Kissinger susţine că formarea unei coaliţii anti-China ar genera "o catastrofă comparabilă cu Primul Război Mondial"
alte articole
Henry Kissinger a afirmat, în cadrul sesiunii de deschidere a Forumului Bloomberg Pentru o Nouă Economie, că noua administraţie Biden ar trebui să treacă rapid la restabilirea liniilor de comunicaţie cu China, rupte în timpul administraţiei Trump - altfel situaţia riscă să devină o criză adâncă, cu potenţialul de apariţie a unui conflict militar.
Kissinger, fost secretar de stat în administraţia Nixon şi unul dintre vocile dominante în politica externă a SUA după cel de-al Doilea Război Mondial, este artizanul controversatei apropieri a Statelor Unite de China şi pilonul central al iniţiativei de scoatere a Taiwanului din Consiliul de Securitate al ONU şi înlocuirii lui cu China comunistă.
Evocând un presupus conflict militar aflat la orizont, Kissinger s-a referit, probabil, la faptul că regimul comunist promite să "reunifice" Taiwanul cu forţa militară, dacă este nevoie. Secretatul de stat Mike Pompeo a declarat de curând că insula nu este parte a Chinei, semnalând clar intenţia SUA de a apăra societatea democratică de controlul regimului comunist.
„America şi China se îndreaptă acum din ce în ce mai mult spre o confruntare şi îşi conduc diplomaţia într-un mod agresiv.” „Statele Unite şi China nu s-au confruntat niciodată cu ţări cu o magnitudine aproximativ egală”, a afirmat Kissinger. „Acesta este primul caz. Şi trebuie să evităm transformarea acestuia în conflict şi sperăm să depunem unele eforturi de cooperare”, a adăugat fostul secretar de stat.
Întrebat ce trebuie să facă SUA pentru reducerea tensiunilor cu China, Kissinger a adoptat tradiţionalul ton concesiv dominant în politica Washington faţă de Beijing: "Există diferenţe în privinţa drepturilor omului", trecând cu vederea faptul că regimul comunist de la Beijing nu are diferenţe legate de drepturile omului, ci pur şi simplu nu le recunoaşte.
Ultima oară când a vorbit în public despre relaţia Chinei cu SUA, fostul secretar de stat a avertizat că un conflict permanent între Washington şi Beijing ar fi fost imposibil de câştigat (de către SUA) şi ar fi dus la rezultate catastrofale.
„Nu mai este posibil să ne gândim că o parte o poate domina pe cealaltă ... va fi mai rău decât războaiele mondiale care au deteriorat civilizaţia europeană”, a susţinut Kissinger.
Kissinger, în vârstă de 96 de ani a menţionat că există o diferenţă importantă între momentele anterioare ale istoriei şi prezent: "Rezistenţa americană a fost atunci fortificată de un obiectiv naţional. Acum, într-o ţară divizată, este necesar un guvern eficient şi cu viziune pentru a depăşi obstacolele fără precedent şi cu un domeniu de aplicare global".
"Susţinerea încrederii sociale este crucială pentru solidaritatea socială, pentru relaţia societăţilor între ele şi pentru pacea şi stabilitatea internaţională", a declarart el.
Acum Kissinger a ieşit din nou într-una din rarele sale apariţii publice şi a avertizat că: „În afara cazului în care există o bază pentru cooperare, lumea va aluneca într-o catastrofă comparabilă cu primul război mondial”.
Kissinger a cerut prudenţă atunci când a fost întrebat cu privire la ideea construirii unei coaliţii a democraţiilor care să ia în considerare Beijingul.
Fostul secretar de stat al SUA a adăugat că, deşi cele două părţi au ajuns la un acord comercial „prima fază” la începutul anului, relaţiile SUA-China sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, deoarece focarul de virus care a început la Wuhan a devenit o problemă de nivel mondial:
„Cred că democraţiile ar trebui să coopereze oriunde convingerile lor o permit sau o dictează”, a adăugat el. „Cred că o coaliţie care vizează o anumită ţară nu este înţeleaptă, dar este necesară o coaliţie pentru prevenirea pericolelor acolo unde situaţia o cere”.
Hank Paulson, fostul şef al Trezoreriei pe vremea prăbuşirii pieţelor financiare în scandalul Lehman Brothers, a cerut de curând discuţii reînnoite pe scară largă cu China, atunci când a analizat unele dintre propunerile lui Biden de abordare a Chinei.