În Japonia împăratul călătoreşte cu trenul, ca oricare alt japonez

O scenă foarte specială a avut loc luni, 25 iulie, la staţia de tren din Tokyo, unde împăratul japonez Akihito şi împărăteasa Michiko s-au urcat înt-un tren obişnuit pentru a călători la vila lor din nordul ţării.
Familia regală japoneză în tren (ca.finance.yahoo.com)
Mioara Stoica
26.07.2016

Un tren obişnuit pentru o familie regală deosebită

Împăratul Akihito şi împărăteasa Michiko au ales un Shinkansen normal, un tren de mare viteză, pentru a ajunge la Vila Imperială din Nasu, în prefectura Tochigi, locul în care îşi vor petrece vacanţa de vară. Moderne, eficiente şi ultra-rapide, aceste mijloace de transport reuşesc să depăşească 300 de kilometri pe oră. O călătorie confortabilă, dar care renunţă la orice pretenţie de regalitate.

Cei doi împăraţi, de fapt, dispun de un tren de folosinţă proprie, dar au decis să nu îl utilizeze. Trenul se numeşte Omeshi Ressha, este de culoare închisă, elegant şi sobru, având două steaguri japoneze în partea din faţă a locomotivei. Atunci când steagurile nu sunt acoperite de un material textil şi flutură în aer indică prezenţa la bord a celor doi împăraţi.

În trecut, membrii familiei regale au folosit acest tren de multe ori: tatăl lui Akihito, Hirohito, a fost fotografiat când călătorea cu acest mijloc de transport. Astăzi, Akihito preferă să rezerve un vagon într-un tren obişnuit, atunci când nu foloseşte avionul să călătorească pe distanţe lungi. Omeshi Ressha este folosit în prezent numai în cadrul ceremoniilor, pentru vizitele şefilor de stat străini.

Cu puţin timp în urmă, presa japoneză a răspândit vestea că împăratul Akihito şi-a exprimat dorinţa de a abdica: ştire care mai târziu a fost respinsă de către palatul regal.

Japonezii au un respect imens pentru Împărat. Potrivit legendei, Akihito este cel de-al 125-lea suveran dintr-o dinastie apărută în secolul al VII-lea şi este descendentul direct al zeiţei Soarelui, Amaterasu. Abia în 1945, după capitularea Japoniei în faţa aliaţilor, Hirohito, tatăl lui Akihito, a renunţat la statutul divin.

Potrivit Constituţiei japoneze, intrată în vigoare după Al Doilea Război Mondial, împăratul este "simbolul naţiunii şi unităţii poporului". Deşi este oficial şeful statului, el a avut numai un rol onorific şi nu exercită nicio funcţie publică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor