Afaceri cu investiţie de sub 5.000 euro

Afaceri cu investiţie de sub 5000 euro
Afaceri cu investiţie de sub 5000 euro (Facebook)

Majoritatea celor care vor să îşi deschidă o afacere doresc un business în care să investească cât mai puţini bani la început, de teamă să nu dea faliment.

Pentru o afacere cu investiţie sub 5.000 euro nu este de ajuns doar o idee de afacere sau doar de nişte bani, este nevoie să învăţăm cum să facem afaceri, cum să dezvoltăm şi cum să fim afacerişti.

Pentru că discutăm de o sumă nici mică, nici mare, este nevoie de un plan de afaceri bine structurat şi de multă prudenţă în alte investiţii până la conturarea afacerii şi obţinerea unui profit care să ofere stabilitate.

Este nevoie de mai multă muncă, de organizare şi atenţie, pentru că nimănui nu-i place să piardă bani.

De asemenea, alegerea furnizorilor este importantă, precum şi relaţia cu aceştia pe parcursul afacerii.

În general, afacerile de mici dimensiuni vă permit să controlaţi mai bine activitatea şi să acordaţi mai multă atenţie clienţilor, stabilind chiar contacte directe.

1. Afaceri cu investiţie de sub 5.000 euro. Franciza

Cea mai simplă metodă de investiţie într-o afacere sub 5.000 de euro este să apelaţi la o franciză. Avantajul pe care aceasta îl presupune este faptul că primiţi consiliere, sprijin şi consultanţă pe întreaga perioadă de desfăşurare a activităţii. În plus, plătiţi doar taxa de franciză, şi eventual dacă mai aveţi nevoie de alte investiţii.

Contractele de franciză se fac, de regulă, pe perioade determinate, între 5 şi 10 ani şi se pot prelungi sau rezilia oricând. În funcţie de fiecare tip de franciză în parte, francizorului (proprietarului brandului) îi revine un anumit procent din cifra de afaceri a business-ului respectiv.

Iată care sunt cele mai ieftine francize:

Agenţiile de web design şi creaţie publicitară – 2.000 de euro

Vă pasionează web designul şi publicitatea? În acest caz, puteţi cumpăra o franciză de web design. Taxa este de 2.000 de euro, iar dvs. primiţi tehnologia şi tot sprijinul logistic înainte şi după ce porniţi activitatea. Agenţiile de web design creează site-uri standard, de corporaţie, portaluri locale, cataloage online, magazine virtuale, ocupându-se, în general, cu promovarea pe internet.

Va trebui să mai investiţi puţin în companie, însă această sumă depinde de amploarea şi de viteza de dezvoltare pe care o stabiliţi împreună cu francizorul.

Mai mult decât atât, afacerea devine funcţională în 30 de zile după încheierea contractului.

În plus, veţi avea exclusivitate locală (acordată de francizor) şi veţi coopera, la nivel naţional, cu reţeaua de franciză, pentru diverse lucrări, servicii sau oportunităţi de afaceri cu clienţii naţionali şi internaţionali.

Spălătorie de maşini ecologică - 2.000 de euro

Această metodă este din ce în ce mai populară în lume, dar şi în România, datorită avantajelor pe care le presupune. Este un concept revoluţionar, ce se bazează pe o tehnologie de spălare a maşinilor, care nu necesită însă apă.

Clientul poate fi servit aproape oriunde, în parcările supermarketurilor, în faţa magazinelor, acasă sau în parcarea de la birou, la service-urile şi showroomurile auto, în zonele turistice şi chiar în faţa hotelurilor. El nu mai aşteaptă ore întregi într-o spălătorie de maşini, pentru a-şi spăla autoturismul.

Acest business este 100% ecologic. De exemplu, dintr-un flacon de 500 de mililitri din soluţia cu care se spală, în medie şapte maşini, se economiseşte o tonă de apă.

Nu vă faceţi griji, nu vă trebuie pregătire specializată pentru a demara un astfel de business. Francizorul vă oferă consultanţă şi asistenţă pentru a putea desluşi din tainele acestui domeniu.

Taxa de franciză costă 1.920 de euro + TVA şi vă dă dreptul de folosire a numelui şi tehnologiei brandului, dar şi un kit de start, care include soluţii, lavete şi uniforme pentru angajaţi.

În plus mai trebuie să investiţi într-un aspirator mobil, reîncărcabil şi o casă de marcat, pentru bonurile fiscale.

Firmă de curăţare a clădirilor – 4.000 de euro

Pentru a demara o astfel de afacere, aveţi nevoie de un autoturism pentru deplasările la lucrări, un telefon mobil, un telefon fix şi cel puţin patru angajaţi, dintre care doi zidari şi doi fără calificare.

Taxa de franciză este de 2.000 de euro, la care se adaugă kitul de start de 1.300 de euro (echipamente de lucru) şi diversele unelte şi utilaje, evaluate între 400 şi 700 de euro. Totalul ajunge la 4.000 de euro.

În taxa de franciză intră dreptul de folosire a brandului, trainingul şi asistenţa pe care o primiţi înaintea demarării afacerii, cărţile de franciză care cuprind toate informaţiile pornind de la activitatea managerială, activitatea de execuţie, cum să recrutaţi clienţii, cum să-i convingeţi şi cum să-i mulţumiţi astfel încât să vă recomande şi altor clienţi.

Totodată, beneficiaţi de 2.000 de fluturaşi pentru promovare. În schimb, veţi ceda francizorului 7% din valoarea fiecărui contract încheiat şi 3% din valoarea vânzărilor, pentru fondul de publicitate.

În cât timp se recuperează o astfel de investiţie? Cam într-o singură lună, dacă este să dăm crezare francizorului. Totul depinde de numărul de lucrări pe care le execuţi şi bineînţeles, de dificultatea acestora.

Afterschool – 5.000 de euro

Dacă vă plac copiii, o afacere în domeniul educaţional vă va încânta cu siguranţă. Francizorul vine cu manualele de demarare, promovare, conducere, dezvoltare şi control al afacerii, un sistem educaţional pregătit de specialişti, un site personalizat, accesul online la resursele şi materialele didactice suplimentare, dar şi asistenţă tehnică pentru a putea desfăşura această activitate fără probleme. Mai mult, primiţi întregul know-how de la profesionişti.

Taxa de franciză este de 1.500 de euro, dar trebuie să dispuneţi şi dvs. de ceva capital (cel puţin 3.500 de euro). Să nu uităm însă de spaţiu, care este esenţial pentru a vă desfăşura această afacere.

Dacă nu vă încântă însă ideea unei francize, aveţi şi alte variante. Puteţi începe o afacere proprie şi să vă construiţi singur un nume pe piaţă:

2. Afaceri cu investiţie de sub 5.000 euro. Coffee to go

O afacere care se dezvoltă bine în această perioadă este să oferi “cafea la pachet”. Cele mai de succes au o locaţie excelentă şi o cafea excelentă. Nu aveţi nevoie de spaţiu comercial, puteţi opta pentru o tonetă cu care veţi ieşi mult mai ieftin.

3. Afaceri cu investiţie de sub 5.000 euro. Vânzarea prin intermediul automatelor (Vending Machines)

Aproape în toate domeniile oamenii sunt înlocuiţi de maşini, căci acestea nu intră în grevă, nu cer concediu şi nu cer mărire de salariu. Vânzarea prin intermediul automatelor este o variantă care rezolvă o parte din problemele pe care firmele le au cu angajaţii. Chiar dacă numărul de produse care se pretează a fi vândute prin intermediul automatelor este relativ mic, totuşi piaţa potenţială este extrem de mare, căci oamenii sunt din ce în ce mai grăbiţi şi de multe ori criza de timp îi face să mănânce „din mers”.

Afacerile de acest gen merg din ce în ce mai bine, aducând venituri bunicele celor care reuşesc să amplaseze aparatele în şcoli, birouri, clădiri publice, etc. Mai nou sunt la modă automatele care vând produse “bio”.

4. Afaceri cu investiţie de sub 5.000 euro. Workshop de introducere în arta gastronomică.

Cei pasionaţi de arta gastronomică ar putea să organizeze astfel de workshop-uri chiar la domiciliul personal. Desigur, asta este posibil atunci când aveţi la dispoziţie un apartament cu un spaţiu cât mai generos, cu o bucătărie mare şi dotată după ultimele standarde.

5. Afaceri cu investiţie de sub 5.000 euro. Consultanţă pe probleme de sănătate

O idee de afaceri de neimaginat în România până acum 1-2 ani, căci la noi, atunci când ai o problemă de sănătate, te duci la medicul de familie, care fie te tratează, fie te îndrumă către un medic specialist. În ţările mai dezvoltate problemele se pun puţin diferit: în primul rând se acordă o atenţie deosebită prevenţiei, iar în al doilea rând dacă ai ajuns să ai o problemă de sănătate nu te duci la cel mai apropiat spital, ci la cel care îţi oferă cele mai bune tratamente.

Pentru un om care nu lucrează în domeniul sănătăţii este destul de greu să afle în timp util despre diferitele servicii specializate oferite de spitale, clinici, laboratoare sau cabinete ale unor terapeuţi independenţi.

Internetul pune la dispoziţie informaţii utile, dar dacă nu aveţi o pregătire în domeniu este destul de greu să alegeţi.

Astfel au apărut micile firme care oferă servicii de consultantă în domeniul medical. Deoarece industria medicală este în plină dezvoltare şi serviciile oferite sunt din ce în ce mai complexe, oferirea de consultanţă pe probleme de sănătate devine o afacere care ia amploare. La noi astfel de servicii au fost dezvoltate de puţine companii, iar cele care o fac se adresează în special străinilor care vin să se trateze în România.

6. Afaceri cu investiţie de sub 5.000 euro. Magazin online

Un business online este mult mai avantajos decât o întreprindere clasică, pentru că eliminaţi din start resursele financiare necesare pentru spaţiul de închiriere/cumpărare pentru desfăşurarea activităţii. Iar costurile cu stocarea produselor şi cu angajaţii sunt şi ele reduse.

Dacă aveţi un magazin online de produse electronice, spre exemplu, vă puteţi ocupa singur de business, fără să fie nevoie de alţi parteneri. Nu aveţi nevoie de sediu, angajaţi, depozite sau maşini. Doar cu o conexiune la Internet, puteţi controla activităţile firmei de oriunde vă veţi afla. Puteţi comercializa produse proprii sau marfă cumpărată de la mai mulţi furnizori. Puteţi testa foarte uşor care produse "merg" şi care nu. Şi asta fără să deţineţi efectiv acel produs. Puteţi să deschideţi un magazin electronic fără să aveţi marfă pe stoc, comandând produsele de la furnizorul dvs. abia după ce veţi avea comenzi ferme pentru ea. Avantajul la un magazin online este că puteţi reduce mult din costurile unui produs. Aceste costuri sunt, pentru o afacere clasică, cele legate de distribuţie, stocare şi vânzare.

Trebuie luată în considerare şi întreţinerea site-ului, precum şi promovarea afacerii. La rohost.com, spre exemplu, pachetele de hosting au tarife care variază între 5 şi 18 euro pe lună. La un calcul scurt, rezultă 216 euro anual.

7. Afaceri cu investiţie de sub 5.000 euro. Fotograf profesionist

O idee de afacere cu bani puţini pentru cei pasionaţi dar şi cu experienţă în acest domeniu.

Cu un portofoliu grăitor şi care să câştige încrederea celor care vor apela la serviciile lor, pasionaţii de artă fotografică pot avea în permanenţă clienţi şi câştiguri pe măsură.

