Henry Kissinger cere administraţiei Biden să continue politica lui Trump în Orientul Mijlociu

Henry Kissinger, arhivă, 2014
Henry Kissinger, arhivă, 2014 (Epoch Times New York)

Fostul secretar de stat Henry Kissinger a sfătuit administraţia Biden să continue politica „genială” pentru Orientul Mijlociu realizată de administraţia Trump.

Kissinger, care a fost secretar de stat sub administraţiile Nixon şi Ford, a făcut remarcile în timpul unui seminar al Fundaţiei Richard Nixon axat pe securitate naţională şi politică externă, pe 3 martie.

La seminar au participat şi fostul secretar de stat Mike Pompeo, fostul consilier pentru securitate naţională Robert O'Brien, reprezentantul Mike Gallagher (R-Wis.) şi fostul consilier adjunct pentru securitate naţională, Matt Pottinger.

Kissinger a avertizat că administraţia Biden ar trebui să continue politica dură a lui Trump asupra Iranului. De asemenea, el a numit Acordurile Abraham negociate de administraţia Trump o evoluţie uimitoare a relaţiilor arabo-israeliene.

Citiți și SUA cer Arabiei Saudite desfiinţarea unităţii speciale care asigură protecţia prinţului moştenitor al Arabiei Saudite

„Cred că unul dintre marile succese ale administraţiei anterioare a fost că s-au aliniat, că au realizat două lucruri în Orientul Mijlociu”, a spus Kissinger. „Una, să separe problema palestiniană de toate celelalte probleme, astfel încât să nu devină un blocaj al tuturor celorlalte”.

El a adăugat: „În al doilea rând, alinierea statelor sunnite într-o combinaţie reală sau potenţială împotriva statelor şiite - Iranul - care dezvoltă o capacitate de a le ameninţa. Cred că acesta a fost un concept strălucit. Suntem abia la început”.

Acordurile Abraham, intermediate de fostul preşedinte Donald Trump, au stabilit o nouă cooperare şi normalizare între Statele Unite, Israel şi ţările arabe precum Emiratele Arabe Unite (EAU), Sudan şi Maroc.

De asemenea, acordurile au deschis legături economice, sociale şi culturale între lumea arabă şi statul israelian şi au întărit apărarea statelor Golfului şi a Israelului împotriva Iranului.

Citiți și Israelul mutat la CENTCOM - măsura cimentează eforturile anti-iraniene din Orientul Mijlociu

„Acesta a fost un concept strălucit. Suntem doar la începutul lui”, a spus Kissinger.

Kissinger a cerut administraţiei Biden să susţină politica actuală din Orientul Mijlociu cimentată de Trump.

"Nu ar trebui să renunţăm la presiunile care sunt impuse asupra Iranului până nu ştim încotro se îndreaptă", a spus Kissinger. „Dacă separăm problema iraniană de problema generală din Orientul Mijlociu, riscăm să pierdem cele două realizări, şi anume separarea problemei palestiniene, care o face să nu mai fie un blocaj pentru toate lucrurile celelalte, şi cooperarea sunnită cu Israel, un lucru unic prin deschiderea pe care o oferă”.

Pe de altă parte, în timpul seminarului de miercuri, fostul secretar de stat Mike Pompeo a comparat abordarea „unică” a lui Trump faţă de afacerile internaţionale şi politică externă cu cea a preşedintelui Nixon. „Acesta a fost un preşedinte care a abordat problemele de politică externă într-un mod diferit”, a spus el despre Trump.

„Am vrut să mă asigur că oamenii în vârstă, cel puţin pe care i-am adus în echipă, au înţeles mediul în care urma să lucrăm şi modul în care vom realiza eficient operaţional politica externă a preşedintelui Trump. Aşadar, am vrut să mă asigur - în timp ce ştim că Washingtonul este ocupat de o mulţime de oameni şi o mulţime de ego-uri mari - că existau oameni pregătiţi să lucreze ca parte a echipei cu care preşedintele Trump dorea să îndeplinească [obiectivele de, n.r.] politica externă pe care a propus-o poporului american ”.

De la preluarea locului la Casa Albă, Biden, care a promis în campania electorală că va reintroduce SUA în acordul JCPOA privitor la industria nucleară iraniană, a luat măsuri care au sabotat acordurile Abraham, slăbind legăturile SUA cu Arabia Saudită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii