Idei de afaceri pentru studenţi

Idei de afaceri pentru studenţi
Idei de afaceri pentru studenţi (Facebook)

Ca student, probabil că aveţi un venit lunar limitat, oferit de părinţi şi poate că banii aceia nu vă ajung prea mult timp. Însă, există idei de afaceri pentru studenţi, există modalităţi foarte uşoare şi accesibile de a completa bugetul alocat de părinţi. Trebuie doar să fiţi dispus să renunţaţi la o parte din timpul dvs. liber.

Unele dintre cele mai cunoscute şi mai profitabile afaceri au fost lansate de studenţi: Microsoft, Dell, Apple. Chiar dacă nu intenţionaţi să deveniţi următorul Bill Gates, şi vreţi doar să vă completaţi veniturile desfăşurând o activitate antreprenorială, aveţi nevoie de o idee clară, un plan de afaceri şi multă perseverenţă.

Însă ideea de deschidere a unei mici afaceri, este cu siguranţă o idee mult mai bună decât să vă angajaţi. Pe lângă faptul că vă veţi îndeplini principalul obiectiv, acela de a avea bani pe timpul studenţiei, propria dvs. afacere vă oferă satisfacţia că sunteţi propriul dumneavoastră şef. În plus, beneficiaţi şi de avantajul de a fi independent şi a vă descurca singur, având în plus satisfacţia că aţi reuşit să vă întreţineţi prin forţe proprii. Şi vestea bună este că nici nu este nevoie să investiţi în aceste afaceri foarte mult.

1. Idei de afaceri pentru studenţi. Meditaţii

Puteţi să alegeţi acea disciplină pe care sunteţi cei mai stăpâni şi să acordaţi meditaţii particulare sau, de ce nu, să organizaţi chiar cursuri cu grupe mai mari de copii, studenţi. Această activitate nu necesită niciun fel de investiţie, vă va aduce şi bani şi vă va face şi mai popular în rândul colegilor. Banii câştigaţi astfel îi puteţi investi ulterior într-o altă afacere.

Pentru a vă promova puteţi utiliza anunţuri online, recomandările colegilor dumneavoastră, puteţi pune anunţuri în căminele unde locuiesc studenţi de la facultăţile care studiază materia/materiile la care intenţionaţi să oferiţi meditaţii, şcoli, grădiniţe. Vă puteţi face nişte pliante ulterior pe care să le lăsaţi în bibliotecă sau la sălile de cursuri.

Nu trebuie să vă limitaţi la materiile clasice, cum ar fi matematica, engleza sau româna, ci pot fi cursuri interdisciplinare, creative şi artistice, atrăgătoare pentru cei mici şi convingătoare pentru părinţi.

2. Idei de afaceri pentru studenţi. Obiecte handmade

Dacă aveţi un plus de imaginaţie şi creativitate, vă puteţi apuca de confecţionarea de bijuterii, pălării sau chiar haine folosind diversitatea de materiale disponibile în special pentru acest gen de obiecte. Desigur că activitatea va fi făcută cu plăcere şi uşurinţă, iar clienţi se găsesc. Încercaţi să veniţi mereu cu idei noi şi originale prin crearea de diverse modele sau prin combinaţii neaşteptate de culori. Produsele rezultate pot fi vândute prin intermediul unui magazin online propriu sau chiar în rândul prietenilor şi colegilor dvs., care vă pot recomanda bijuteriile sau alte obiecte pe care le confecţionaţi altor persoane. În plus, munca dvs. ar putea fi apreciată de vreun mare creator de modă. Nici nu ştiţi câte oportunităţi se pot ivi de unde nu vă aşteptaţi.

Imaginaţia şi talentul vă vor ajuta şi la mici afaceri în design floral, decoraţiuni interioare, make-up artist. Nu numai obiectele mici pot fi personalizate. Spre exemplu, studenţii de la Arte ar putea să înfiinţeze o firmă de personalizare a bicicletelor. Le pot picta manual.

3. Idei de afaceri pentru studenţi. Deschiderea unui magazin online în diverse domenii

Este cea mai simplă afacere posibilă! Nu aveţi nevoie de sediu, angajaţi, depozite sau maşini. Doar cu o conexiune la Internet, puteţi controla activităţile firmei de oriunde vă veţi afla.

Puteţi comercializa produse proprii sau marfă cumpărată de la mai mulţi furnizori. Puteţi testa foarte uşor care produse "merg" şi care nu. Şi asta fără să deţineţi efectiv acel produs. Puteţi să deschideţi un magazin electronic fără să aveţi marfă pe stoc, comandând produsele de la furnizorul dvs. abia după ce veţi avea comenzi ferme pentru ea. Avantajul la un magazin online este că puteţi reduce mult din costurile unui produs. Aceste costuri sunt, pentru o afacere clasică, cele legate de distribuţie, stocare şi vânzare. Dacă aveţi un site optimizat şi preţuri atractive, nu va dura mult timp până când clienţii vă vor găsi şi afacerea va prinde şi va aduce profit.

4. Idei de afaceri pentru studenţi. Asistenţă tehnică în instalarea programelor de calculator

Având în vedere că aproape orice student deţine un computer sau un laptop şi nu toţi sunt absolvenţi de informatică sau deţin cunoştinţe tehnice, baza de clienţi este destul de mare şi la îndemână.

Aşa că, dacă ştiţi să instalaţi diverse software-uri, să vă ocupaţi de întreţinerea calculatoarelor sau să oferiţi explicaţii cu privire la diverse probleme tehnice care pot apărea, aceasta este afacerea potrivită pentru dvs. Pentru promovare, puteţi utiliza recomandările colegilor sau puteţi pune anunţuri în diverse locuri: cămine, cantină, etc.

5. Idei de afaceri pentru studenţi. Afaceri din crearea sau administrarea de site-uri

Aveţi experienţă în HTML şi grafică? Puteţi câştiga bine din crearea de site-uri pentru firme mici. Se pot câştiga de la 200 la 1.000 de lei pentru un site, în funcţie de complexitatea acestuia, dar preţurile pot urca până la 4.000 de lei sau chiar mai mult. Aşadar, dacă sunteţi pasionat şi aveţi cunoştinţe în domeniu, această afacere ar putea să fie foarte profitabilă.

Dacă vă place acest domeniu şi vreţi să staţi pe Facebook cu un rost, învăţaţi şi citiţi tot despre reţea, deschideţi mai întâi o pagină proprie, experimentaţi şi apoi oferiţi-vă serviciile brandurilor sau agenţiilor care au nevoie de administrare pentru paginile lor de Facebook.

6. Idei de afaceri pentru studenţi: Activităţi de design

Dacă aveţi talent în design şi ştiţi să folosiţi diverse programe de design cum ar fi CorelDraw, Photoshop, QuarkXPress, etc. puteţi să vă oferiţi serviciile pe zona asta, fie altor studenţi care au mici afaceri, fie unor profesori cu care vă înţelegeţi şi ştiţi că au nevoie de astfel de servicii: cărţi, studii, articole. Pentru a câştiga mai mulţi clienţi vă puteţi face un portofoliu de lucrări online şi offline pe care să îl arătaţi atunci când vreţi să vă oferiţi serviciile. Pentru o astfel de afacere, aveţi nevoie de un computer, programe de design şi o imprimantă (deşi puteţi folosi serviciile unor centre de copiere).

În ceea ce priveşte promovarea afacerii, un logo interesant şi cărţi de vizită atractive pe care să le distribuiţi peste tot v-ar ajuta sau un website de prezentare pe care să vă puneţi portofoliul cu lucrări şi o listă cu serviciile oferite.

7. Idei de afaceri pentru studenţi. Contabilitate

Dacă sunteţi student la contabilitate şi vă pricepeţi la asta, aţi putea să vă oferiţi serviciile fie unor colegi care au deja o mică afacere, dar mai au nevoie de ajutor pentru activităţile care ţin de contabilitate şi de taxe, fie unor firme mai mici care nu îşi permit să angajeze o firmă de contabilitate. În ambele cazuri însă, trebuie să fiţi sigur că ştiţi ce faceţi, pentru că activităţile de contabilitate implică o responsabilitate mare. Pentru promovare aţi putea să vă faceţi cărţi de vizită şi fluturaşi pe care să-i distribuiţi printre colegi sau să-i postaţi în diverse locuri, sau să puneţi anunţul pe anumite site-uri de anunţuri.

8. Idei de afaceri pentru studenţi. Un blog

Fiindcă tot sunteţi în perioada studenţiei, când aveţi diverse articole de scris, eseuri, dizertaţii, rapoarte de completat şi tot aşa, puteţi profita de aceste teme obligatorii pentru a vă perfecţiona pentru a face bani. Acestea pot fi scrise ca articole pe un blog. Găsirea unei platforme potrivite nu ar trebui să necesite mult timp şi pe deasupra, nu implică niciun cost. Apoi, aveţi posibilitatea de a încărca articole pe diverse teme, oricare, dar ideal ar fi să alegeţi un subiect original care să atragă publicul larg şi care să îi facă curioşi pe potenţialii cititori. Asta pentru a aduna cât mai mulţi vizitatori ai platformei şi a asigura un trafic mare. Când aţi scris deja destul de multe articole, monetizaţi-vă site-ul prin intermediul diverselor programe ca şi Google AdSense sau Paid to Click, ce se folosesc de plasarea de reclame pe blog-uri, în schimbul unei sume de bani ce vă revine.

9. Idei de afaceri pentru studenţi. Copywriting pentru diverse site-uri

O idee de afaceri cu potenţial, în cazul în care aveţi talent la scris, este aceea care vizează realizarea de materiale scrise pentru diverse website-uri şi afaceri online. În cazul acesta, textele sunt diferite de cele offline şi implică să ştiţi şi S.E.O. (Search Engine Optimization) şi S.M.O. (Social Media Optimization). Pentru a putea pune în practică o astfel de afacere, va trebui să accesaţi diverse site-uri şi forum-uri dedicate activităţilor de copywriting online. Pentru promovare, aveţi nevoie de un website în care să vă prezentaţi serviciile şi să postaţi anunţuri online pe diverse website-uri.

10. Idei de afaceri pentru studenţi. Grijă de animale de companie

Mulţi oameni călătoresc sau au un program încărcat şi au nevoie de cineva care să aibă grijă de câinele/pisica lor, atât timp cât sunt plecaţi. Fie că le scoateţi la plimbare, le hrăniţi sau le faceţi curăţenie, aceste activităţi pot constitui o afacere foarte bună pentru dvs. Promovarea o puteţi face prin anunţuri online, postere cu anunţul în spaţiile special amenajate pentru animale din parcuri, pet-shopuri sau cabinete veterinare.

11. Idei de afaceri pentru studenţi. Dădacă

Vă plac copiii şi aveţi parte de un program mai flexibil la facultate? Angajaţi-vă ca baby sitter. Poate nu chiar full time, ci seara, sau în weekend-uri. Este un mod de a face bani, dar şi acest simplu job vă poate ajuta să ajungeţi la experienţa necesară pentru a pune pe picioare un blog despre copii şi bebeluşi sau chiar organizare de evenimente pentru copii.

Oferirea de meditaţii în timpul stat cu cei mici ridică preţul.

12. Idei de afaceri pentru studenţi. Instructor

Dacă aveţi vreo aptitudine aparte sau dacă sunteţi calificat într-un domeniu, să îi învăţaţi pe alţii poate fi o afacere nemaipomenită pentru dvs. Poate ştiţi să daţi lecţii de muzică, pictură, desen, actorie, dans sau călărie. Promovarea o puteţi face prin anunţuri online sau pe un website propriu.

13. Idei de afaceri pentru studenţi. D.J.

Dacă sunteţi genul care nu economiseşte din contul distracţiilor, vă place muzica, vă place să mixaţi şi nu scăpaţi nicio piesă nouă, alegeţi-vă un nume scenic şi fiţi îndrăzneţ. Dacă nu într-un club de noapte, cel puţin la evenimente şi petreceri de familie unde puteţi câştiga 100-200 de euro pe noapte. Promovarea se face prin anunţuri online, website, etc.

14. Idei de afaceri pentru studenţi. O afacere cu tricouri personalizate

Dacă aveţi un simţ al umorului dezvoltat sau sunteţi un bun designer, puteţi încerca un astfel de business. După ce vă faceţi câteva schiţe şi un plan cu câteva idei bune, următorul pas este să vă duceţi la o firmă care poate să le printeze şi atâta timp cât aveţi cerere pentru tricouri veţi avea şi profit. Promovarea se poate face online, flyere, sau şi mai bine pe un website unde să postaţi diferitele idei trăsnite de tricouri.

15. Idei de afaceri pentru studenţi. Exersaţi-vă viitoarea meserie

Varianta ideală a afacerilor studenţeşti este aceea a unor proiecte antreprenoriale care să vă pregătească pentru ce vă aşteaptă după finalizarea studiilor. Dacă aveţi cunoştinţele necesare, nu excludeţi varianta acordării unor servicii de nivel executiv în domeniul comunicării şi al relaţiilor publice, la preţuri atrăgătoare şi în probleme care să nu necesite o experienţă profesională îndelungată. Mă refer aici mai ales la activităţi de rutină, pe care orice student de anul II ar trebui să le cunoască, cum ar fi:

- redactarea de materiale pentru presă;

- organizarea unor evenimente de mică amploare;

- redactarea unor texte pentru broşuri sau mape de presă;

- activităţi de monitorizare.

16. Idei de afaceri pentru studenţi. Scrierea CV-urilor şi scrisorilor de intenţie

Dacă aveţi în jurul dvs. mulţi colegi care îşi caută un loc de muncă, fie full-time, fie part-time şi aveţi talent la scris, puteţi să le oferiţi serviciile pentru realizarea CV-ului şi scrisorii de intenţie. Această idee de afaceri se poate combina cu alte servicii care ţin de conceperea de texte şi scrierea/editarea diverselor materiale. Este un mod foarte bun de a realiza un venit suplimentar şi totodată de a vă exersa abilităţile de a scrie. În ceea ce priveşte promovarea afacerii, vă puteţi baza pe recomandările colegilor pentru care aţi lucrat deja, pe anunţuri şi pliante distribuite în cămine, la cantină, la avizierele facultăţilor etc.

17. Idei de afaceri pentru studenţi. Scrierea tezelor, lucrărilor, proiectelor

Vă puteţi ajuta prietenii şi colegii la scrierea lucrărilor, proiectelor, tezelor. Întotdeauna se va găsi cineva care să cumpere rodul muncii dvs. intelectuale, iar pe lângă bani, câştigaţi şi cunoştinţe în mai multe domenii.

18. Idei de afaceri pentru studenţi. Traduceri

Din engleză, franceză, germană, rusă etc. în română şi viceversa. Plasaţi un anunţ pe site-urile specializate şi puteţi să vă valorificaţi timpul liber, exersând limba şi câştigând bani.

19. Idei de afaceri pentru studenţi. Serviciile de fotografie la evenimente.

Dacă sunteţi pasionat de fotografie, de ce să nu valorificaţi această pasiune şi în bani? Cu un echipament corespunzător puteţi face fotografii la diferite evenimente, sau chiar filmări. De obicei, blog-urile foto sunt la mare căutare şi vă promovează fără să cheltuiţi vreun ban. Aveţi nevoie doar de un domeniu şi de un administrator, dar vă puteţi ocupa şi singur de toate astea. Vă puteţi crea o pagină de Facebook a blogului foto şi vă invitaţi prietenii să dea like.

