Atac cibernetic masiv vizează website-uri ale guvernului Venezuelei
alte articole
Grupul de hackeri, care s-a denumit The Binary Guardians, a vizat portaluri ale guvernului şi Curţii Supreme, printre altele, pentru a sprijini un grup rebel înarmat care a desfăşurat în weekend un atac – oprit în cele din urmă de autorităţi – asupra unei baze militare venezuelene.
Website-urile mai multor companii private au fost de asemenea afectate, inclusiv serviciul de televiziune DirecTV şi furnizorul de servicii de telefonie Digital.
“Lupta noastră este digitală. Voi închideţi străzile; acelaşi lucru îl facem noi cu reţelele”, a explicat grupul de hackeri.
Atacul cibernetic a avut loc la o zi după ce trei ofiţeri militari – un căpitan concediat şi doi locotenenţi – au condus un grup de aproximativ 20 de militari într-un raid vizând o bază militară din oraşul venezuelean Valencia.
Jumătate din numărul militarilor, inclusiv unul dintre locotenenţi, au fost ulterior capturaţi, iar doi ucişi.
“Operaţiunea David”
Câteva dintre website-urile atacate au rămas offline luni seara, dar website-ul oficial al preşedintelui Nicolas Maduro a fost adus în stare de funcţionare, în final.
Grupul The Binary Guardians a arătat pe Twitter imaginea pe care a prezentat-o pe paginile principale ale portalurilor piratate: un mesaj de susţinere a Operaţiunii David, desfăşurată de grupul rebel, alături de un extras din filmul Marele Dictator cu Charlie Chaplin.
“Soldaţi! Nu cedaţi în faţa brutelor, a bărbaţilor care vă dispreţuiesc şi vă fac sclavi, care vă organizează viaţa, care vă spun ce să faceţi, ce să gândiţi şi ce să simţiţi”, a declarat Chaplin în clipul postat pe website-urile atacate.
Grupul de hackeri a mai cerut manifestanţilor anti-guvernamentali să îi susţină pe “soldaţii noştri curajoşi”.
Grupurile din opoziţie şi-au intensificat recent protestele împotriva lui Maduro, după ce preşedintele a creat o nouă Adunare Constituantă, despre care criticii susţin că va consolida priza acestuia asupra puterii.
Venezuela este cuprinsă de mai mulţi ani de o criză economică tot mai adâncă, ce a alimentat tensiunile politice în naţiunea bogată în petrol. Demonstraţiile periodice s-au transformat în proteste zilnice în ultimele câteva luni. Începând cu luna aprilie, peste 120 de persoane au fost ucise în ciocnirile zilnice dintre manifestanţi înarmaţi cu pietre şi forţele de securitate înarmate cu gloanţe de cauciuc, tunuri cu apă şi gaze lacrimogene.