In memoriam Bogdan Gigină. Sindicat al poliţiştilor cere revizuirea Constituţiei

Revoltaţi de refuzul senatorilor de a-i ridica imunitatea lui Gabriel Oprea, poliţiştii cer modificarea Constituţiei, pentru ca astfel de situaţii, care nu se potrivesc cu imaginea valorilor statului de drept pe care poliţiştii au jurat să le apere, să nu se mai repete.
Loredana Diacu
21.09.2016

alte articole

Emil Păscuţ, preşedintele Sindicatului Diamantul (Epoch Times)
Loredana Diacu
21.09.2016

În memoria poliţistului Bogdan Gigină, Sindicatul Poliţiştilor din România "Diamantul" le-a solicitat Preşedintelui României, Klaus Iohannis şi Guvernului revizuirea articolului 109 din Constituţie, în sensul eliminării privilegiului acordat miniştrilor de a nu fi urmăriţi penal pentru fapte săvârşite în exerciţiul funcţiilor încredinţate, fără încuviinţarea Camerelor Parlamentului sau a Preşedintelui României.

Solicitarea sindicatului vine în contextul în care plenul Senatului a respins cererea DNA vizând începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

Redăm scrisoarea adresată de 'Diamantul' lui Iohannis şi Guvernului României, remisă de conducerea sindicatului redacţiei Epoch Times.

"Am asistat cu îngrijorare şi cu dezamăgire profundă, la conduita Senatului României de a-şi utiliza prerogativele constituţionale pentru a respinge solicitarea DNA de începere a urmăririi penale faţă de domnul Gabriel Oprea, senator în Parlamentul României şi fost ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu posibila săvârşire a infracţiunii de ucidere din culpă, în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

Pornind de la observaţia că avizul de începere a urmăririi penale nu ar fi afectat, sub nici o formă, prezumţia de nevinovăţie a persoanei în cauză şi nici nu ar fi afectat drepturile şi libertăţile acestuia, ne simţim îndreptăţiţi să apreciem că această manieră de exercitare a prerogativelor parlamentare în scopul obstrucţionării justiţiei şi în scopul împiedicării aflării circumstanţelor în care a decedat un tânăr poliţist aflat în misiune, este un afront adus fiecărui poliţist activ şi societăţii, în ansamblul ei.

Poliţiştii sunt pregătiţi în şcolile de poliţie să stea cu faţa la infractori şi să aibă încredere în conducătorii lor. Imaginea pe care ne-o crează un senator, fost ministru, care, ajutat de o prevedere constituţională şi de colegii săi parlamentari, nu vrea să se supună unui control de legalitate al acţiunilor sale circumscrise evenimentului morţii unui poliţist în misiune, nu se potriveşte cu imaginea valorilor statului de drept pe care poliţiştii au jurat să le apere, chiar cu preţul vieţi

Poliţiştii sunt pregătiţi în şcolile de poliţie să stea cu faţa la infractori şi să aibă încredere în conducătorii lor. Imaginea pe care ne-o creează un senator, fost ministru, care, ajutat de o prevedere constituţională şi de colegii săi parlamentari, nu vrea să se supună unui control de legalitate al acţiunilor sale circumscrise evenimentului morţii unui poliţist în misiune, nu se potriveşte cu imaginea valorilor statului de drept pe care poliţiştii au jurat să le apere, chiar cu preţul vieţii.

Având în vedere şi că, de prea multe ori, în percepţia opiniei publice, prevederile art. 109 alin 2 din Constituţie (potrivit căruia ''Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor'') au folosit în scopul obstrucţionării justiţiei.

Şi în memoria agentului de poliţie Bogdan Gigină, decedat în misiune în timp ce asigura protecţia ex-ministrului Gabriel Oprea, vă rugăm respectuos să iniţiaţi procedura de revizuire a Constituţiei în baza art.150 din Constituţie (“Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului” ) în scopul modificării art. 109 şi eliminării privilegiului acordat miniştrilor de a nu fi urmăriţi penal pentru fapte săvârşite în exerciţiul funcţiilor încredinţate, fără încuviinţarea Camerelor Parlamentului sau a Preşedintelui României", scriu reprezentanţii sindicatului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor