Efectele benefice ale afinelor asupra organismului uman
alte articole
Afinele au fost folosite de secole pentru efectele lor benefice asupra organismului uman. Nu întâmplător, deoarece gustul afinelor este delicios, asigurând organismului un plus de vitamine, minerale, fibre şi antioxidanţi.
Afinele conţin 80% apă, iar restul vitaminele A, B1, B2, B3, C şi E, apoi proteine, zaharuri, acizi, uleiuri şi săruri minerale. Din această plantă se folosesc fructele şi frunzele.
Multe studii ştiinţifice au demonstrat că o cură cu afine ajută la reducerea stratului adipos din jurul taliei dar şi din restul corpului, strat care dacă nu e înlăturat duce în timp la apariţia bolilor cardiovasculare. Anumite substanţe din compoziţia afinelor împiedică depunerea colesterolului rău (colesterolul LDL) pe vasele de sânge şi împiedică formarea de cheaguri de sânge pe artere. În consecinţă, consumul de afine oferă o foarte bună protecţie pentru inimă celor ce suferă de sindromul metabolic.
Stresul oxidativ de la nivelul creierului, precum şi bolile Alzheimer şi demenţa senilă nu apar la oamenii care consumă regulat afine.
Efecte asupra vederii
Prezenţa vitaminelor A şi C în compoziţia afinelor, combinate cu pigmentul antocianină, duc la îmbunătăţirea acuităţii vizuale, îmbunătăţesc circulaţia sangvină la nivelul ochilor şi a sistemului nervos şi ameliorează, iar uneori chiar reuşesc să trateze unele boli de ochi, cum ar fi miopia, glaucomul, retinita pigmentoasă etc. Oboseala ochilor este combătută eficient de nutrienţii şi vitaminele din afine. Protecţia ţesuturilor retinei de radicalii liberi e realizată de antocianina prezentă în afine.
Zahărul din sânge
Alte studii ştiinţifice au arătat că gluochinina, un alt compus din compoziţia afinelor, are un efect deosebit de bun asupra bolnavilor de diabet deoarece le reduce nivelul de zahăr din sânge, reducând astfel nevoia de insulină.
Afinele au un efect antiinflamator şi antibacterian
Prezenţa flavonoidelor în compoziţia afinelor are efecte foarte benefice asupra organismului uman prin protejarea pereţilor capilarelor şi prin creşterea imunităţii. Atunci când în organism flavonoidele sunt în cantitate redusă, refacerea ţesuturilor lezate se realizează într-o perioadă mult mai lungă de timp. De asemenea, celelalte substanţe din afine au o acţiune antiinflamatoare şi protejează organismul de infecţii ale aparatului urinar. Proantocianidinele din sucul de afine acţionează ca un adevărat antibiotic natural, omorând colibacilii, acele bacterii care cauzează la nivelul tractului urinar diverse infecţii. Proantocianidinele protejează mucoasa aparatului urinar de bacteriile ce încearcă să modifice structura celulelor aflate în acea zonă şi elimină rapid din organism acele bacterii rele. Cei care au diverse afecţiuni ale stomacului şi ale sistemul digestiv pot beneficia de pe urma ceaiului de afine. Inflamarea laringelui în cazuri de răceli şi alergii se reduce datorită prezenţei taninului din afine.
Efecte asupra ficatului
Colesterolul rău care rezultă în urma proceselor metabolice din ficat este eliminat eficient din organism datorită afinelor. Acestea conţin nişte substanţe ce determină ficatul să producă mai mulţi receptori pentru colesterolul rău. În consecinţă, celulele hepatice devin mai sensibile la colesterolul rău şi absorb mai mult din acesta, eliminându-l apoi într-un mod eficient din organism.
Oboseala este eliminată
Persoanelor care urmează să susţină eforturi fizice intense sau care urmează să susţină activităţi intelectuale solicitante li se recomandă să consume o cantitate considerabilă de afine, indiferent sub ce formă: fie că e vorba de suc de afine, ceai de afine sau direct fructe. Afinele stimulează circulaţia sângelui în creier şi astfel oxigenează foarte eficient creierul, îmbunătăţind astfel activitatea cerebrală.
Efect energizant asupra organismului
Cercetătorii au mai descoperit că afinele au un efect energizant asupra întregului organism, conferind o stare de bine, de putere fizică şi intelectuală. Seara se recomandă consumul unui bol de afine pentru a elimina oboseala acumulată în timpul zilei.
Trebuie şi chiar merită să ne bucurăm şi să folosim beneficiile acestor minunate fructe de pădure indiferent de vârsta pe care o avem.