă şi gaze lacrimogene.