“Arestaţi-l pe Kissinger pentru crime de război”, au cerut manifestanţii în Senatul SUA

Henry Kissinger la Woodrow Wilson Center, Washington, la o conferinţă despre creşterea puterii militare a Chinei, octombrie 2012
Henry Kissinger la Woodrow Wilson Center, Washington, la o conferinţă despre creşterea puterii militare a Chinei, octombrie 2012 (Alex Wong/Getty Images)

Un număr mare de manifestanţi au întrerupt o audiere a Senatului american cerând ca fostul secretar de stat Henry Kissinger să fie arestat pentru crime de război.

Incidentul a avut loc joi în Washington, D.C. când Kissinger, 91 de ani, şi alţi doi foşti secretari de stat urmau să se adreseze Comitetului pentru Servicii Militare din cadrul Senatului SUA, care desfăşura o audiere pe tema provocărilor globale şi a strategiei SUA pentru securitatea naţională.

Manifestanţii din grup anti-război CODEPINK l-au declarat Kissinger un criminal de război pentru rolul său în războiul din Vietnam şi lovitura de stat din Chile.

Unii manifestanţi au scandat “Arestaţi-l pe Henry Kissinger pentru crime de război” şi “Kissinger este un criminal de război”.

Depunând mărturie alături de Kissinger mai erau şi foştii secretari de stat George P. Shultz, 94 ani, şi Madeleine Albright, 77 ani.

Senatorul republican John Mccain, care a condus comitetul, a declarat că manifestanţii sunt nişte “gunoaie” şi “plini de ruşine” şi a cerut ca poliţia să îi scoată din sală.

Ulterior, când Kissinger şi-a început declaraţia de deschidere, alţi manifestanţi CODEPINK au năvălit în sală şi au scandat slogane în legătură cu crimele de război pe care el le-a comis acesta în Vietnam.

“Vietnam! Din 1969 până în 1973, Kissinger, care lucra pentru Richard Nixon, a monitorizat măcelurile din Vietnam, Cambodgia şi Laos, care au dus la moartea a milioane de oameni. Multe alte mii au murit din cauza efectelor provocate de dozele masive de Agent Orange (un erbicid toxic folosit de armata americană ca şi armă chimică) şi datorită bombelor neexplodate ce au fost descoperite în zonele rurale!” a strigat un manifestat. În Vietnam peste 500.000 de copii s-au născut cu malformaţii sau handicap mintal datorită acestui erbicid.

Kissinger este cel care l-a împiedicat pe Soljenitin să se apropie de Casa Albă. Este cel care a inventat scuze dintre cele mai halucinante pentru masacrul din Piaţa Tienanmen, comis de comuniştii chinezi. Este cel care a reuşit (împreună cu premierul canadian Pierre Trudeau) să dea Chinei comuniste un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU, după un bizar turneu ocult prin ţara asiatică.

Kissinger, un personaj controversat în lumea politică care a influenţat istoria de după război mai mult decât oricine altcineva şi un susţinător public al Noii Ordini Mondiale, este “obişnuit” cu acest tratament deoarece tot mai mulţi oameni cer să fie tras la răspundere pentru crimele sale.

Kissinger este cel care l-a împiedicat pe Soljenitin să se apropie de Casa Albă. Este cel care a inventat scuze dintre cele mai halucinante pentru masacrul din Piaţa Tienanmen, comis de comuniştii chinezi. Este cel care a reuşit (împreună cu premierul canadian Pierre Trudeau) să dea Chinei comuniste un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU, după un bizar turneu ocult prin ţara asiatică.

“Săpuneala” de joi nu este un incident izolat şi probabil nu va fi nici ultimul. Anul trecut, cu ocazia comemorării aşa ziselor atentate teroriste din 11 septembrie 2001, criticii săi au declarat că aceea putea fi o zi foarte potrivită pentru arestarea sa.

Unii analişti consideră că data de 11 septembrie este importantă pentru Kissinger, care ar comis două dintre cele mai memorabile grozăvii: asasinarea preşedintelui chilean Salvador Allende şi instalarea la putere a juntei lui Pinochet în 1973; şi mascarada de la World Trade Center şi masacrarea a aproape 3.000 de americani în New York şi Washington în 2001.

În funcţia de consilier al securităţii naţionale pe vremea lui Nixon în 1973 şi ca şef al “Comitetului 40” care a monitorizat operaţiunile secrete ale SUA, Kissinger a proiectat lovitura de stat care l-a alungat de la putere şi omorât pe Allende. În ultimele două decenii, procurorii multor ţări au încercat să îl judece pe Kissinger pentru implicarea sa în lovitura de stat din Chile, sau “primul 9/11”. Deşi în unele momente era căutat în multe ţări, cumva Kissinger a reuşit să scape şi să rămână o persoană liberă şi în prezent.

Când despre 11 septembrie 2001, Kissinger, considerat de mulţi un criminal de război, era numit şeful comisiei care investiga incidentele din 11 septembrie. Comisia, cunoscută sub numele de Kean (după numele celui care i-a luat locul) nu a produs vreo clarificare acceptabilă la întrebările privitoare la evenimente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii