Desene rupestre descoperite la Sălaj

Aproximativ 1.000 de reprezentări rupestre ale unor animale, oameni şi forme geometrice, unicat în România, datând cel mai probabil din perioada 2.500 - 1.000 de ani î.Hr., au fost descoperite pe stâncile de pe malul Someşului, în zona cuprinsă între localităţile Dej şi Jibou, anunţă Agerpres.

Ioan Bejinariu, de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău este unul dintre arheologii care au studiat descoperirile de pe faleza Someşului. Potrivit acestuia, în zonă au fost identificate cinci situri cu desene rupestre.

”În acest caz, descoperirile sunt, într-adevăr, extraordinare. Sunt foarte importante pentru ceea ce înseamnă arta rupestră nu doar din România, ci din Europa”, a declarant Ioan Bejinariu, în cadrul unei conferinţe privind ”Mărturii ale artei rupestre recent descoperite în nord-vestul României. Experienţa occidentală în valorificarea acestor descoperiri”.

Desenele de pe malul Someşului au fost descoperite la trei metri înălţime de la sol, prin animalele identificate de specialiştii ce au cercetat zona numărându-se specii dispărute, precum asinul sălbatic sau beisa de stepă, alături de siluete umane şi arme, precum săgeţile sau o lance cu un vârf romboidal. Un alt desen interesant, ţinând cont şi de vecinătatea Someşului, este cel reprezentând ”un peşte străpuns de o unealtă care seamănă destul de bine cu un harpon”.

Ioan Bejinariu a adăugat că datarea desenelor este dificilă, în lipsa unor reprezentări asemănătoare la noi în ţară, dar că armele prezente, respectiv suliţa cu vârf romboidal, îl face să creadă că acestea datează cel mai probabil din perioda 2.500 - 1.000 de ani, dar nu mai târziu 800 de ani, înaintea erei noastre.

Potrivit Agerpres, specialiştii muzeului din Zalău îşi propun iniţierea unui proiect prin care să fie studiate şi datate cât mai precis desenele rupestre, dar şi iniţierea procedurii de clasare a acestei zone, pentru a asigura modalităţile legale de protejare pentru a le feri de distrugere.

Cu ocazia aceleiaşi conferinţe, speologul Viorel Traian Lascu a prezentat picturile rupestre din Peştera Coliboaia, judeţul Bihor, în vreme ce expertul UNESCO în artă rupestră, Jean Clottes, a explicat cum ar putea fi valorificate descoperirile de acest gen şi care sunt limitele şi constrângerile valorificării pentru cei interesaţi ale siturilor cu manifestări artistice rupestre.