Când femeile siriene aleg războiul, grupuri jihadiste şi banii

Femeie afgana purtand burqa.
Femeie afgana purtand burqa. (MASSOUD HOSSAINI / AFP / Getty Images)

Înainte de începerea războiului erau profesoare, studente, mame închise în casă. Acum au ales să îmbrăţişeze puşca. Adesea, ele sunt recrutate de grupurile cele mai fundamentaliste ale rebelilor, dar şi regimul lui Assad instruieşte întregi batalioane de femei pentru propagandă.

Au feţele ascunse de eşarfe negre, tunici strânse de benzi umplute cu gloanţe şi arme Kalashnikov în mână, nimic nu le diferenţiază de ceilalţi mujahedin. Ele sunt războinicile femei siriene: batalioane întregi care luptă alături de rebeli împotriva lui Assad, în prima linie în zonele cele mai devastate de războiul civil, de la Alep la Homs la suburbiile din Damasc. Ele au ales să îmbrăţişeze puşca pentru a ajuta insurgenţii. Chiar dacă consolidează grupurile celor mai fundamentalişti dintre rebeli.

Unele dintre ele au primit o pregătire militară reală. Într-un video lansat de către rebeli se văd cum dezasamblează armele cu aceeaşi precizie ca a unui soldat cu experienţă. Altele joacă un rol de sprijin logistic în spatele liniilor: transportă arme şi medicamente, controlează punctele de control, gătesc pentru soldaţi. "Există cel puţin cinci femei implicate în conflict", spune Abdul - Rahman , fondator al Observatorului sirian pentru Drepturile Omului.

Grupul jihadist „Mama noastră Aisha”

"Am ales calea violenţei din necesitate", a declarat una dintre femeile intervievate de televiziunea independentă Syria Tomorrow. Batalionul primelor femei a fost format în mod spontan în provincia Homs, ca reacţie la masacrul de la Houla, unde au ucişi mai mult de o sută de civili, majoritatea femei şi copii. Dar grupuri de femei luptători de gherilă sunt prezente peste tot, luptă pe întreg teritoriul sirian. Pentru a fi admisă în aceste brigăzi jihadiste o femeie trebuie să fie o credincioasă practicantă şi să nu aibă o reputaţie proastă.

Femeile din batalionul "Mama noastră Aisha" sunt aproape toate cadre didactice şi foste studente care susţin crearea unui califat islamic. Cu toate acestea, legăturile cu grupurile fundamentaliste nu sunt prea puternice. Adesea, alegerea steagurilor negre de jihad, este doar o mişcare simbolică împotriva regimului şi o strategie pentru a obţine arme şi finanţare. De asemenea, pentru femei este foarte greu să fie acceptate de către rebelii mai intransigenţi.

În multe cazuri, femeile sunt nevoite să îndure abuzul sexual al bărbaţilor de pe front. Un sistem de prostituţie de front, la graniţa cu sclavia sexuală. Un militant care a luptat în Alep a declarat pentru ziarul tunisian Assarih că zilnic zeci, poate sute de femei tinere recrutate clandestin în Tunisia şi Somalia sunt transportate în Siria şi forţate să "amuze" militanţii care luptă împotriva trupelor lui Assad pentru a onora "jihad ennikah" adică "căsătoria cu cine face războiul sfânt".

"Leoaicele lui Assad"

Numele beligerant ascunde adevărata natură a grupului paramilitar dorit de către Assad. Într-un video oficial se arată cum "leoaicele" se antrenează cu puşca în teste extreme de supravieţuire în tabere militare, dar, de fapt, acestea nu se apropie de front. O propagandă de imagine pentru regimul care vrea să arate faţa sa tolerantă şi liberală, şi de a obţine consimţământul populaţiei ameninţate de islamul fundamentalist: "Este o investiţie în mândria naţională. Scopul nu este militar trebuie doar să ridice spiritele", spune un soldat al lui Assad pentru Reuters.

Atât de mult încât militarizarea societăţii a devenit o modă. Multe femei au intrat în grup deoarece este distractiv, toate fetele par a fi fericite şi mediul este prietenos, "îţi poţi găsi chiar un soţ", spune una dintre "leoaicele" lui Assad, intervievată de Reuters. Pentru moment, sunt doar câteva sute, dar fenomenul este în creştere. Acestea sunt plătite cu aproximativ 150 de dolari pe săptămână, o cifră atractivă într-o naţiune în război cu economia în pericol de colaps.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe