Cum operează Rusia după manualul KGB pentru "a pune o ţară pe butuci". Ce spune expertul Armand Goşu

Profesorul Armand Goşu, unul dintre principalii specialişti români în spaţiul rusesc, a vorbit, în podcastul Vorbitorincii Leaders, despre modul în care Rusia destabilizează ţările unde are interese strategice să creeze haos.
Jurnalist: Este un interviu despre situaţia păcii şi a războiului din Ucraina şi consecinţele modului în care acest război se va termina sau consecinţele modului în care pacea va fi încheiată. Spun lucrurile acestea pentru că avem alegeri şi căutăm şi un preşedinte care să ne apere de această chestiune sau de urmările acestei păci, dar mai ales pentru că ştim, e sigur, e probat că Rusia vrea să-şi manifeste influenţa şi asupra acestei părţi de lume.
Armand Goşu: E o problemă a României, o problemă istorică, pentru că noi nu am reuşit să dezvoltăm studii ruseşti, sovietologie, criminologie, cum au reuşit vecinii noştri. Noi nici măcar la nivelul ungurilor n-am ajuns. Dar asta ţine şi de faptul că suntem gintă latină, adică nu suntem popor slav, cu dificultate probabil am învăţat limba rusă şi e un dezinteres pentru spaţiul estic, care e cronic în România. De la sfârşitul secolului XIX, dacă te uiţi, universităţile au avut puţini oameni specializaţi pe slavă, spre slavonă, pe cultură slavonă în România.
Jurnalist: Dar care e planul Rusiei pentru America? Stăpâneşte părţi din administraţia americană?
Armand Goşu: Nu trebuie să stăpâneşti părţi din administraţia americană. Tu trebuie să creezi haos acolo. Ca să pui o ţară pe butuci, tu nu trebuie să controlezi informativul, nu trebuie să-ţi trimiţi agenţi acolo, trebuie să manipulezi.
Ca să înţeleagă lumea despre ce e vorba. În Rusia există o tradiţie. Nu-i ceva inventat de sovietici. Măsură activă în jargonul KGB, în engleză political warfare. Înseamnă că în momentul în care Rusia nu poate să învingă pe câmpul de luptă un inamic, atunci Rusia îşi concentrează resursele, acţiunile, pentru a-l mânca din interior, a-i reduce capacitatea, rezilienţa respectiv, a-l duce în pragul colapsului.
Rusia nu face asta acum, o face de secole. Dacă te uiţi la secolul XVIII, atunci principalul adversar al Rusiei era Suedia. Erau războaie pe care le câştiga Suedia, alte războaie pe care le câştiga Rusia. În secolul XVIII aveau loc crize dinastice în Rusia. Rusia a investit foarte mulţi bani în ce? În acest război pe care îl ducea în Suedia. Ce însemna asta? Asta însemna că Rusia finanţa în Suedia diverse partide politice, unele împotriva celorlalte. Şi Suedia a fost dusă până în pragul colapsului. Ce a salvat Suedia a fost faptul că generalul Bernadotte, care a ajuns pe tron, fost mareşal al lui Napoleon, a devenit rege al Suediei; el este cel care l-a conciliat pe Alexandru I, împăratul Rusiei în momentul campaniei lui Napoleon împotriva Rusiei în 1812 şi a declarat Suedia neutră. Suedia a fost neutră până acum doi ani, când a intrat în NATO. Deci asta a salvat Suedia.
Exista Polonia, după Suedia, sau în acelaşi timp cu Suedia, cel mai mare adversar al Rusiei a fost Polonia. Polonia a fost mâncată din interior de luptele dintre facţiunile nobiliare. Aceste lupte erau finanţate de Rusia. Pe tronul Poloniei a fost împins amantul Ecaterinei a II-a.
Rusia e foarte bună în astfel de operaţiuni. Şi acum, hai să nu mai continuăm enumerarea, şi vezi ce-i acum în America, vezi ce a fost în secolul XVIII în Suedia şi în Polonia. Nu ţi se pare că sunt nişte linii roşii, că sunt nişte lucruri care sunt similare?
Jurnalist: Adică Rusia să alimenteze atât facţiunile de extremă stângă, cât şi cele de extremă dreaptă, să contureze haosul şi să apară un personaj slab pregătit.
Armand Goşu: Important e haosul şi important e ca statul din interior să cedeze rezilienţa lui, capacitatea instituţiilor de a funcţiona să scadă. Iar în momentul ăsta, tu ai o Americă unde practic instituţiile sunt paralizate. Tu nu vezi decât câteva voci foarte puţine, izolate şi uşor de izolat în America în momentul ăsta, care trag semnal de alarmă şi spun că ce se întâmplă e foarte grav. În rest, lumea este paralizată.