Japonia visează la o împărăteasă
alte articole
Nevoia obligă. Guvernul japonez a propus o schimbare de legislaţie care să permită femeilor din familia imperială să-şi stabilească propria ramură regală, în cazul în care decid să se căsătorească cu o persoană care nu este de sânge regal, situaţie în care şi-ar putea menţine titlurile şi statutul de nobleţe. Ele ar putea, de asemenea, să participe în continuare la activităţile casei regale, notează miercuri ziarul El Pais.
Executivul a prezentat iniţiativa în faţa numărului descrescător al membrilor casei imperiale şi a preocupării faţă de viitorul monarhiei. Regulile succesiunii în Japonia permit ca tronul să fie moştenit doar de bărbaţi, iar femeile sunt obligate să plece din familia imperială dacă se căsătoresc cu cineva care nu este de sânge regal, ceea ce nu este valabil în cazul bărbaţilor. Ideea vine într-un moment în care numărul persoanelor cu drept de a urca pe Tronul Crizantemei este în scădere.
Guvernul este de părere că dacă situaţia se prelungeşte, familia imperială va avea dificultăţi să-şi menţină nivelul său de activitate. 'Dacă sistemul actual continuă, ne temem că numărul membrilor capabili să-l sprijine pe împărat în sarcinile sale sau să acţioneze ca reprezentant în obligaţiile constituţionale se va apropia de zero', se arată într-un raport al guvernului.
Între cei 21 de membri ai familiei regale a împăratului Akihito, opt sunt de sex feminin: prinţesele Aiko, de 10 ani - fiica prinţului moştenitor Naruhito şi a soţiei sale, Masako - şi cele două fiice ale prinţului Akishino - prinţesa Mako, de 20 de ani şi sora ei Kako, de 17 ani. Cele trei prinţese şi totodată nepoate ale împăratului ar putea beneficia de noul sistem dacă va fi implementat. Propunerea are în vedere două posibilităţi: acordarea sau nu a titlului regal soţului şi copiilor prinţesei care şi-a stabilit ramura imperială.
Planul guvernului dă clar de înţeles că membrele de sex feminin îşi vor putea crea propria ramură doar timp de o generaţie şi că soţul sau urmaşii ei nu vor putea moşteni tronul, notează presa niponă. Ceea ce sugerează că deşi schimbările propuse sunt un pas înainte spre egalitatea între sexe, nu se deschide calea ca femeile sau descendenţii pe linie feminină a familiei imperiale să poată deveni împărătese. Dacă nu va avea loc în viitor o reformă a sistemului de succesiune, prinţesa Aiko nu îi va urma pe Tronul Crizantemei tatălui său, Naruhito, ci o va face vărul său Hisahito, care are acum şase ani.
Executivul a început totuşi să examineze posibilitatea de a permite membrilor de sex feminin ai casei regale să-şi creeze propria ramură după ce agenţia guvernamentală însărcinată care se ocupă de familia imperială a cerut, anul trecut, să se analizeze cu 'caracter urgent' această posibilitate. Circa 64% dintre japonezi aprobă această iniţiativă.
Unii experţi totuşi se opun, deoarece cred că poate fi o trambulină pentru ca într-o zi femeile să poată urca pe tron. Între cei care resping această iniţiativă se numără şi Partidul Democrat Liberal, ceea ce face dificil ca guvernul să ajungă la un consens pentru a-şi aproba planul, fără sprjinul acestuia.