20. Idei de afaceri pentru studenţi. Organizare evenimente pentru elevi/studenţi

Un domeniu în care concurenţa este mare, dar diversitatea serviciilor oferite este mare. De exemplu organizarea evenimentelor de absolvire, albume cu poze personalizate sau protocol. Dacă vă gândiţi să porniţi o astfel de afacere şi vă propuneţi să oferiţi şi calitate, dar şi ingeniozitate, veţi reuşi cu siguranţă. Mijloacele de promovare sunt cele clasice, menţionate deja mai sus.

Sfaturi

1. Planificaţi

Odată ce v-aţi hotărât să vă încercaţi spiritul întreprinzător şi să vă lansaţi în lumea afacerilor, este bine să nu vă avântaţi cu capul înainte, ci să gândiţi cu atenţie fiecare pas pe care urmează să îl faceţi, pentru a vedea ce presupune, în cele mai mici detalii, care sunt riscurile la care vă supune şi consecinţele pe care le generează. Nu începeţi niciun demers fără un plan de business, iar dacă nu vă pricepeţi să realizaţi un asemenea plan, documentaţi-vă în acest sens sau consultaţi-vă cu un coleg care studiază ştiinţele economice.

2. Cercetaţi şi testaţi piaţa

Partea cea mai proastă a ideilor care ne aparţin este că ne par geniale chiar şi atunci când sunt foarte departe de această calitate. Oricât de sigur aţi fi pe ideea voastră revoluţionară, nu investiţi în ea până nu aţi cercetat piaţa şi v-aţi asigurat că există o nevoie pe care să o acoperiţi şi persoane dispuse să plătească pentru asta.

E recomandat, de asemenea, să nu vă închideţi în camera de cămin şi să lucraţi în solitudine la afacerea voastră. Discutaţi cu oamenii de încredere despre ce idee aveţi, consemnaţi feedback-ul primit şi ţineţi cont de acesta, mai ales dacă persoanele cu care discutaţi au profil similar cu publicul vostru ţintă.

3. Lucraţi în legalitate

Oricât de mult vă sperie taxele, impozitele şi birocraţia, încercaţi să lucraţi în legalitate. Există tot felul de facilităţi pentru afacerile mici, întreprinse de tineri, iar dacă nici acestea nu vă par atrăgătoare, poate reuşiţi să convingeţi o persoană care are deja o afacere similară să vă facă parteneri.

4. Nu faceţi investiţii mari

Orice afacere poartă cu sine riscul de a nu funcţiona aşa cum aţi prevăzut, aşa că fiţi precaut şi începeţi cu investiţii mici, pe care să le creşteţi gradual, pe măsura creşterii cererii.

5. Nu renunţaţi

Dacă aveţi ghinion şi rezultatele nu se ivesc din prima încercare, nu abandonaţi ideea independenţei financiare. Identificaţi factorul sau factorii care v-au cauzat eşecul şi ţineţi cont de asta la viitoarea încercare.

6. Nu lucraţi singuri

Ştiu că este greu să împărţiţi şi puţinul profit pe care îl faceţi la două sau chiar mai multe persoane, dar unele afaceri sunt mai potrivite pentru o echipă decât pentru o singură persoană. Găsiţi-i printre colegi pe aceia cu care aveţi interese comune, în care aveţi încredere şi încercaţi să clădiţi ceva împreună.

7. Promovaţi-vă afacerea!

Puteţi avea cea mai ingenioasă idee de afacere din lume, dacă nu află nimeni despre ea, toată munca dumneavoastră va fi în zadar. Concepeţi materiale promoţionale, fluturaşi şi cărţi de vizită, promovaţi-vă în mediul online şi pe site-urile dedicate şi nu ezitaţi să povestiţi de mica afacere la chefurile din cămin sau întrunirile cu colegii.

Fiecare din ideile de afaceri pentru studenţi prezentate mai sus pot fi implementate cu foarte puţini bani, dar cu o implicare activă din partea dumneavoastră, dublată de seriozitate. Este important să asiguraţi un echilibru între studii şi activităţile antreprenoriale, pentru a nu risca să vă neglijaţi complet studiile în favoarea afacerii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie