Din nou în topul dezastrului. Situaţie dezastruoasă la implementarea PNRR

Marcel Ciolacu (dr) şi Marcel Boloş (Facebook/BolosIoanMarcel)
Loredana Diacu
21.01.2025

România este în subsolul clasamentului european la implementarea PNRR, semnalează, într-o postare pe Facebook, profesorul de economie Bogdan Glăvan.

"În anul care s-a încheiat am încasat zero bani, iar perspectivele pentru 2025 sunt sumbre.

Exemplu: cererea de plată nr. 3 (2,4 mld. euro), care trebuia plătită de UE în urmă cu aproape 2 ani, de este complet în aer şi acum.

Cu cât trece timpul cu atât se vede mai clar incompetenţa, iar cu cât trece timpul cu atât se apropie momentul terminării PNRR, adică momentul adevărului, marele punct de inflexiune, în care statului român i se va trage plasa de siguranţă de sub fund", adaugă expertul.

 (Facebook)
(Facebook)

Reamintim că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, fost ministru al Finanţelor, a admis luni ca cererea de plată numărul 3 din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) către Comisia Europeană este blocată. Mai exact, din cele 2,7 miliarde de euro prevăzute pentru tranşa a treia din PNRR, peste 1 miliard de euro nu va fi accesat din cauza neîndeplinirii unor jaloane referitoare la numirile din companiile de stat şi la pensiile speciale, relatează Ziare.com.

„Într-adevăr, avem pentru cererea de plată numărul trei o serie de jaloane faţă de care Comisia nu a validat încă faptul că au fost îndeplinite. Unul dintre cele mai importante jaloane este cel legat de pensiile speciale”, a precizat ministrul, la Antena 3.

Boloş a menţionat că, pe 4 februarie, se aşteaptă decizia Curţii Constituţionale, privind pensiile militarilor, precum şi clarificări legate de neconstituţionalitatea impozitării cu 20% a pensiilor speciale.

„Aşteptăm aceste decizii să fie publicate în Monitorul Oficial şi vizita Comisiei Europene anunţată pentru perioada 10-14 februarie”, a declarat ministrul.

Un alt jalon important vizează numirile în consiliile de administraţie ale companiilor de stat, în special la Ministerul Energiei. Comisia Europeană a suspendat deja 400 de milioane de euro pentru neîndeplinirea acestui jalon.

„Discutăm inclusiv la nivel de Guvern pentru a găsi o soluţie încât aceste numiri să fie deblocate şi să reuşim să facem dovada că aceste jaloane sunt îndeplinite”, a declarat Boloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor