În România pensiilor speciale, Guvernul taie din cheltuielile sociale. Măsurile de austeritate îi lovesc pe cei mai săraci români

Marcel Ciolacu (Captură video)
Ana Ion
21.01.2025

Guvernul plănuieşte să taie masiv ajutoarele pentru achiziţionarea hranei pentru peste 2,6 milioane de români. Anunţul vine după ce, la finalul anului trecut, an electoral marcat de cheltuieli populiste, Executivul a decis îngheţarea pensiilor şi a plăţilor de asistenţă socială, ceea ce avea efecte negative asupra celor mai vulnerabili oameni, relatează Ziare.com.

Anul trecut, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene declara că suma totală plătită o dată la două luni era de 650 de milioane de lei, pentru 2,6 milioane de români. În total, statul cheltuia circa 3,9 miliarde de lei pentru acest ajutor. Sub noul cadru anunţat recent, cheltuiala ar urma să fie 780 de milioane de lei, 20% din suma anterioară. Spus altfel, cei mai săraci români sunt cei de la care taie guvernanţii, ca parte din pachetul de măsuri de austeritate.

Deşi la finele anului trecut, premierul Ciolacu insista că aşa-numita „ordonanţă trenuleţ” nu este una a austerităţii. Totuşi, măsurile prevăd îngheţarea pensiilor şi a altor prestaţii sociale, inclusiv a alocaţiilor pentru copii. Cristina Raţ, lector universitar la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Babeş-Bolyai, a explicat pentru publicaţia citată că majorarea plăţilor de asistenţă socială a avut efecte pozitive în reducerea sărăciei.

„Alocaţia universală pentru copii este cea mai importantă plată realizată de Ministerul Muncii. În ultimii zece ani, alocaţia a crescut, iar acest lucru a avut efecte pozitive pentru reducerea sărăciei în rândul copiilor, unde rata de sărăcie este foarte mare. Pentru că este o măsură universală şi uşor de aplicat, chiar dacă este o sumă importantă, are efecte binevenite”, a declarat experta.

Îngheţarea valorii prestaţiilor – care includ ajutoare, indemnizaţii şi alocaţii - la nivelul lunii noiembrie 2024 va avea efecte nefaste, deşi este încă greu de spus cât de dură va fi lovitura, pentru că acestea fac parte dintr-un ansamblu de măsuri, mai spune Raţ.

„Valoarea prestaţiilor era foarte scăzută, deci oricum nu ajungeau şi până acum. Probabil va creşte presiunea asupra celor nevoiaşi să accepte munci riscante sau care presupun plecare în străinătate, deşi poate nu aceasta ar fi fost decizia cea mai bună pentru ei. Cei mai afectaţi vor fi cei mai vulnerabili, în special copiii şi vârstnicii. În sine, îngheţarea valorii prestaţiilor este un lucru negativ, dar cât de dramatic va fi efectul depinde de ce se întâmplă la nivelul serviciilor de sprijin pentru aceste familii”, a explicat Cristina Raţ.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor