În Piaţa Victoriei, ca la Luvru
alte articole

Primăria Capitalei are planuri mari pentru Piaţa Victoriei, pe care ar vrea să o reamenajeze după modelul Muzeului Luvru din Paris, cu un tunel subteran care va face legătura între cele trei muzee ale zonei, Muzeul Ţăranului Român, Antipa şi Muzeul de Geologie. Celebra piramidă de sticlă de la Luvru reprezintă sursa de inspiraţie a arhitectului şef al Capitalei. "Reamenajarea Pieţei Victoriei va fi realizată după modelul Muzeului Luvru din Paris. Legătura între cele trei muzee din Piaţa Victoriei se va realiza pe dedesubt. Va fi construit şi un hol subteran cu luminatoare (n.r. acoperişuri transparente). De asemenea, statuia lui Ferdinand I va fi montată în piaţă, iar circulaţia rutieră va fi uşor modificată în zonă. Soluţia finală va fi decisă în urma concursului", a explicat pentru B365.ro, arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu. Holul subteran ce va asigura legătura între muzee va fi realizat în zona de nord a pieţei, la intrarea pe şos. Kiseleff. La Muzeul Luvru, piramida de sticlă reprezintă principala axă de circulaţie a palatului fiind punctul principal de acces în muzeu. Piramida duce la subsolul muzeului unde este amenajat un vast hol de recepţie din care se permite accesul vizitatorilor la restul complexului.
Modificările din subteran vor fi completate cu o reamenajare a zonei supraterane, care va fi “dotată“, în primul rând, cu un nou monument impresionant, o statuie ecvestră de aproape 12 metri. La intersecţia Bd. Aviatorilor cu Şos. Kiseleff, Primăria Capitalei va amplasa o statuie înfăţişându-l pe Regele Ferdinand I călare pe un cal. "Statuia va avea aproximativ aceeaşi înălţime ca şi statuia lui Carol din Piaţa Palatului. Va avea un soclu de aproximativ 4,50 metri şi statuia în sine va fi de 7 metri. Este însă doar o estimare. Dimensiunile finale vor fi ştiute abia când va fi realizată lucrarea în material definitiv", a precizat pentru B365.ro, Traian Negrei, directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic Bucureşti. Monumentul va fi amplasat pe o platformă din granit, cu o lungime de aproximativ 26 de metri. Soclul va fi placat cu granit de culoare bej, iar statuia de 7 metri va fi realizată din bronz. Zona pietonală din jurul monumentului va fi pavată cu piatră.
Monumentul este deocamdată în faza de machetă. Până la turnarea în material definitiv vor mai fi realizate încă 5-6 machete. "Monumentul va fi terminat şi amplasat în Piaţa Victoriei anul viitor, dacă vom avea fondurile necesare. Depinde de bugetul de care dispunem. Anul acesta vor termina documentaţia necesară pentru instalarea acestuia", a mai declarat directorul AMPT. Pentru ca monumentul să fie amplasat în centrul Capitalei este obligatoriu ca Planul Urbanistic Zonal aferent proiectului să fie aprobat. PUZ-ul a primit deja votul Ministerului Culturii, însă are nevoie şi de aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Modificările din subteran vor fi completate cu o reamenajare a zonei supraterane, care va fi “dotată“, în primul rând, cu un nou monument impresionant, o statuie ecvestră de aproape 12 metri.