Oficial chinez confirmă - China oferă ajutor nuclear Pakistanului
alte articole
Industria nucleară de stat chineză cooperează cu Pakistanul pentru a construi cel puţin 6 centrale nucleare, a confirmat un oficial chinez la o conferinţă de presă desfăşurată în Beijing în 7 februarie. Anunţul are loc în mijlocul unei controverse îndelungate între China şi Grupului Furnizorilor Nucleari (NSG), o agenţie internaţională de monitorizare a energiei atomice.
Conform mass mediei de stat chineze, Wang Xiaotao, viceministru în Comisia Naţională Chineză pentru Dezvoltare şi Reformă, a confirmat extinderea exporturilor nucleare în Pakistan.
Wang a declarat că statul chinez a insistat să construiască şase reactoare nucleare noi în Pakistan cu o capacitate instalată totală de 3,4 milioane kw.
În baza liniilor directoare ale NSG, statele membre nu ar trebui să exporte tehnologie nucleară în ţările care au semnat Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNN), Pakistanul fiind una dintre aceste state nesemnatare.
China are un trecut în privinţa cooperării cu Pakistanul în sectorul energiei atomice. Cu câţiva ani în urmă, pe când China tocmai intrase în NSG, două reactoare pakistaneze – Chashma-1 şi Chashma-2 – au fost finalizate cu ajutorul chinezilor.
În 2009, a început construcţia a altor două reactoare nucleare pakistaneze, Chashma-3 şi -4, din nou cu ajutor chinez. În dezbaterile organizate de NSG, reprezentanţii chinezi au susţinut că noile reactoare au făcut parte dintr-un acord pentru seria originală Chashma, care a fost semnat înainte de intrarea Chinei în NSG. În plus, China a susţinut că activităţile de construcţie au avut loc în cadrul standardelor internaţionale pentru energie atomică.
Aşa cum a raportat India Today, China şi Pakistanul au anunţat anul trecut un nou acord pentru alte două reactoare în Karachi. Mass media pakistaneză a raportat că partea chineză va oferi 6,5 miliarde USD pentru finanţarea proiectului.
Beijing-ul nu a confirmat oficial aceste rapoarte.
India Today mai susţine că Delhi, care nu a semnat la rândul ei TNN, a încheiat la rândul ei o serie de acorduri nucleare cu SUA. Dar acele acorduri au fost încheiate doar după ce India a acceptat să respecte anumite condiţii, în baza cărora NSG a acordat Statelor Unite o excepţie de la regulă.
În anii recenţi, conducerea chineză a agitat industria nucleară atât în ţară cât şi în străinătate. În 4 februarie 2015, China a semnat un acord nuclear cu Argentina pentru exportul unor reactoare cu apă grea.
Regimul chinez, care a făcut recent investiţii imense în producţia internă de energie nucleară, urmăreşte acum să vândă combustibilul nuclear în străinătate.
Un reprezentant al China Naţional Nuclear Corporation a menţionat agenţiei de ştiri ruseşti TASS că această companie doreşte atât să îşi satisfacă cererea energetică internă dar şi să exporte energie atomică unor ţări din estul Europei, în special în Ungaria, România şi Ucraina, a susţinut Daily News Hungary.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.