Henry Kissinger presează Washingtonul să accepte multilateralismul Rusiei şi Chinei

Doi prieteni. Evghenii Primakov împreună cu Henry Kissinger, St. Petersburg, 21 iunie 2012
Doi prieteni. Evghenii Primakov împreună cu Henry Kissinger, St. Petersburg, 21 iunie 2012 (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/GettyImages)

În timp ce Casa Albă provoacă în mod continuu tensiuni cu Rusia şi China, liderul politicii externe americane din secolul XX şi nu numai, Henry Kissinger, a avertizat dramatic săptămâna trecută Washingtonul să se pună de acord cu un nou sistem internaţional, globalist, multilateral, altfel continuă să genereze tensiuni despre care a afirmat că vor conduce la o situaţie similară cu ajunul Primul Război Mondial.

Citiți și “Arestaţi-l pe Kissinger pentru crime de război”, au cerut manifestanţii în Senatul SUA

Recent, într-un seminar online de la Chatham House cu fostul secretar britanic de externe Jeremy Hunt, Kissinger, în vârstă de 97 de ani, a cerut SUA să creeze un echilibru cu forţele globale existente, adăugând: „Dacă vă imaginaţi că lumea se angajează într-o competiţie nesfârşită bazată pe dominanţa oricui este superior în acest moment, atunci o spargere a ordinii este inevitabilă. Iar consecinţele unei asemenea evoluţii ar fi catastrofale”.

Citiți și Sobianin despre războiul dintre clanurile Clinton şi Bush, Rusia şi schimbarea iminentă a Americii

Controversatul Kissinger a cerut SUA să înţeleagă că nu fiecare problemă are „soluţii finale” şi a avertizat „Dacă nu ajungem la o înţelegere cu China cu privire la acest punct, atunci vom fi într-o situaţie asemănătoare celei din perioada premergătoare Primului Război Mondial, în care există conflicte perene care se soluţionează imediat, dar unul dintre ele scapă de sub control la un moment dat. ”

Citiți și Kissinger susţine că formarea unei coaliţii anti-China ar genera "o catastrofă comparabilă cu Primul Război Mondial"

Înaltul oficial chinez Yang Jiechi i-a declarat secretarului de stat american Anthony Blinken în 18 martie în Alaska: „Statele Unite nu sunt calificate să negocieze cu China dintr-o poziţie de forţă”. Apoi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi omologul său chinez Wang Yi au declarat, câteva zile mai târziu, pe 22 martie, în cadrul întâlnirii lor de la Beijing, că „protejează multilateralismul, menţin sistemul internaţional centrat pe ONU şi ordinea internaţională bazată pe dreptul internaţional, opunându-se ferm sancţiunilor unilaterale, precum şi interferenţelor în afacerile interne ale altor ţări”.

Citiți și Diplomat senior chinez după întâlnirea cu Henry Kissinger cere SUA să îmbunătăţească relaţiile

Rusia şi China sunt criticate frecvent pentru modul în care încalcă drepturile şi libertăţile individuale, în ciuda tratatelor la care au aderat.

Kissinger este unul dintre cei mai controversaţi diplomaţi americani, existând acuzaţii că ar fi fost membru al unei reţele ultra-secrete a KGB numită ORDA. Este cel care a instrumentat scoaterea Taiwanului din cadrul ţărilor membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU şi introducerea Chinei comuniste, arhitectul apropierii de China a administraţiei Nixon, Bush (senior), Clinton, Bush (junior) şi Obama, fiind şi cel care a sprijinit Pakistanul în timpul Războiului de Independenţă din Bangladesh, în ciuda masacrului a sute de mii de oameni şi a campaniei de violuri în masă.

Citiți și Trump îl invită pe Kissinger în Biroul Oval, după o întâlnire cu chinezii

Kissinger este cel care a orchestrat o lovitură de stat militară în Chile pentru a-l înlătura pe Allende ales în mod democratic în favoarea dictaturii Pinochet, cel care a susţinut tacit uciderea în masă de către Indonezia a sute de mii de persoane din Timorul de Est şi cel care a binecuvântat invazia Turciei în nordul Ciprului.

Citiți și Henry Kissinger cere administraţiei Biden să continue politica lui Trump în Orientul Mijlociu