În ce merită să investiţi în 2015
alte articole
Specialiştii în domeniul pieţelor financiare apreciază că investitorii de retail se pot orienta în anul 2015 către investiţiile în acţiuni listate la bursă ca alternativă la depozitele bancare, în condiţiile în care rata anuală a inflaţiei şi dobânzile au ajuns la minime istorice. Astfel, se anticipează că fondurile de pensii şi acţiunile de la Bursă vor reprezenta în 2015 cele mai profitabile investiţii.
În ce merită să investiţi în 2015 - Bursă
Dividendele pot fi o sursă importantă de venit pentru investitorii la Bursa de Valori Bucureşti, chiar şi pentru cei care au fost dezamăgiţi de evoluţia titlurilor din portofoliu.
Dividendele sunt una dintre cele mai importante teme pentru piaţa de capital, respectiv un ciclu sezonier de creştere pentru companiile cu rezultate financiare bune şi tradiţie în plata unor dividende generoase în intervalul toamnă-primăvară.
În 2014, ruta ideală pentru acest pariu a fost dată de companiile de stat, care sunt obligate, prin lege, să distribuie cel puţin 50% din profit către acţionari şi de la care analiştii aşteaptă ca şi în 2015 să ofere randamente ale dividendelor mult peste dobânzile depozitelor în lei oferite de sistemul bancar.
Pentru a beneficia de aceste dividende, adică partea din profitul unei companii pe care managementul decide să o distribuie către acţionari, un investitor trebuie să cumpere acţiuni la companiile de stat listate. O perioadă prielnică achiziţiei pentru astfel de acţiuni este până la mijlocul lunii mai, timp în care interesul crescut la cumpărare ar putea aduce câştiguri şi din aprecierea valorii acţiunii.
Având în vedere riscul investiţional reprezentat pentru persoanele cu puţine cunoştinţe de investiţii în acţiuni, instituţiile financiare oferă diferite portofolii de acţiuni pe care le gestionează brockerii în locul acestora.
În momentul de faţă, indiferent ce fel de titluri veţi alege, dividendele primite pot oferi randamente net superioare celor pe care le-aţi obţine de la depozitele bancare. Randamentul se calculează prin raportarea la preţul acţiunii. În medie, un depozit în lei cu scadenţa de un an primeşte o dobândă de 3,7%, însă la Bursa de Valori Bucureşti există acţiuni care oferă dividende cu randamente duble sau chiar triple, oferite de companii stabile şi profitabile, cu istoric îndelungat de recompensare a investitorilor.
Printre cele mai bune plătitoare de dividende din România au fost anul trecut companii precum Transelectrica (randament dividende 13%), Transgaz (8,9%), sau Romgaz (7,77%), iar analiştii anticipează un randament mediu de 7,2% în 2015.
În ce merită să investiţi în 2015 – Fondurile de pensii
Fondurile de pensii vor reprezenta şi în 2015 cele mai profitabile investiţii. Ca angajat cu vârsta între 18 şi 35 de ani, trebuie să alegeţi cine vă va administra pensia privată obligatorie, iar între 35 şi 45 de ani, puteţi opta pentru un fond de pensii administrat privat. Pentru un trai şi mai bun la vârsta pensionării, cu un venit suplimentar faţă de cel din pensia de stat sau cea obligatorie, trebuie să vă gândiţi şi la o pensie facultativă.
Principalul indicator cu care se evaluează performanţa fondurilor de pensii este randamentul. El exprimă cu cât creşte sau scade în timp valoarea unităţii de fond.
La fel cum acţionarii unei companii doresc ca preţul acţiunilor să urce, şi participanţii la fondurile de pensii sunt avantajaţi atunci când unităţile deţinute la fondul de pensii valorează mai mult.
Pe lângă pensia privată obligatorie, pensia facultativă este singura pensie la care puteţi contribui cu până la 15% din salariu. Cu cât alegeţi să daţi mai mult acum, cu atât o să aveţi mai mult la bătrâneţe.
În ce merită să investiţi în 2015 - Fondurile de investiţii
Fondurile de investiţii, pariul sigur pentru 2015. Dacă bursele vor evolua pozitiv în 2015, aşa cum se anticipează, fondurile de acţiuni nu vor avea cum să facă notă discordantă, câştigul anticipat de administratorii de fonduri ajungând la 6-8%.
Fondurile de investiţii se adresează persoanelor care nu dispun de informaţii suficiente pentru a-şi crea un portofoliu diversificat în vederea diminuării şi administrării prudente a riscurilor pe care le presupun operaţiunile pe piaţa de capital. Societatea de administrare a fondului este cea care stabileşte politica de plasamente, efort în schimbul căruia percepe un comision, denumit comision de administrare.
În ce merită să investiţi în 2015 - Fondurile de obligaţiuni
Fondurile de obligaţiuni vor fi investiţia “plictisitoare” dar sigură în 2015, aşa cum de altfel este şi normal în cazul acestora.
Aşa cum reflectă şi denumirea, fondurile de obligaţiuni investesc cu precădere în obligaţiuni.
Obligaţiunea este un titlu de valoare care se aseamănă cu un împrumut. Atunci când se cumpără obligaţiuni, banii sunt împrumutaţi unei companii sau municipalităţi, denumită emitent. Acesta se obligă să ramburseze la scadenţă întreaga valoare împrumutată şi să plătească anual dobânda pe toată durata de viaţă a obligaţiunii. Ca şi acţiunile, aceste titluri pot fi listate la bursă.
Spre deosebire de unităţile emise de fondurile de acţiuni, cele emise de fondurile de obligaţiuni au o valoare mult mai stabilă de la o zi la alta şi oferă investitorilor câştiguri regulate.
Cu o dobândă de 2,5% stabilită de BNR la începutul lunii ianuarie 2015 şi un randament similar şi în cazul titlurilor de stat pe 5 ani, fondurile de obligaţiuni au ca randamente anticipate de circa 4%, sub media anului 2014. Chiar şi aşa, fondurile de obligaţiuni rămân cel mai probabil preferatele românilor, în special datorită riscurilor reduse, dar şi datorită promovării pe care o primesc din partea băncilor. La sfârşitul lui noiembrie 2014 circa 147.000 de români aveau plasamente în fonduri de obligaţiuni, de trei ori mai mulţi decât în fondurile diversificate şi de 13 ori mai mulţi decât în fondurile de acţiuni.
În ce merită să investiţi în 2015 - Investiţii imobiliare
Chiriile aduc randamente de 2 ori mai mari decât depozitele bancare. Raportul chirie – rată bancară lunară este favorabil celei din urmă, în timp ce varianta investiţiilor în imobiliare sunt cu mult mai avantajoasă faţă de depozitele bancare, randamentele anuale dintr-un apartament fiind şi de aproape 2-2,5 ori mai mari decât dobânda bancară.
Dacă dispuneţi de o sumă de bani suficient de mare încât să vă permiteţi o investiţie imobiliară, atunci nu ezitaţi să o faceţi, iar metoda de a monetiza o astfel de investiţie este prin a închiria imobilul.
Investiţiile imobiliare sunt printre cele mai sigure investiţii, iar exploatarea lor (managementul investiţilor/a imobilelor) este relativ simplă. Nu necesită cunoştinţe tehnice sau specifice.
În ce merită să investiţi în 2015 - Afacerea proprie
A vă lansa propria afacere este poate metoda cea mai bună de a face profit, pentru că în acest mod obţineţi independenţă financiară şi aveţi control asupra rezultatelor. Dacă alegeţi să vă faceţi propria firmă, trebuie totuşi să obţineţi profit, făcând în acelaşi timp şi ceea ce vă place.
Nu este uşor să faceţi o afacere profitabilă, deoarece necesită investiţii financiare şi mai ales timp şi cunoştinţe. Trebuie să fiţi pregătiţi pentru asta şi mai ales să fiţi dispuşi să munciţi foarte mult la început. Însă, satisfacţia reuşitei este pe măsură.
Indiferent de metodele de investiţii la care apelaţi în 2015, analizaţi bine înainte şi încercaţi să aveţi aşteptări realiste. Rândurile de mai sus constituie doar recomandări de investiţii, deciziile de investiţii sunt personale şi cei ce le iau îşi asumă responsabilitatea propriului profil de risc, care trebuie neapărat cunoscut, şi de propriile interese.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.