Fotografii profesionişti îşi mai pot oferi serviciile şi alături de organizatorii de nunţi, botezuri sau alte evenimente speciale. De asemenea, fotografii profesionişti pot apela la serviciile website-urilor de microstock-uri pentru a-şi comercializa fotografiile cele mai reuşite.

8. Afaceri cu investiţie de sub 5.000 euro. Organizator de evenimente şi petreceri.

Şi în România se pot câştiga acum bani frumoşi din organizarea unor evenimente sau a unor petreceri prilejuite de aniversări, nunţi, absolvirea a diverse forme de învăţământ sau multe alte ocazii. Este o activitate care permite persoanelor ce activează în această branşă ca, în timp ce muncesc, să cunoască foarte multe persoane, dar şi să se distreze muncind.

Costurile iniţiale ale afacerii sunt mici, însă profitul este unul mai mult decât mulţumitor. Investiţia într-o firmă de organizare de evenimente este dată de mărimea pe care vreţi să o daţi businessului dvs., însă o sumă de 5.000 de euro este suficientă pentru a păşi cu dreptul în afaceri. Afacerea poate fi dezvoltată ulterior din profitul obţinut. Sarcinile prestatorilor acestor servicii sunt legate de punerea la punct a celor mai mici detalii, de la asigurarea fondului muzical, decorarea spaţiului, asigurarea mâncării şi a băuturii, până la curăţenia care trebuie făcută după ce toţi invitaţii au plecat.

9. Afaceri cu investiţie de sub 5.000 euro. Închirierea apartamentelor în regim hotelier

Dacă cererile pentru hoteluri şi pensiuni se află într-o scădere constantă, căutările pentru apartamentele în regim hotelier n-au înregistrat fluctuaţii majore la nivel naţional, chiar dacă perioada de criză nu a fost depăşită încă.

Ideea că trebuie să deţineţi un apartament pentru a vă apuca de o astfel de afacere este falsă. Piaţa imobiliară este încă în scădere, ceea ce înseamnă că se găsesc destule apartamente de închiriat pe termen lung, gata mobilate şi utilate pentru a fi închiriate în regim hotelier. Este adevărat, trebuie ca şi proprietarul să fie de acord cu activitatea dumneavoastră, ceea ce probabil va duce la nişte chirii un pic mai mari, la care se mai adaugă costurile pentru curăţenie, spălatul aşternuturilor şi întreţinerea imobilului. Veniturile obţinute din închirierea unui apartament în regim hotelier (în Bucureşti) pot ajunge până la 1.050 euro pe lună pentru o garsonieră (35 euro/noapte) şi 1.290 euro/lună pentru un apartament de două camere (43 euro/noapte). Un grad de ocupare de 100% este greu de atins, dar la un grad de ocupare de 60% veniturile ajung la 630 euro/lună pentru garsonieră şi 770 euro/lună pentru apartamentul de 2 camere. Este doar un exemplu, fiecare oraş având particularităţile sale. De exemplu, oraşe precum Constanţa, Mangalia şi Năvodari au o rată de ocupare demnă de invidiat în lunile iunie, iulie şi august, când litoralul este de-a dreptul invadat de turişti.

10. Afaceri cu investiţie de sub 5.000 euro. Grădinărit

Cele mai bune servicii pe care le puteţi alege sunt acelea pe care, în general, oamenii preferă să nu le facă singuri. De exemplu, munca în grădină. Dacă sunteţi pasionat de grădinărit, puteţi miza pe faptul că există o nevoie din ce în ce mai mare pentru acest tip de serviciu, generată de numărul mare de proprietari de case cu gradină care nu au timp să se ocupe de aceasta. Aveţi nevoie de cunoştinţe de horticultură, ustensile specifice acestei activităţi şi maşină pentru transport.

Ce trebuie să reţineţi este că succesul unei afaceri cu investiţie de sub 5.000 euro este direct proporţional cu pasiunea şi perseverenţa antreprenorului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie