Bază militară atacată în Venezuela. Maduro susţine că revolta a fost înăbuşită
alte articole
Armata Venezuelei a declarat că a pus capăt duminică unei “rebeliuni” la o bază militară cheie în Valencia, la mai puţin de două zile după ce guvernul a părut să îşi asigure un mandat nelimitat prin formarea unui organism legislativ loial preşedintelui Nicolas Maduro.
Forţele loiale lui Maduro au ucis doi dintre atacatori şi au capturat 8, a precizat preşedintele venezuelean.
“Nouă dintre aceşti atacatori, care rămân la baza Paramacay, sunt civili şi doar unul este un locotenent care a dezertat”, a precizat Maduro, adăugând că grupul implicat ar avea legături cu SUA şi Columbia.
Localnicii din Valencia au declarat că a fost impusă o interdicţie de ieşire afară pe timp de noapte, elicopterele şi vehiculele blindate patrulând zona.
Potrivit autorităţilor, forţele de pază ale bazei militare au avut de înfruntat 20 de atacatori care au pătruns în complex duminică dimineaţă, înainte de ora locală 4 a.m. Intruşii au reuşit să ajungă la depozitul de arme al bazei, a adăugat Maduro.
După câteva ore de luptă, soldaţii guvernamentali au reuşit să îi învingă pe atacatori. Zece dintre atacatori au fugit şi restul au fost capturaţi sau ucişi, a mai precizat Maduro.
“Cu o săptămână în urmă am câştigat cu voturi, şi astăzi a trebuit să câştigăm cu gloanţe”, a afirmat preşedintele venezuelean, făcând referire la crearea unui nou organism legislativ controversat care a declanşat un val proaspăt de tulburări în ţara sărăcită.
“Nu este o lovitură de stat”
Deputatul socialist Diosdado Cabello a anunţat că revolta a fost oprită la scurt timp după publicarea unui material video în care un grup de [aparent] soldaţi au anunţat rebeliunea.
În materialul video publicat duminică dimineaţa, un bărbat care s-a identificat drept Juan Carlos Caguaripano, un fost căpitan în Garda Naţională, a declarat: “Cerem formarea imediată a unui guvern de tranziţie”. El era flancat de aproximativ 12 bărbaţi în uniforme militare.
“Aceasta nu este o lovitură de stat. Este o acţiune civică şi militară pentru a restabili ordinea constituţională. Dar, mai mult decât atât, are scopul de a salva ţara de la distrugerea totală”, a declarat Caguaripano.
Un martor din apropierea bazei militare, în oraşul Naguanagua, a declarat că a auzit schimburi de focuri înaintea zorilor zilei de duminică, dar Cabello a insistat că situaţia a fost adusă sub control. Oficialii venezueleni au declarat că rebelii, pe care i-au descris ca “terorişti”, au încercat să fure arme.
Criticile anti-Maduro se amplifică
Criticii din Venezuela şi din afara ţării au condamnat formarea aşa numitei Adunări Constituante ce intenţionează să înlocuiască Adunarea Naţională, care se opune eforturilor lui Maduro de a impune un regim tot mai autoritar.
Adunarea Constituantă l-a concediat pe Procurorul General al Venezuelei, Luisa Ortega, care anterior l-a susţinut pe Maduro dar recent a devenit un critic puternic al acestuia.
Ortega a refuzat să recunoască formarea Adunării Constituante şi a promis că va rezista regimului Maduro “până la ultima mea gură de aer”, va rezista împotriva a ceea ce ea consideră a fi o mişcare neconstituţională a guvernului.
Înaintea concedierii sale, Ortega a promis că va investiga acuzaţiile că guvernul a manipulat datele privind prezenţa la controversatul referendum din 30 iulie. Mai mult, referendumul a avut loc pe fondul unui val de proteste şi violenţe, care au dus la moartea a 10 persoane. Manifestanţii anti-guvernamentali şi forţele de securitate s-au ciocnit duminică dimineaţă, 30 iulie, pe străzile mai multor oraşe din ţară. Printre victime s-a aflat un soldat şi un lider regional al opoziţiei, potrivit declaraţiilor procurorilor.
Forţele armate sunt văzute ca un element cheie pentru menţinerea puterii în Venezuela şi liderii opoziţiei au cerut în repetate rânduri armatei să îi întoarcă spatele lui Maduro.
Dar conducerea militară continuă să îşi manifeste suportul public pentru preşedinte şi guvernul său. În opinia criticilor, contractele guvernamentale profitabile, corupţia şi contrabanda duc la concluzia că mulţi oficiali ai armatei ar dori ca Maduro să rămâne la putere. De asemenea, acestor lideri militari le-ar fi frică de faptul că vor fi judecaţi dacă opoziţia preia puterea în Venezuela.
Ţara este cuprinsă de mai mulţi ani de o criză economică tot mai adâncă, care a alimentat tensiunile politice în naţiunea bogată în petrol. Demonstraţiile periodice s-au transformat în proteste zilnice în ultimele câteva luni. Începând cu luna aprilie, peste 120 de persoane au fost ucise în ciocnirile zilnice dintre manifestanţi înarmaţi cu pietre şi forţele de securitate înarmate cu gloanţe de cauciuc, tunuri cu apă şi gaze lacrimogene.