China încearcă spălarea scandalului cu laptele contaminat


O vânzătoare aranjează lapte praf pentru copii pe rafturile unui supermarket din Nanjin, provincia estică chineză Jiangsu, 29 martie 2013. Consiliul chinez de Stat a spus că va lua măsuri pentru a garanta siguranţa laptelui praf pentru a creşte încrederea consumatorilor în mărcile interne.
O vânzătoare aranjează lapte praf pentru copii pe rafturile unui supermarket din Nanjin, provincia estică chineză Jiangsu, 29 martie 2013. Consiliul chinez de Stat a spus că va lua măsuri pentru a garanta siguranţa laptelui praf pentru a creşte încrederea consumatorilor în mărcile interne. (STR / AFP / Getty Images)

Agenţia de ştiri Xinhua, purtătorul de cuvânt media al Republicii Populare Chineze (RPC), a raportat în 1 iunie 2013 că vor fi luate de către Consiliul de Stat al RPC măsuri pentru a garanta siguranţa laptelui praf. Anunţul indică indirect că regimul chinez a recunoscut faptul că proliferarea laptelui contaminat a devenit o problemă serioasă şi răspândită în China.

În 2002, UE a interzis laptele şi produsele pe baza de lapte din China după ce acestea nu au respectat standardele pentru siguranţă. Mai târziu, UE a lărgit câmpul interdicţiilor sale în 2008, cerând ca în cazul produselor alimentare importate din China peste 15% din cantitatea de lapte praf să fie testat înainte să pătrundă în orice ţară UE. Multe ţări şi regiuni din jurul lumii au aplicat de atunci interdicţii asupra importurilor de produse lactate chinezeşti, incluzând Birmania, al cărei guvern a avut în mod tradiţional suportul Partidului Comunist Chinez.

La începutul lunii aprilie 2013, ziarul Nanfang Daily şi Reţeaua Mamelor din Guangzhou au lansat în comun un sondaj online care a chestionat mamele asupra tipului de lapte praf pe care îl considerau sigur. Rezultatele au arătat că 93,1% dintre mamele chinezoaice au considerat că mărcile importate de lapte praf sunt mai sigure decât mărcile interne, în timp ce doar 9,6% au considerat că atât mărcile importate cât şi cele naţionale sunt la fel de sigure; şi 0% au considerat că mărcile interne sunt o opţiune sigură.

Sondajul a arătat de asemenea că doar 2,59% dintre mame încă cumpără mărci interne de lapte praf. În contrast, peste 80% au indicat că au cumpărat mărci importate din Hong Kong, Macao sau alte surse externe. Restul au ales să îşi alăpteze copiii şi să renunţe la laptele praf.

Creşterea cererii pentru mărcile străine de lapte praf a creat lipsuri în Hong Kong, care în cele din urmă au dus la restricţii pentru limitarea la 1,8 kg a cantităţii de lapte praf pe care o putea scoate o persoană din Hong Kong.

Conform ziarului China Times, de la implementarea limitelor asupra laptelui praf în Hong Kong, mulţi chinezi din China continentală au început să călătorească în Taiwan pentru a cumpăra lapte praf. Citând postul de televiziune Phoenix Satellite Television, China Times a spus că au existat rapoarte taiwaneze privind grupuri de turişti chinezi ce vizitează farmaciile din Taiwan pentru a cumpăra lapte praf, în mod obişnuit turiştii cumpărând cel puţin 4 cutii de fiecare.

Situaţia nu este limitată la doar Hong Kong şi Taiwan, chinezii din întreaga lume cumpărând lapte praf la grămadă şi trimiţându-l în China.

World Journal a raportat că în anii recenţi mulţi chinezi ce locuiesc în America au început să cumpere cantităţi mari de lapte praf pentru a-l trimite rudelor lor din China; uneori chiar golind rafturile din supermarketuri. Datorită acestui lucru, lanţurile de supermarketuri de pe cuprinsul SUA au început cu iunie 2012 să implementeze restricţii ce susţin că fiecare client poate cumpăra doar 5 până la 12 cutii de lapte praf dintr-o dată.

Guvernul neozeelandez a implementat de asemenea în septembrie 2012 restricţii ce permit doar exportatorilor înregistraţi să exporte lapte praf, a raportat Nanfang Daily.

Restricţiile asupra cumpărărilor de lapte praf au apărut în mai multe ţări la începutul acestui an.

Supermarketurile, magazinele şi farmaciile din Olanda au implementat astfel de restricţii la începutul acestui an, susţinând că fiecare client poate cumpăra doar 1 până la 3 cutii dintr-o dată.

La sfârşitul lunii ianuarie 2013, marile lanţuri farmaceutice germane, incluzând DM şi Rossmann, au implementat regulamente care cer clienţilor să furnizeze acte de identificare pentru copiii lor pentru a putea cumpăra lapte praf şi pot să cumpere maxim 3 pungi de fiecare.

În februarie 2013, supermarketurile majore din Australia şi magazinele cu produse organice au restricţionat fiecare client la 4 cutii de lapte praf pentru fiecare cumpărare.

La începutul lunii aprilie, mai multe lanţuri majore de supermarketuri din Europa au început de asemenea să ia măsuri pentru a restricţiona cumpărarea de lapte praf pentru copii.

Astfel, aceste restricţii la cumpărare au rezultat în China într-o înflorire a cumpărăturilor online de lapte praf din străinătate. În 2012, veniturile Grupului Alibaba din vânzările online de produse din străinătate au crescut cu 117%, depăşind vânzările produselor interne, care au crescut cu doar 64,7%. Laptele praf a fost de asemenea cel mai popular produs cumpărat prin intermediul shoppingului pe Internet în China.