Shinzo Abe a câştigat alegerile din Japonia

Exit-poll-urile arată că liberal-democraţii şi aliaţi ai Komeito au câştigat între 67 şi 76 de locuri din cele 121 în joc. Acum prim-ministrul ar putea ajunge la "supermajority" ("super-majoritatea") de două treimi în ambele Camere ale Dietei Naţionale a Japoniei.
Shinzo Abe (Captură Foto)
Mioara Stoica
10.07.2016

Guvernul de coaliţie, condus din 2012 de prim-ministrul Shinzo Abe, a câştigat, astazi, alegerile pentru reînnoirea a jumătate din membrii Camerei Superioare a Dietei Japoniei consolidându-şi majoritatea.

După închiderea urnelor, duminică, ora locală 20:00, exit-poll-urile susţin că liberal-democraţii lui Abe şi aliaţi ai Komeito au câştigat între 67 şi 76 de locuri din cele 121 în joc (anterior controlau 59). Cu sprijinul unor partide mai mici, Abe ar putea ajunge acum la "super-majoritatea" de două treimi în ambele Camere ale Dietei (Parlamentul de la Tokyo), care i-ar permite, de asemenea, să adopte o reformă constituţională bazată pe renunţarea la pacifism, care de şaptezeci de ani este scris în Articolul 9 al Constituţiei. Pentru a schimba articolul, este nevoie de un referendum.

Tomomi Inada, care conduce personalul politic al liberal-democraţilor a declarat: "Voi toţi ştiţi că partidul nostru cere o reformă constituţională", relatează siteul web corriere.it. Abe este în funcţie din 2012, numele său fiind legat de ''Abenomics'', politica studiată pentru revitalizarea economiei, după o lungă perioadă de stagnare şi deflaţie.

El a promis punerea în aplicare a ceea ce este numit ''Abenomics'', cele "trei ţinte" de măsuri concepute pentru a scoate ţara din deflaţia în care se află de aproape douăzeci de ani: politica monetară expansionistă, politica fiscală şi reforme structurale pentru o creştere economică durabilă pe termen lung. Criticii săi afirmă că, de fapt, a jucat doar pe un enorm plan de "quantitative easing", în acord cu Banca Centrală. Opoziţia, care a format un pact tactic între democraţi şi comunişti, îl acuză pe Abe că ar fi mai interesat de schimbarea Constituţiei pacifiste decât de stimularea economiei.

De fapt, a continua promisiunea de pacifism consacrat în Constituţie - scrisă după dezastrul celui de-Al Doilea Război Mondial - pare anacronic, având în vedere situaţia din jurul Japoniei: Coreea de Nord continuă să lanseze rachete balistice (ultima, sâmbătă, 9 iulie, de pe un submarin) şi să-şi perfecţioneze arsenalul nuclear. Beijingul revendică insulele din Marea Chinei de Sud şi, de asemenea, pe cele din apropierea coastelor Japoniei (denumite Senkaku / Diaoyu), iar în aceste zile a desfăşurat o sută de nave pentru a efectua manevre în jurul insulelor Paracel.

Sondajele spun că doar 6 la sută dintre japonezi cred că ''Abenomics'' funcţionează într-adevăr şi doar 26% sunt în favoarea amendamentului constituţional care va permite Japoniei să aibă un important rol politic în străinătate, prin angajarea armatei chiar şi în războaie pe teritorii îndepărtate. Jocul, indiferent de rezultatul acestor alegeri, este încă deschis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor