În peşterile din Borneo a fost descoperită cea mai veche pictură figurativă din lume [video]

Mii de mâini, figuri umane şi animale. Acestea sunt lucrările unor artişti necunoscuţi care au populat Borneo, printre cele mai vechi dovezi ale artei figurative cunoscute, care rescriu parţial ceea ce ştim despre locurile aflate în centrul curentelor artistice din Paleolitic.
Borneo
Borneo (captura video Youtube / Griffith University)

Un animal roşiatic neidentificat, probabil un bovin sălbatic, nu prea deosebit de cei care trăiesc încă în junglele din Borneo, dar care are o vechime de 40.000 de ani. Este vorba deci de una dintre cele mai vechi forme de artă figurativă aduse vreodată la lumină, ceea ce relatează o istorie nouă în evoluţia curentelor artistice primitive. Dacă până astăzi ideea era că Europa era centrul artistic al Paleoliticului, studiul publicat în Nature asupra picturilor din peşterile din Borneo atrage atenţia şi asupra a ceea ce, în unele privinţe, ar putea fi considerată partea extremă a Eurasiei paleolitice. O zonă bogată în mărturii artistice.

Mii de opere de artă

Există, de fapt, mii de lucrări desenate în peşterile de calcar din provincia indoneziană Kalimantan de Est din Borneo, ascunse în munţii îndepărtaţi din regiune, umezi şi inaccesibili. Cunoscute deja din anii nouăzeci, conţin figuri desenate cu roşu, negru şi violet, reprezentând subiecte diferite - de la şabloane simple de mâini, la cai, figuri abstracte, desene geometrice şi bărci – fiind în prezent studiate de echipa de cercetători condusă de Maxime Aubert de la Universitatea Griffith (Australia), care a realizat datarea radiometrică a unora dintre aceste lucrări.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că aceste realizări artistice acoperă o perioadă lungă de timp, pe parcursul căreia interesul misterioşilor artişti sud-asiatici pentru lucrările lor s-a schimbat. Dacă în faza cea mai arhaică în general erau reprezentate animale, în cea mai recentă interesul era să-şi reprezinte lumea lor, cu o mulţime de figuri umane şi şabloane de mâini.

Picturi de record

Aceste schimbări s-au realizat într-o fereastră temporală situată aproximativ între 52.000 şi 20.000 de ani în urmă, spun cercetătorii, dar ar putea să se extindă şi în timpuri mai recente, până acum 13.000 de ani.

Cu toate acestea, informaţiile referitoare la vârsta operelor de artă, deduse din analiza picturilor şi a depozitelor de rocă, nu sunt interesante doar pentru proximitatea lor temporală, ci şi pentru vechimea lor, în special referitor la unele dintre figurile reprezentate.

Deoarece acestea reprezintă, în sine, un record, spune Aubert: „Cea mai antică pictură rupestră pe care am datat-o este una de dimensiuni mari care reprezintă un animal neidentificat, probabil o specie de bovin sălbatic, nu prea deosebit de cei care trăiesc încă în junglele din Borneo, datând de cel puţin 40.000 de ani şi este cea mai veche formă de artă figurativă cunoscută până acum”.

Un animal cu trăsături roşiatice, desenat în interiorul peşterii Lubang Jeriji Saléh, în provincia indoneziană Kalimantan de Est (Borneo), unde cercetătorii au identificat şi datat alte desene, cum ar fi cele de şabloane de mână, le-a permis să urmărească naşterea artei în Borneo de acum 52.000 de ani şi 40.000 de ani.

Artişti în extremul occident şi în extremul orient - să fie doar o coincidenţă?

Această perioadă este aceeaşi cu cea ale celor mai antice exemple de exprimare artistică din Europa, cum ar fi arta franco-cantabrică între Franţa şi Spania, asociate cu sosirea populaţiilor umane moderne, amintesc autorii. Acest lucru sugerează că „Tradiţii similare de artă rupestră au apărut aproape simultan atât în extremul occident cât şi în extremul orient din Eurasia. Dacă această contemporaneitate a fost doar o coincidenţă, un fenomen al convergenţei culturale sau consecinţa migraţiilor umane foarte lungi, este complet necunoscut”, scriu autorii studiului.

La fel de necunoscuţi rămân şi artiştii care au realizat aceste lucrări. Deşi există în mod evident unele ipoteze. De exemplu, în anul 2014 Maxime Aubert, arheolog şi geochemist la Universitatea Griffith din Australia, a arătat cum în vecina insulă indoneziană Sulawesi s-au găsit şabloane de mână din aceeaşi perioadă, de 40.000 de ani vechime. O asemănare care sugerează un posibil drum parcurs de artiştii de atunci, de la Borneo până la Sulawesi şi mai departe, explică cercetătorul. Probabil acelaşi drum parcurs de aceleaşi populaţii care au plecat să se stabilească în Australia.

Articol ştiinţific de referinţă: Nature: Palaeolithic cave art in Borneo

Mai multe informaţii: World's 'oldest figurative painting' discovered in Borneo cave

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură