Venezuela: Cinci morţi în noile ciocniri dintre manifestanţii anti-guvernamentali şi forţele de securitate

Forţele de securitate venezuelene au încercat să suprime violent manifestanţii care au cerut guvernului să anuleze votul planificat duminică în ceea ce priveşte crearea unei Adunări Constituante. Criticii au avertizat că aceasta ar putea duce la suspendarea democraţiei în ţară.
Ciocniri între poliţie şi manifestanţi anti-guvern în Caracas, Venezuela, 26 iulie 2017. (Federico Parra/Getty Images)
Andrei Popescu
28.07.2017

Cel puţin cinci persoane au fost ucise în ciocnirile violente care au avut loc joi între manifestanţi şi forţele de securitate în Venezuela. Manifestanţii au cerut o grevă generală de două zile în întreaga ţară, în încercarea de a-l forţa pe preşedintele Nicolas Maduro să renunţe la un vot planificat pentru duminică.

Multe dintre străzile capitalei Caracas au rămas baricadate şi abandonate, în timp ce forţele guvernamentale au încercat să anihileze demonstraţia.

Washingtonul a ordonat ca toate rudele personalului ambasadei SUA în Venezuela să părăsească ţara, invocând “tulburări sociale, crime violente şi lipsuri generale de alimente şi medicamente”. Angajaţilor ambasadei cu normă întreagă li s-a comunicat că pot, de asemenea, să părăsească Venezuela dacă doresc acest lucru.

“Regimul a anunţat că nu avem permisiune să demonstrăm... Vom răspunde prin ocuparea Venezuelei”, a declarat pe Twitter coaliţia de opoziţia Masa Rotundă a Unităţii Democratice (MUD).

Membrii coaliţiei au avertizat că votul de duminică ar putea duce la suspendarea democraţiei în Venezuela.

Controversatul vot de duminică urmăreşte crearea unei Adunări Constituante. Aceasta va fi însărcinată să schimbe Constituţia ţării şi va avea, de asemenea, puterea de a dizolva Parlamentul, care este controlat în prezent de opoziţie.

Noua Adunare va include aşa-zişi candidaţi “de sector” pentru a reprezenta anumite secţiuni ale societăţii, precum pescari şi studenţi. Deoarece candidaţii pentru aceste poziţii au trebuit să strângă semnături şi să le depună, pentru aprobare, la un organism condus de guvern, liderii opoziţiei au susţinut că guvernul doreşte să elimine toate vocile ce i se opun lui Maduro.

De asemenea, criticii au mai precizat că noul sistem de reprezentare favorizează în mod disproporţional fortăreţele socialiste din zonele rurale faţă de alegătorii opoziţiei din districtele urbane.

Recesiune aspră

Este greu de spus cât de eficientă a fost greva generală într-o ţară în care multe dintre magazinele şi fabricile sale au fost abandonate în ultimii patru ani din cauza unei recesiuni tot mai ample.

În afara capitalei Caracas, unde violenţa a fost cea mai răspândită, mulţi muncitori au continuat să meargă la locurile de muncă pentru a putea supravieţui.

Maduro se află la conducerea ţării din 2013, dar scăderea masivă a preţurilor la petrol şi lipsa cronică a produselor de bază, precum medicamente şi alimente, au aruncat ţara într-o recesiune profundă pentru care liderul socialist a învinuit statele capitaliste, în special SUA. Totuşi, criticii preşedintelui venezuelean au susţinut că politica economică proastă a acestuia este de vină pentru criza care zguduie în prezent ţara.

Aproximativ 108 persoane au fost ucise în protestele anti-guvernamentale care au început în luna aprilie, după ce politicienii din opoziţie au lansat un apel pentru alegeri anticipate şi corecte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor