Opt milioane de venezueleni votează pentru Adunarea Constituantă în Venezuela. Opoziţia contestă numărul votanţilor

Peste 8 milioane de venezueleni au participat duminică la votul destinat constituirii unei Adunări Constituante, care va fi însărcinată cu rescrierea Constituţiei ţării.
Protest anti-guvern în capitala venezueleană Caracas, 30 iulie 2017.
Protest anti-guvern în capitala venezueleană Caracas, 30 iulie 2017. (Getty Images)

Consiliul Electoral Naţional al Venezuelei a declarat luni că prezenţa la vot a fost de 41,5%, peste dublul estimărilor făcute de experţi independenţi şi opozanţi politici ai guvernului Maduro.

“Pacea a câştigat. Dacă pacea a câştigat, Venezuela a câştigat”, a declarat Tibisay Lucena, preşedintele consiliului, într-o conferinţă de presă televizată. “În ciuda violenţelor şi ameninţărilor, venezuelenii au fost capabili să se exprime”.

Adresându-se susţinătorilor guvernului, Maduro a mulţumit naţiunii pentru sprijinirea votului şi a declarat că a fost una dintre cele mai mari prezenţe la vot înregistrate în istoria Revoluţiei Bolivariene, fiind depuse 8.089.320 de buletine de vot.

“Nu ne pasă ce spune [preşedintele american Donald] Trump, ci ne pasă de ce spun cetăţenii noştri”, a afirmat Maduro, făcând referire la promisiunea liderului american de a nu accepta rezultatul votului.

Preşedintele venezuelean a declarat că, înainte ca noul corp legislativ să înceapă procesul de rescriere a Constituţiei, guvernul va cere opoziţiei să se implice într-un dialog.

Totuşi, membrii opoziţiei, care au boicotat votul, au reacţionat cu furie şi au ridiculizat numărătoarea voturilor, susţinând că aparent ar fi fost depuse numai două până la trei milioane de buletine.

Votul de duminică a avut loc pe fondul unui val de proteste şi violenţe, care au dus la moartea a 10 persoane.

Manifestanţii anti-guvernamentali şi forţele de securitate s-au ciocnit duminică dimineaţă pe străzile mai multor oraşe ale ţării. Printre victime s-a aflat un soldat şi un lider regional al opoziţiei, conform procurorilor.

Generalul Vladimir Padrino Lopez, ministrul venezuelean al Apărării, a declarat că niciuna dintre cele 10 victime nu a fost provocată de forţele naţionale armate.

Manifestanţii anti-guvernamentali au ieşit pe străzi în ciuda unei interdicţii privind astfel de întâlniri, care a intrat în vigoare vineri şi va continua până marţi.

Guvernul a desfăşurat peste 200.000 de soldaţi pentru a menţine ordinea la cele peste 1.000 de secţii de votare de pe cuprinsul ţării.

Căile de acces către secţiile de votare au fost blocate şi doar persoanele ce aveau carduri de înregistrare au putut trece de punctele de control.

Câteva atacuri au avut loc în capitala Caracas, unde o explozie izolată în timpul amiezii a rănit cel puţin şase poliţişti.

Opoziţia a cerut ca protestele să fie continuate şi luni.

“Nu recunoaştem acest proces fraudulos”, a declarat Henrique Capriles, lider al opoziţiei.

Maduro doreşte să înlocuiască actuala Adunare Naţională cu o nouă instituţie numită Adunarea Constituantă, care va avea puterea de a respinge deciziile Congresului controlat de opoziţie şi de a rescrie Constituţia ţării.

După violenţele de duminică, numărul persoanelor care au murit după izbucnirea valului de proteste la începutului lunii aprilie a crescut la 123, conform autorităţilor.

Opoziţia susţine că noua adunare va cimenta puterea lui Maduro.

Într-un referendum fără caracter obligatoriu, pe care l-a convocat opoziţia la începutul acestei luni, 98,4% dintre votanţi au respins planul lui Maduro. Au votat circa 7,1 milioane persoane, adică echivalentul a o treime din electoratul ţării.

Maduro se află la conducerea ţării din 2013, dar scăderea masivă a preţurilor la petrol şi lipsa cronică a produselor de bază, precum medicamente şi alimente, au aruncat ţara într-o recesiune profundă pentru care liderul socialist a învinuit statele capitaliste, în special SUA. Totuşi, criticii preşedintelui venezuelean au susţinut că politica economică proastă a acestuia este cauza crizei care zguduie în prezent ţara.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe